Cazul privind incendiul de la Maternitatea Giulesti, din cauza caruia au decedat patru bebelusi, a fost preluat de Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), ancheta fiind coordonata de procurorul sef Marius Iacob.

"La Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti s-a inregistrat cauza avand ca obiect incendiul de la Maternitatea Giulesti, ce a avut loc la data de 16 august 2010. Prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cauza a fost preluata de Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ancheta este coordonata de o echipa de procurori condusa de seful Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica", informeaza, marti, Biroul de presa al Parchetului ICCJ, citeaza Mediafax.

La fata locului, echipa de procurori si autoritatile de specialitate au dispus masuri pentru izolarea zonei afectate, salvarea victimelor, cercetarile desfasurandu-se pentru a fi ridicate toate probele in vederea stabilirii cauzelor care au dus la producerea incendiului.

Dupa finalizarea cercetarilor vor fi avansate eventuale variante de ancheta, precizeaza sursa citata.

Explozia produsa in Sectia Terapie Intensiva de la Maternitatea Giulesti ar fi fost declansata de un scurtcircuit, probabil de la o improvizatie de alimentare a aerului conditionat, respectiv de la neizolarea a doua fire, spun surse judiciare citate de Mediafax.

Conexiunea respectiva trecea prin spatele unui dulap din lemn care, din cauza caldurii, s-a incins si in final a inceput sa arda mocnit, ceea ce a declansat incendiul.

Primele victime au fost trei copii cu probleme cardiorespiratorii. Decesul celui dea-l patrulea a fost anuntat marti dimineata.

Alti sapte nou-nascuti sunt la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Managerul Spitalului Grigore Alexandrescu, profesor doctor, Dan Enescu a declarat ca la arsurile de 50% pe corp se adauga 15% arsuri ale cailor respiratorii superioare, astfel ca sansele de supravietuire ale copiilor sunt minime. Mai mult, patru dintre bebelusi, cu arsuri pe 70-80% din suprafata corpului sunt intubati.

"Sansele sunt minime pentru ca ei sunt foarte mici, iar arsurile sunt deosebit de mari", a spus Dan Enescu.

Dupa explozie din Maternmitatea Giulesti au fost evacuate 113 dintre care 60 sunt femei si 53 copii fiind transortati in spitalele municipalitatii. Liniile de garda de la Spitalul Grigore Alexandrescu au fost dublate si au fost aduse echipamante din alte spitale.