Rusia a retinut un inalt diplomat roman suspectat de implicare in furtul de informatii militare secrete, anunta Reuters. Anuntul a fost facut de FSB (Serviciul Rus de Securitate). France Presse anunta ca este vorba despre Gabriel Grecu, secretar 1 al Departamentului Politic din Ambasada Romaniei la Moscova.Reprezentantii Ambasadei ruse la Bucuresti au refuzat sa comenteze informatiile aparute, insa Ministerul de Externe de la Moscova a exprimat partii romane, prin canale diplomatice, "protestul in legatura cu activitatea lui Grecu, necorespunzatoare statutului de diplomat".

Gabriel GrecuFoto: Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor

FSB a precizat ca "Gabriel Grecu a fost arestat la Moscova pe 16 august, in timp ce incerca sa primeasca informatii secrete de natura militara de la un cetatean rus".

Retinerea lui Gabriel Grecu vine la un an si jumatate dupa ce Romania a expulzat trei diplomati rusi in scandalul de spionaj "Floricel".

Iata stirea completa a agentiei Ria Novosti (poate fi gasita aici).

Un angajat al Serviciului roman de informatii externe, Gabriel Grecu, care lucra la ambasada nationala "sub acoperire ca secretar I al departamentului politic" a fost retinut la Moscova in timp ce incerca sa obtina de la un cetatean al Federatiei Ruse informatii secrete cu caracter militar, a anuntat Centru pentru relatii cu societatea al FSB. "Asupra spionului au fost gasite obiecte specifice activitatii de spionaj, care confirma in totalitate activitatea ostila impotriva Federatiei Ruse", se arata in comunicat. Suspectul a fost retinut la 16 august de angajatii FSB, precizeaza in comunicatul de presa. In prezent, cazul este in curs de analiza.

Ulterior, Grecu a fost declarat "persona non grata" si a fost instiintat ca trebuie sa paraseasca Rusia in 48 de ore.

Reprezentantii Ambasadei Romaniei la Moscova au refuzat sa comenteze informatiile, iar MAE roman a anuntat ca "nu comenteaza".

Presa rusa a reactionat imediat la arestarea lui Grecu. Iata cateva titluri din presa rusa de luni:

* La Moscova, in incercarea de a obine informatii secrete, a fost retinut un cetatean roman (Ecoul Moscovei)

* La Moscova a fost retinut un spion roman (Pravda.ru)

* Razboaie de spionaj: un spion roman a fost deconspirat la Moscova (AiF)

Agentia Reuters aminteste de faptul ca, in luna februarie a acestui an, oficialii rusi si-au exprimat nemultumirea dupa ce Romania a anuntat ca va gazdui elemente ale scutului american antiracheta. Desi autoritatile de la Bucuresti si Washington au afirmat in repetate randuri ca scutul va oferi protectie impotriva amenintarilor balistice iraniene, Moscova a criticat amplasarea scutului in sfera ei de influenta.

In plus, retinerea lui Grecu a venit la doar cateva saptamani dupa ce FBI-ul a arestat mai multi agenti rusi ce activau sub acoperire pe teritoriu american. Acestia au fost schimbati ulterior cu patru rusi, aflati in inchisoare pentru ca ar fi incercat sa vanda secrete Occidentului.