Ministrul Muncii, Mihai Seitan, sustine ca nu este ingrijorat de plecarea medicilor, deoarece acestia se intorc in tara si cu bani, si cu expertiza acumulata in sisteme mai dezvoltate din alte state. Ministrull a precizat ca personalul din sanatate nu pleaca decat "in mica proportie, deocamdata".

Aflat la o dezbatere organizata de asociatii ale romanilor din diaspora si Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni al Guvernului Romaniei, Seitan a fost intrebat daca este ingrijorat in legatura cu eventualitatea migaririi masive a medicilor si a celorlalte categorii de personal inalt calificat din Romania in strainatate.

"Oricine poate sa plece in exterior. Circulatia fortei de munca este asigurata. E cerinta de medici, dar nu pleaca toti, nu pleaca decat o mica proportie deocamdata. E nevoie de asistente, mai pleaca si asistente. (...) Toti cei care pleaca intr-un sistem mai bun au doua avantaje mari: fac rost de niste bani mai multi si sunt mai multumiti decat cu ce castigau aici si toti sau marea majoritate se intorc acasa si cu know-how-ul imbunatatit, si cu niste bani, iar lucrul acesta este bun si pentru tara", a explicat ministrul Muncii, citat de Agerpres.

El a sustinut ca si inainte de 1989 a existat o cerere de personal inalt calificat din Romania pentru exterior, fara consecinte negative fata de tara noastra. "Au fost perioade cand a fost nevoie de profesori in zona Africii de Nord, inainte de 1989, si au plecat profesori in Africa", a exemplificat Seitan.

Reprezentanti ai unor asociatii ale romanilor din intreaga lume isi prezinta proiectele economice, sociale si culturale realizate inclusiv din fonduri europene, in cadrul unei serii de dezbateri care au loc in perioada 16-19 august, la Mangalia, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului.

Intr-un interviu acordat TVR 1 presedintele Traian Basescu a admis ca statul nu poate plati corect munca medicilor si profesorilor, considerand ca este firesc ca acestia sa plece in strainatate.

"Sa nu mai facem o drama din faptul ca plecam. Cel mai mare obiectiv al Romaniei a fost liberalizarea fortei de munca, dreptul nostru de a pleca unde ne este mai bine, unde munca ne este corect rasplatita. In momentul de fata, statul roman nu poate sa-si plateasca medicii, profesorii, cum ar merita sa-i plateasca", a declarat Basescu la remarca moderatorului privind exodul medicilor romani in strainatate.