Pentru anumite regiuni ale litoralului romanesc, unde saracia sare in ochi, singura certitudine este vantul, pe care companii mari de energie precum CEZ l-au transformat intr-o "binecuvantare", instaland in zona comunei Fantanele cel mai mare parc eolian terestru din Europa, noteaza publicatia franceza Le Monde, intr-un material dedicat dezvoltarii energiei eoliene in sud-estul Romaniei.

"Suflarea vantului a devenit o binecuvantare, pentru ca taranii din Fantanele care si-au pus terenurile la dispozitia companiei primesc pana la 3.000 de euro pe an", scrie Mirel Bran. Suma care, pentru cei care traiesc la tara, este o adevarata "mina de aur".

Inceput in noiembrie 2008, proiectul companiei CEZ a atins in acest an prima sa etapa: 115 eoliene, din 139 prevazute la Fantanele, sunt instalate si gata sa fie racordate la reteaua electrica.

Ce-a de-a doua etapa, care trebuie sa se incheie la sfarsitul anului 2011, prevede instalarea a inca 101 de eoliene in satul vecin, Cogealac. In total, cele 240 de eoliene vor avea o putere de 600 MW, echivalentul reactorului de la centrala nucleara de la Cernavoda.

"Vrem sa asiguram productia a 10% din energia verde a Romaniei. Si, pentru asta, vom investi 1,1 miliarde de euro," a declarat pentru Le Monde Cosmina Marin, de la departamentul de comunicare al CEZ.

Romania s-a angajat in fata Comisiei Europene sa produca 20% din energia sa din resurse regenerabile, pentru a respecta obiectevele Uniunii Europene pentru 2020.

Aproximativ 100 de tarani din zona comunei Fantanele lucreaza la acest proiect, alaturi de cei 400 de muncitori veniti din mai multe tari europene.

O noua retea de drumuri si poduri a fost instalata, iar locuitorii vor avea de acum inainte acces la apa potabila. Primaria a beneficiat de sprjin financiar de 1,5 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile pentru construirea canalizarii.

Astfel, Fantanele se debaraseaza de imaginea de sat sarac si rupt de lume, noteaza Le Monde. Autorul remarca si faptul ca oamenii isi renoveaza fatadele caselor cu banii de la eoliene.

"Si oamenii se imbraca mai bine", constata Filofteia Stanciu, unul dintre locuitorii care si-au inchiriat terenul companiei, de la care primeste de la 1800 de euro pe an. "Se vede ca au mai multe resurse. Sunt si cei care si-au pierdut mintea si si-au cumparat masini luxoase ca sa iasa in evidenta. Pana la urma, fiecare dupa capul lui, dar totul se schimba in sat", spune ea.

O poveste de succes care a atras deja atentia altor investitori. Grupul spaniol Iberdrola, numarul 1 la nivel mondial in acest sector, a deschis un birou la Bucuresti si a anuntat ca este gata sa investeasca circa 2 miliarde de euro intr-un parc eolian situat langa Marea Neagra.

In incheiere, materialul aminteste de poetul Ovidiu, remarcand faptul ca pamanturile aride pe care acesta calca in alte timpuri, "exasperat de vanturile marii", au devenit "noul eldorado" al energiei eoliene din Europa.

Cititi materialul complet pe site-ul Le Monde.

Marile investitii in Romania in "domeniul cel mai exploziv"

Energia eoliana reprezinta "domeniul cel mai exploziv" din punct de vedere al investitiilor in Romania, a declarat la inceputul lunii pentru HotNews.ro Ionel David, public affairs manager la Asociatia Romana pentru Energie Eoliana.

Potrivit acestuia, in urmatorii ani, Romania are sanse sa ajunga pe primul loc in Europa Centrala si de Est in privinta capacitatii de productie a energiei eoliene, insa cererile de racordare din partea investitorilor depasesc de aproape patru ori capacitatea sistemului energetic national de preluare a energiei eoliene.

Printre proiectele avansate din Romania se afla cel al grupului CEZ care investeste 1,1 miliarde Euro in realizarea unui mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW. Parcul Eolian CEZ de la Fantanele si Cogealac va avea dublul capacitatii instalate a celui mai mare parc operational in prezent (Parcul eolian Whitelee, Scotia, 322 MW).

Primele 139 turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW urmeaza sa fie complet puse in functiune pana la sfarsitul anului 2010.

De asemenea, compania Iberdrola Renovables din Spania a anuntat in aceasta primavara ca primit de la transportatorul national de electricitate Transelectrica drepturile de a dezvolta proiecte de productie energie electrica din surse eoliene de 1.500 MW, in Dobrogea, compania intentionand sa dezvolte 50 de ferme eoliene intre 2011 si 2017.

Nici compania Italia nu se lasa mai prejos si va începe în acest an constructia unui parc eolian de 140 MW în comuna Valea Nucarilor, din judetul Tulcea. In 2010, vor fi puse în functiune 40 MW din acest parc eolian.