Romania a preluat sambata, in cadrul unei ceremonii organizate in Portul Constanta, comanda Grupului de Cooperare Navala din Marea Neagra, Blackseafor, pe care o va detine, conform protocolului, timp de un an, informeaza Mediafax.

Ceremonial Blackseafor, la Baza Navala ConstantaFoto: Agerpres

Potrivit Statului Major al Fortelor Navale, in cadrul ceremonialului de predare-primire a comenzii Gruparii Navale Blackseafor, care a avut loc, incepand cu ora 14.00, in dana militara a Portului Constanta, Bulgaria a predat Romaniei comanda Blackseafor, pentru o perioada de un an.

Astfel, loctiitorul sefului Statului Major al Fortelor Navale, contraamiralul de flotila Cristea Cucosel, va asigura conducerea operationala a Blackseafor, iar comandorul Constantin Ciorobea, comandant al Componentei Operationale Navale, va conduce gruparea de la bordul Fregatei "Marasesti".

Grupul de cooperare navala in Marea Neagra, Blackseafor, este conceput ca o forta care actioneaza "la chemare" si este activat de doua ori pe an pentru a desfasura exercitii navale. Comanda acestei structuri este asigurata, in conformitate cu protocolul de infiintare, succesiv de cele sase state riverane Marii Negre care participa cu forte: Bulgaria, Georgia, Romania, Federatia Rusa, Ucraina si Turcia.

Navele care constituie gruparea Blackseafor au sosit in Portul militar Constanta inca de miercuri si mai pot fi vizitate de public si sambata, intre orele 17.00 si 19.00.