Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a pilotat un avion de agrement de mici dimensiuni, sambata, in cadrul mitingului aviatic "TransilvAero Show", care se desfasoara pe Aerodromul "Mircea Zorileanu" din Ghimbav si la care participa cateva mii de spectatori, relateaza Mediafax.

Desi la Ghimbav sunt peste 35 de grade Celsius, la mitingul aviatic au venit cateva mii de persoane, pregatite cu umbrele de soare, palarii, sezlonguri si multe lichide. Unii dintre ei au venit pentru prima data la eveniment, insa altii au spus ca nu au lipsit la niciunul dintre spectacole.

Printre spectatori s-a numarat si ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, care, la insistentele unui pilot, s-a urcat la mansa unui avion de agrement de mici dimensiuni. Inainte de a urca la mansa, Berceanu a verificat motorul avionului. El a avut alaturi un copilot, iar zborul a durat aproximativ zece minute, desfasurandu-se la joasa altitudine.

Dupa ce a coborat din avion, Berceanu a spus ca a fost un zbor "excelent de bun" si ca spera ca anul viitor va zbura in formatie cu alte avioane.

"Imi place foarte mult ce vad aici pentru ca sunt un pasionat al zborului, mi se pare foarte bine organizat totul si la anul sper ca voi participa la spectacol si ca voi zbura in formatie cu alte avioane", a spus ministrul Transporturilor.

Printre cei prezenti la spectacol s-a aflat si cosmonautul Dumitru Prunariu, care a venit impreuna cu nepotelul sau.

Mitingul aviatic "TransilvAero Show" a inceput, sambata dimineata, la ora 9.00, cu evolutii ale Lotului National de Parasutism. Printre exercitiile si zborurile demonstrative prezentate s-au numarat coborarea in rapel din elicopter MI-8 si urcare in elicopter, coborarea cu troliu a unui caine aflat in misiune de capturare a infractorului si un exercitiu de stingere a incendiului cu MI-8. De asemenea, a avut loc o evolutie a unei formatii de zbor formata dintr-un avion Extra 300 si un avion ghidat prin radiocomanda.

In cursul dupa-amiezii vor avea loc concursul international de acrobatie aeriana Grand Aero Challenge, zboruri si exercitii demonstrative ale celor mai importante formatii de zbor autohtone si momente dedicate implinirii a o suta de ani de aviatie romaneasca.

La competitia internationala de acrobatie aeriana Grand Aero Challenge care urmeaza sa inceapa pe Aerodromul "Mircea Zorileanu" din Ghimbav vor participa sapte piloti de renume ai aviatiei acrobatice nationale si mondiale: Zoltan Veres (Ungaria), Attila Goger (Romania), Francesco Fornabaio (Italia), George Rotaru (Romania), Larry Beamish (Africa de Sud), Ian Billing (Africa de Sud) si Peter Podlunek (Slovenia).

Pilotii se vor intrece atat sambata, cat si duminica, intr-o competitie unica cu trei probe: zbor sincronizat, vanatoare de baloane si trei minute de freestyle pe muzica.

La eveniment participa pilotul ungur Zoltan Veres, recordman si multiplu campion mondial la acrobatiile de joasa inaltime, detinator al primului loc la concursul Grand Aero Challenge, din iulie, de la Balaton (Ungaria).

Taxa de intrare la TransilvAero Show 2010 este de 10 lei pe zi de persoana, iar biletele pot fi cumparate de la intrarea pe Aerodromul din Ghimbav.

Prima editie a TransilvAero Show a fost organizata in 2008.