Autoritatile din Tulcea au trimis la Institutul Cantacuzino probe recoltate de la doua persoane diagnosticate cu meningita virala, suspecte ca au contractat virusul West Nile, prefectul judetului Tulcea, Vasile Gudu, spunand ca unul dintre pacienti a fost deja externat, starea lui fiind foarte buna, transmite Mediafax.

Potrivit prefectului judetului Tulcea, pacientii sunt un tanar in varsta de 18 ani si o persoana de 43 de ani, care au fost diagnosticate cu meningita virala, boala pe care au contractat-o dupa ce au fost la pescuit, cel mai probabil fiind intepate de tantari.

Prefectul a spus ca au fost prelevate probe de la cei doi pacienti si trimise la Institutul Cantacuzino din Capitala, pentru a se stabili daca se confirma suspiciunea de virus West Nile.

Vasile Gudu a adaugat ca tanarul de 18 ani a fost deja externat pentru ca "starea lui este foarte buna".

"Pana acum nu a fost niciun astfel de virus confirmat ca pozitiv in judetul Tulcea", a subliniat prefectul judetului Tulcea, care a adaugat ca sunt luate masuri pentru combaterea tantarilor.

Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat, sambata, pentru Mediafax, ca pana in prezent in Romania nu a fost confirmat niciun caz de infestare cu virusul West Nile si ca, potrivit unei proceduri deja stabilite, in toate cazurile de meningita se fac si analize pentru a se verifica daca este vorba si de infestare cu West Nile.

"In Romania, in anul 1996 a evoluat cea mai mare epidemie de meningita West Nile din Europa care a totalizat 393 de cazuri. Urmare a acestui fapt, incepand din 1997, autoritatile sanitare au implementat un sistem de supraveghere a acestei infectii la om, sistem care functioneaza si in prezent. In anul 2009, prin acest sistem, au fost confirmate doua cazuri de imbolnavire", a precizat, marti, Ministerul Sanatatii.

Meningita West Nile este o boala infectioasa care se transmite la om prin intermediul tantarilor, dar care nu se transmite direct, de la om la om.