Fostul sef al Serviciului Permise Auto Bacau comisarul Virgil Ardeleanu, trimis in judecata pentru luare de mita, dupa ce a fost prins primind bani de la un instructor auto, a fost condamnat la trei ani de inchisoare de catre magistratii Curtii de Apel Bacau, transmite Mediafax.

Potrivit site-ului Curtii de Apel Bacau, Virgil Ardelean a fost condamnat, joi, la trei ani de inchisoare, decizia institutiei putand fi atacata cu rescurs in termen de zece zile.

In luna decembrie 2008, Ardelean a fost trimis in judecata pentru patru infractiuni de luare de mita.

In cursul anului 2007, Directia Generala Anticoruptie Bacau a declansat o ancheta impotriva mai multor lucratori ai Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Bacau si instructori auto, in legatura cu sustinerea probei practice a examenului pentru obtinerea permisului de conducere auto.

In urma verificarilor, in 18 aprilie 2008 comisarul sef Virgil Ardeleanu a fost prins in flagrant delict, in municipiului Onesti, dupa ce primise suma de 2.900 de euro de la un instructor auto. In momentul prinderii, inculpatul le-a dat procurorilor doar suma de 1.103 lei, insa la perchezitia corporala s-au gasit cei 2.900 de euro, alaturi de un bilet cu numele unor persoane care urmau sa sustina in acea zi examenul pentru obtinerea permisului de conducere. Ardeleanu a negat orice intelegere referitoare la favorizarea unor candidati.

Pe parcursul urmaririi penale s-a stabilit ca inculpatul ar fi primit in repetate randuri, prin intermediul unor examinatori din subordine si instructori auto, persoane cu care acesta se afla in relatii consolidate in timp, diverse sume de bani pentru obtinerea permiselor de conducere. Intalnirile cu acestia erau convenite prin formule de comunicare codificate, in locuri publice aglomerate. Odata cu sumele de bani, inculpatul primea si liste cu numele candidatilor pe care le comunica subordonatilor sai examinatori. Simpla comunicare a numelor candidatilor echivala cu necesitatea imperativa ca acestia sa promoveze proba practica, fapt confirmat ulterior de examinatori inculpatului.

In anul 2005, in calitate de comisar al politiei judetene, Ardeleanu a mai fost acuzat de Asociatia Instructorilor Auto din Bacau de luare de mita pentru eliberarea de permise auto in alb. Denuntatorii s-au adresat atunci autoritatilor din Botosani, deoarece, afirmau instructorii auto, in judetul Bacau nimeni nu i-ar fi luat in seama. Ardeleanu era acuzat, impreuna cu un alt comisar, de ilegalitati la examenul de obtinere a permiselor auto.