Ministerul Justitiei (MJ), in colaborare cu Institutul National al Magistraturii (INM) si Asociatia Romana a Bancilor, va organiza un prim seminar pilot destinat formarii profesionale a magistratilor in drept bancar, informeaza ministerul intr-un comunicat.

"Este un prim proiect concret de cooperare intre Ministerul Justitiei si mediul de afaceri, pentru sprijinirea sistemului judiciar, prin familiarizarea si specializarea unor judecatori cu tehnici din dreptul bancar. Vor urma si alte proiecte. Ceea ce ne propunem este sa continuam politica bazata pe proiecte concrete. Este singura care conteaza pentru oameni", a declarat Catalin Predoiu, ministrul Justitiei.

Detaliile tehnice ale colaborarii dintre MJ, INM si reprezentantii mediului de afaceri au fost stabilite in cadrul primei actiuni, la nivel tehnic, care a avut loc in cursul acestei saptamani, la care au participat experti din cadrul Ministerului Justitiei si din cadrul Asociatiei Romane a Bancilor si Consiliului Investitorilor Straini.

In cadrul acestei intalnirii, s-a stabilit o colaborare pe cel putin un an, in care urmeaza a fi derulate cinci module de cate trei seminarii, in centrele regionale de pregatire ale INM.

Programul va debuta cu un seminar pilot, organizat pana la sfarsitul anului, urmand ca celelalte seminarii sa se desfasoare in 2011.

De asemenea, s-a convenit ca, in perioada imediat urmatoare, Asociatia Romana a Bancilor sa furnizeze o structura provizorie a programului, care va urmari asigurarea unei curricula adecvate publicului-tinta (tema si structura modulelor si seminariilor vor fi stabilite prin raportare la competenta materiala a instantelor - judecatorii, tribunale, curti de apel).

Proiectul "Platforma pentru dialog si cooperare intre Ministerul Justitiei si mediul de afaceri" a fost lansat la initiativa ministrului Justitiei, proiectul fiind menit sa impulsioneze consultarile dintre sectorul privat, decidenti si experti ai Ministerului Justitiei. Acesta urmareste facilitarea contactului direct dintre initiatorii cadrului normativ cu impact asupra mediului de afaceri si destinatarii cadrului normativ, in vederea identificarii solutiilor optime de imbunatatire a legislatiei.