Inundatiile din aceasta vara au provocat pagube de 868 milioane de euro a declarat premierul Emil Boc. In aceste conditii, Guvernul va solicita Comisiei Europene un ajutor financiar din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene. Insa, Romania nu are sanse sa primeasca cele 75 milioane euro estimate initial, ci doar 24,5 milioane euro, a declarat ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.

Acesta a explicat ca Uniunea Europeana are o suma fixa din care se acorda ajutoare pentru statele aflate in impas, care se ridica un milliard euro. Sumele se impart in functie de problemele tuturor statelor europene. In acest an, alte state, precum Polonia si Franta, au suferit pagube mult mai mari, chiar inaintea Romaniei. Astfel, cele mai mari sume se vor indrepta catre aceste tari, iar Romania nu va mai putea primi cele 75 de milioane de euro. "Comisia Europeana a stabilit pentru Romania un prag al pagubelor de 787 milioane euro pentru care se plateste 2,5% din aceasta suma. Pentru pagubele ce depasesc aceasta suma, se acorda 6%, astfel incat noi am estimat ca vom primi de la UE 24,5 milioane euro", a precizat Blaga.

  • Costurile estimate ale pagubelor sunt: Infrastructura nationala - aproximativ 650 de milioane de lei, Case avariate - 127 de milioane de lei, distrugeri in agricultura - 521 milioane de lei, iar in domeniile educatiei, sanatatii si culturii - 12 milioane de lei.

Vasile Blaga a precizat ca, din centralizarea datelor, rezulta ca iesirea apelor din albiile naturale au determinat distrugerea a 443 de kilometri de lucrari de aparari de mal, erodarea a 240 de kilometri de diguri si afectarea a 35 de baraje.

De asemenea, capacitatea functionala a infrastructurii rutiere a fost diminuata considerabil pe 5.258 de kilometri (din care 132 de kilometri de drumuri nationale, 1.036 de drumuri judetene, 3.179 de drumuri comunale si 910 kilometri de strazi in localitati) si au fost avariate 707 poduri, 2.729 de podete si 216 traversari pietonale.

Ploile torentiale au distrus retele de utilitati - alimentare cu apa - 31 de kilometri si de canalizare - 38,5 kilometri, iar retele electrice si de furnizare a gazelor necesita lucrari de refacere in judetele Caras, Botosani, Bacau, Suceava, Constanta, Neam, Alba si Mures.

In domeniul agriculturii, au fost inundate 110.585 de hectare cultivate, 31.088 pasuni si fanete si distruse 1.113 poduri si podete forestiere si 832 de kilometri de drumuri forestiere.

Conform bilantului prezentat au fost afectate 3.936 de case - cele mai multe in Suceava, Botosani, Neamt, Bacau si Tulcea (din care 863 distruse, restul avariate) si aproximativ 10.000 de anexe gospodaresti precum si 147 de obiective socio-economice necesita refacere, cele mai multe fiind scoli (87) si biserici (33) dar si spitale si camine culturale(3 ).

  • Ministerul Transporturilor are nevoie de 749 de milioane, Ministerul Dezvoltarii - 127 de milioane, Ministerul Agriculturii - 521 de milioane (362 pentru imbunatatiri funciare, pentru ANIF) Ministerul Educatiei - 9 milioane, Mediul - 1,51 miliarde pentru lucrari de aparare a digurilor plus 36 de milioane pentru silvicultura, iar Ministerul Administratiei si Internelor, care centralizeaza pagubele produse in unitatile administrativ teritoriale 1,56 miliarde de lei.