Mai multe persoane care aveau depozite la o sucursala Credit Europe Bank din Brasov au reclamat ca le-au fost golite conturile, in care se aflau sume mari de bani, transmite Mediafax. Din verificarea a sase reclamatii s-a stabilit ca prejuduciul este de peste 1 milion de lei.

UPDATEBanca a facut plangere impotriva unei angajate, care ar fi responsabila pentru incident, si a declansat o ancheta interna, potrivit unui comunicat al institutiei.Politia are 5 suspecti.

IPJ Brasov a declarat ca Politia a fost sesizata in 5 august de catre reprezentantii sucursalei Brasov a Credit Europe Bank cu privire la faptul ca s-au retras in mod ilegal sume de bani din conturile unor clienti.

Pana in prezent, politistii au cinci suspecti in acest caz: o persoana din conducerea sucursalei, trei operatori ghiseu si un casier, care sunt cercetati in stare de libertate, pentru fals informatic si frauda informatica.

"Imediat dupa sesizare, politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor s-au deplasat la sediul sucursalei si au solicitat declansarea unui audit bancar. Conform raportului de audit partial, din patru conturi bancare a fost retrasa, in mod ilegal, suma de 365.000 de lei", a declarat, miercuri, comisar sef Liviu Naghi, purtator de cuvant al IPJ Brasov.

In urma verificarilor s-a stabilit ca cursul lunii iulie cei cinci suspecti ar fi accesat cele patru conturi ale clientilor si au efectuat operatiuni bancare fara autorizarea acestora, in scopul insusirii fara drept a mai multor sume de bani, totalizand 365.000 de lei.

"Conform prevederilor legale, s-a propus declinarea competentei in acest dosar, catre DIICOT - Serviciul Teritorial Brasov, dosarul fiind inaintat acestei unitati, in data de 9 august", a mai spus Naghi.

Potrivit unui comunicat Credit Europe Bank, institutia a declansat o ancheta interna pe 30 iulie, in urma unor plangeri, iar pe data de 5 august a sesizat Parchetul.

"In urma sesizarilor primite din partea unor clienti ai sucursalei, in data de 30.07.2010 am demarat o ancheta interna pentru investigarea plangerilor.

Totodata la data de 05.08.2010 am sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria

Brasov pentru demararea cercetarilor. Cazul este investigat in acest moment de catre DIICOT. Pentru a nu periclita rezultatele anchetei desfasurate de organele de cercetare penala, nu putem da mai multe informatii despre caz , dar va asiguram ca vom colabora si vom oferi acestora sprijinul nostru pentru identificarea faptuitorilor.

In functie de rezultatele verificarilor, vom intreprinde demersurile necesare, astfel incat, in limitele impuse de lege, sa nu fie pagubit niciun client caruia legea ii da dreptate," precizeaza banca in comunicatul de presa.

  • Numarul clientilor care se plang ca le-au disparut banii, in crestere

Potrivit comisarului sef adjunct al Protectiei Consumatorului Brasov, Ionel Spataru, pana in prezent au fost depuse unsprezece sesizari de catre clienti ai bancii care au reclamat ca li s-au golit conturile, insa numarul reclamatiilor continua sa creasca.

Acesta sustine ca vicepresedintele Credit Europe Bank l-a sunat si i-a sugerat o "solutionare amiabila".

"In timp ce efectuam controlul la banca am primit un telefon de la vicepresedintele bancii, Mirela Bordea, care ne-a sugerat sa ajungem la o solutionare amiabila a cazului. Practic, mi-a spus sa-mi vad de treaba mea. Efectiv i-am inchis telefonul", a declarat Spataru.

Conform sursei citate, pana in prezent au fost verificate sase dintre reclamatii, stabilindu-se ca prejudiciul creat titularilor de cont este de peste un milion de lei, cea mai mare suma sustrasa din contul unei persoane fiind de 70.000 de euro.

Protectia Consumatorilor Brasov a aplicat bancii o sanctiune de 50.000 si a dispus ca in timp de 15 zile sa restituie clientilor banii.

De asemenea, banca va mai fi amendata cu cate 50.000 pentru fiecare sesizare facuta de catre clienti in legatura cu disparitia banilor din conturi.

Pana in prezent, 11 clienti ai bancii au sesizat CJPC ca le-au disparut banii din conturi, cele mai mari sume retrase din conturile unor persoane fiind de 204.000 de lei si 73.000 de euro.

Fiul unei cliente care a pierdut 70.000 de lei a declarat ca mama sa a constatat disparitia banilor din cont in urma cu doua saptamani.

"Nu i-au dat nici o speranta ca isi va recupera banii. Astazi am venit la banca impreuna cu mama mea, iar ei i s-a facut rau si am chemat ambulanta. Cand am cerut explicatii ni s-a spus ca o functionara a bancii, Otilia Negrila, ar fi fugit cu banii", a spus acesta.

  • Cazul este anchetat si de DIICOT Brasov

Cazul este investigat si de DIICOT Brasov, la sesizarea unitatii bancare.

"Exista o sesizare din partea unei institutii bancare cu privire la faptul ca au existat anumite nereguli in procesul de tranzactionare in urma caruia de la mai multi clienti, persoane fizice, au fost transferate sume de bani catre o societate comerciala. Bani care au fost deja ridicati. In prezent se fac cercetari in acest caz", a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al DIICOT Brasov, procurorul Catalin Borcoman.

De asemenea, reprezentantii sucursalei Brasov a Credit Europe Bank au anuntat, intr-un comunicat de presa transmis miercuri, ca au declansat o ancheta interna pentru investigarea plangerilor formulate de clienti.

Comisarul sef adjunct al Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor Brasov, Ionel Spataru, declara ca in acest caz conducerea institutiei bancare a facut plangere penala impotriva unei angajate a bancii, care ar fi responsabila pentru prejudiciul creat, evaluat la cel putin un milion de lei.