Ministerul Justitiei va participa la redactarea textului Legii Agentiei Nationale de Integritate in procesul de dezbatere parlamentara, indiferent daca este vorba despre completarea proiectului de lege intors de la Curtea Constitutionala sau de un alt proiect de lege, a afirmat, duminica, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, intr-un comunicat.

"Convocarea Camerei in sesiune de urgenta pentru a dezbate cadrul normativ al ANI reprezinta, dincolo de relevanta tehnica, un semnal politic corect privind vointa Parlamentului de a remedia o vulnerabilitate importanta in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Pe de alta parte, dezbaterile parlamentare vor putea oferi oportunitatea formarii unui consens politic cat mai larg pentru un cadru normativ adecvat al ANI", se arata in comunicat.

Ministrul subliniaza ca problematica Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) nu este insa epuizata de obiectivul Agentiei Nationale de Integritate (MCV).

Mesajul ultimului raport de tara trebuie perceput in trepte de profunzime si vizeaza explicit Justitia si implicit intensificarea eforturilor politice pentru compatibilizarea profunda a societatii romanesti cu valorile si obiectivele democratiilor euro-atlantice.

Remedierea cadrului normativ al ANI este numai o etapa in efortul sistematic si continuu pe care intregul sistem politic putere - opozitie trebuie sa il faca pentru realizarea obiectivelor MCV.

"Buna guvernare la nivel central si mai ales local, indiferent de orientare politica, combaterea coruptiei si mentinerea integritatii in functiile publice sunt conditii pentru mentinerea Romaniei pe traiectul european.

Obiectivul atragerii fondurilor comunitare si implicit al dezvoltarii Romaniei este realizabil numai in conditii de profesionalism si integritate in exercitarea functiilor publice", subliniaza ministrul.

"Pentru participarea eficienta la buna functionare a Uniunii Europene este necesar ca dezvoltarea economica sa fie dublata de asumarea de catre sistemul politic a tuturor atributelor europene, de la finantarea partidelor si asigurarea integritatii in functiile publice, politica resurselor umane si alocarea resurselor financiare, pana la responsabilitatea actului legislativ la nivel guvernamental si parlamentar", se mai arata in comunicat.