Le Progres relateaza duminica, folosindu-se si de o comparatie din fotbal, situatia tiganilor evacuati vineri dintr-o tabara din Saint-Etienne, in sud-estul Frantei: "ei cauta un loc unde sa stea, in timp ce politia are ordinul de a-i impiedica sa se instaleze undeva pe termen lung, jucandu-se astfel de-a soarecele si pisica".

Dintre cei aproximativ 100 de tigani evacuati, doar zece au acceptat oferta prefecturii de a se intoarce in Romania, dar cei mai multi nici nu vor sa auda de o intoarcere in tara. "Conditiile lor de viata sunt mult mai proaste decat aici, unde se confrunta cu saracia si rasismul", afirma Georges Gunther, membru al colectivului care ii sustine.

Politia are insa ordine stricte, de a-i impiedica sa se instaleze undeva. In cel mai rau caz, daca reusesc sa intre intr-o cladire, politia trebuie sa ii evacueze cat mai repede. Acest lucru s-a intamplat sambata, cand aproximativ 80 de romi ramasi fara adopst au fortat intrarea in fosta clinica La Jomayere.

"Nu vrem sa se instaleze in mod durabil din moment ce ocupa o cladire ilegal", sustine Patrick Ferin, secretar general al prefecturii. "Dar nu li se propune nicio locuinta legala", ii da replica Georges Gunther, care critica municipalitate pentru ca ar fi pus la dispozitia romilor, in urma cu doi ani, terenul de pe care acestia au fost evacuati vineri.

Patrick Ferin afirma ca "propunerea statului de a-i ajuta sa se intoarca in tara lor de origine este in continuare valabila", dar el stie ca romii nu pot fi obligati sa se intoarca in Romania pentru ca sunt cetateni europeni, iar in aceasta calitate pot circula liber, atat timp cat au acte in regula.

"Ce se poate face cu o populatie care nu vrea sa paraseasca Franta si politistii, care nu-i pot forta sa faca asta? Jocul de-a soarecele si pisica, asteptand ca unul dintre ei sa cedeze......", incheie autorul articolului.

Le Monde: Evacuati de 11 ori de la inceputul anului

Tiganii instalati la Saint-Etienne au fost evacuati, vineri, a unsprezecea oara de la inceputul anului si a opta oara din luna mai, relateaza si Le Monde.

"Aceasta tabara a fost creata prin evacuarile succesive", denunta Georges Gunther, unul dintre membrii asociatiei Solidarite Roms din Saint-Etienne. "Autoritatile publice au creat ele insele situatia care le serveste ca pretext pentru evacuare", continua el.

"Din evacuare in evacuare, situatia se agraveaza", adauga Georges Gunther, care sustine ca romii se instaleaza in conditii din ce in ce mai dificile. "Cu fiecare evacuare, se submineaza munca de integrare a asociatiilor, de exemplu scolarizarea copiilor", adauga Marie-Pierre Vincent, o alta membra a asociatiei.