Proiectul de hotarare privind reducerea posturilor administratiei municipale a fost aprobat, vineri, de consilierii generali ai Primariei Capitalei, astfel ca aproximativ 700 de angajati vor fi disponibilizati efectiv, restul pana la cele 2.662 de posturi anuntate initial ca urmand a fi reduse fiind costuri care erau finantate, fara a fi insa ocupate, potrivit Mediafax.

Proiectul de hotarare privind reducerea posturilor administratiei municipale a fost votat cu 23 de voturi pentru, sase impotriva si 12 abtineri.

Dupa votarea proiectului de hotarare consilierii PSD, care s-au abtinut, au spus ca nu inteleg ce lucru bun se aduce prin votarea acestui proiect.

Primarul Sorin Oprescu anuntase, la inceputul sedintei de vineri a Consiliului General, ca posturile din Primaria Capitalei si din institutiile municipalitatii vor fi reduse cu 2.662, de la 7.063 la 4.401, disponibilizarile urmand sa fie facute conform Codului Muncii.

"De acum inainte, comisii formate din directori ai directiilor vor discuta si vor pune in aplicare reducerile fizice de posturi impreuna cu liderii de sindicat pe baza prevederilor Codului Muncii. Evident nu vor fi reduse posturile mamelor aflate in concediu de cresterea copilului, cele ale bolnavilor incurabili etc.", a declarat Sorin Oprescu.

Dupa interventia primarului general s-au inscris la cuvant liderii grupurilor reprezentand partidele politice din CGMB, pentru a arata modul in care colegii lor vor vota proiectele aflate pe ordinea de zi a sedintei.

  • Scandal intre consilierii din Primarie

Potrivit liderului grupului PNL, Robert Nitu, consilierii generali PNL nu vor vota proiectele de hotarare privind reducerea posturilor apartinand autoritatilor municipale.

Liderul grupului PSD, Doru Giugula, a anuntat ca nici consilierii partidului pe care il reprezinta nu vor vota proiectele de hotarare privind reducerea posturilor municipalitatii pe motiv ca nu exista criterii pentru disponibilizarea efectiva a angajatilor. "Care sunt criteriile pe care urmeaza sa le aplicam pentru a-i da afara pe angajati?", a intrebat Doru Giugula.

Potrivit liderului PSD, prevederile OUG 63/2010 nu pot modifica prevederile Constitutiei si ale legii organice, in opinia sa ordonanta fiind "ilegala": "Prin aceasta ordonanta se incalca autonomia publica locala si se incearca impunerea unor criterii aberante. Ma supun intru totul prevederilor penale avand in vedere ca nu voi incalca prevederile Constitutiei si ale legii organice".

In replica, consilierul PDL, Romeo Pop, a explicat ca, in esenta, "reducerile nu sunt atat de drastice". El a aratat ca disponibilizarile efective prevad plecarea unui numar foarte mic de angajati. Astfel, de la Administratia Strazilor vor pleca doar 20 de oameni deoarece in momentul de fata sunt angajate 510 persoane, iar noua organigrama prevede un numar de 490 de locuri, de la Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane vor pleca 22 de persoane, iar de la Gradina Zoologica alte cinci. Romeo Pop a mai aratat ca, spre exemplu, de la Administratia pentru Supravegherea si Protectia Animalelor nu vor pleca angajati avand in vedere ca vechea organigrama prevede 298 de posturi, noua organigrama lasand acestui serviciu un numar de 253, in timp ce numarul total al angajatilor este de doar 60.

Consilierul PNL Sorin Purcarea, care a luat cuvantul ulterior, i-a replicat lui Romeo Pop, care de profesie este actor, ca, avand in vedere ca pana in prezent a avut "numai roluri de cal" ar trebui sa nu mai ia cuvantul pentru a sustine "masuri aberante": "Eu nu mi-am permis sa ma leg de profesia ta, animalule", a fost replica pe care Romeo Pop i-a dat-o lui Sorin Purcarea.