Comisia Europeana este la curent cu datoria care ii revine de a promova integrarea etniilor minoritare, inclusiv a romilor, la nivel european si se achita de aceasta sarcina, a declarat, joi, un purtator de cuvant al CE, relateaza Mediafax.

"CE a facut si continua sa faca mult pentru integrarea etniilor minoritare, a romilor in Europa", a declarat Michele Cercone, purtator de cuvant al CE, intrebat in legatura cu demersurile pe care Executivul european le are in vedere pentru a face posibila integrarea romilor.

El a adaugat ca la nivel financiar exista mai multe Directii Generale din cadrul Comisiei Europene care aloca fonduri pentru integrarea romilor.

"De asemenea, la nivel politic cred ca CE isi face deja datoria in privinta integrarii etniei rome. Este asteptata si o decizie din partea statelor membre. CE este la curent cu datoria sa de a promova integrarea etniilor minoritare, a romilor, si se achita de aceasta sarcina", a mai spus purtatorul de cuvant.

Presedintele Societatii Universale de Hinduism, Rajan Zed, declara saptamana trecuta ca Romania nu trebuie "sa se spele pe maini" de responsabilitatea pe care o are in cazul integrarii romilor, chiar daca incluziunea sociala a acestei etnii este "o urgenta" in intreaga Europa.

Rajan Zed spune despre conditiile de viata ale romilor din Romania ca "poarta cele mai multe semne de apartheid" iar tara noastra ar trebui sa faca urgent ceva concret pentru a opri maltratarea lor. Potrivit rapoartelor, intre 1,8 si 2,5 milioane de romi traiesc in Romania si aproximativ 75% traiesc in saracie.

Reactiile vin dupa ce presedintele Traian Basescu declarase, la Baile Tusnad, ca incluziunea romilor nu este doar o problema a Romaniei sau a Ungariei, lansand un nou apel pentru elaborarea unui proiect european in acest sens.

"Un proiect de interes pentru Romania si Ungaria este incluziunea romilor. Stiu ca nu ne place sa vorbim deschis despre acest subiect, dar in niciun caz problema incluziunii romilor nu mai este o problema nationala a Romaniei sau a Ungariei sau a oricarei alte tari care gazduieste aceasta minoritate pe teritoriul sau", a declarat Traian Basescu.

"Si romii sunt cetateni europeni! Lansez din nou ideea ca UE trebuie sa aiba un program la nivel european pentru incluziunea romilor, pentru ca teoria conform careia vreun stat care gazduieste romi ar putea sa le interzica accesul in Europa este fals, iar Romania nu va recurge la o astfel de abordare", a mai spus Basescu.