Juristul Partidului Comunistilor din R. Moldova, Sergiu Sarbu, a depus miercuri o cerere la Curtea de Apel, prin care PCRM solicita anularea hotararii Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind constituirea sectiilor de vot suplimentare in strainatate, relateaza Jurnal de Chisinau.

Anterior, reprezentantii PCRM au declarat ca prin deschiderea sectiilor de vot suplimentare in strainatate guvernarea urmareste fraudarea referendumului si a alegerilor parlamentare si prezidentiale, pentru ca cei de la guvernare nu ar fi asigurat, din timp, mecanismele necesare de securizare a voturilor.

La randul lor, autoritatile au tinut sa asigure ca sansele pentru fraudarea referendumului sunt minime si ca in sectiile de vot din strainatate fiecare partid va delega propriul reprezentant, pentru a fi asigurata monitorizarea din partea fiecarui partid politic.

Acum trei saptamani, Comisia Electorala Centrala a hotarat, la solicitarea Guvernului, ca pentru referendum sa fie deschise 79 de sectii de vot peste hotarele tarii, in felul urmator:

Italia - 20 sectii de vot;

Federatia Rusa - 6 sectii de vot;

SUA si Canada - 6 sectii de vot;

Romania - 5 sectii de vot;

Germania - 4 sectii de vot;

Portugalia - 4 sectii de vot;

Marea Britanie si Irlanda - 4 sectii de vot;

Grecia - 4 sectii de vot;

Franta - 3 sectii de vot;

Spania - 3 sectii de vot;

Cipru - 1 sectie de vot.

La alegerile parlamentare anterioare, peste hotarele tarii erau deschise 32 de sectii de vot.