Presedintele Traian Basescu a atacat miercuri seara, in cadrul unei emisiuni la TVR, miliardarii romani care au anuntat ca isi vor muta afacerile in strainatate, din cauza impozitelor mari din tara noastra, printre cei vizati fiind si Ioan Niculae, patronul Interagro. Omul de afaceri a declarat insa pentru HotNews.ro ca presedintele este dezinformat, iar decizia de a-si muta afacerile in alta tara nu are nicio legatura cu nivelul de impozitare din Romania. Niculae mai spune ca va cere din nou astazi sa fie primit de seful statului pentru a-i explica de ce e nemultumit.

Ioan NiculaeFoto: AGERPRES

Ioan Niculae si-a motivat decizia de a-si muta afacerile in Bulgaria prin "prigoana impotriva oamenilor de afaceri romani", de care se fac vinovate "anumite servicii ale statului".

"Nu are nicio legatura cu nivelul de impozitare. E vorba de aceasta urmarire permanenta, toata aceasta prigoana impotriva oamenilor de afaceri romani. Deci nu are legatura cu ce a spus dansul. Acesta a fost motivul nemultumirii", a declarat Ioan Niculae pentru HotNews.ro.

El a mai precizat ca a incercat sa ii spuna personal presedintelui despre aceasta situatie, insa nu a fost primit.

"Fac in continuare demersuri. O sa fac chiar astazi o adresa oficiala domnului presedinte, sa ma primeasca pentru a ii explica de ce suntem nemultumiti", a mai spus omul de afaceri.

In cadrul emisiunii de la TVR, presedintele Traian Basescu i-a reprosat miliardarului Ioan Niculae ca vrea sa-si mute afacerile in Bulgaria, dupa ce a primit ani la rand gaze mai ieftine decat toata populatia.

"Am vazut un domn zilele trecute. El se numeste Niculae, un domn de pe la Brasov, miliardarul, care spunea ca el se muta in Bulgaria, ca sunt impozitele mai mici, ca e 10% cota unica. Trebuie sa ai un tupeu extraordinar sa faci astfel de afirmatii. Bine, domnule Niculae, dar de cati ani primesti gaze la pret mai mic, nu ti-e rusine? Te duci cu tot cu gaze ieftine in Bulgaria? Acolo o sa platesti 380 de dolari pe metrul cub", a spus Basescu.

Criticile lui Traian Basescu i-au vizat si pe "magnatii" care dau lectii statului.

"Domnul Patriciu nu a intrebat pe nimeni cand a vandut la KazMunaiGaz, nici macar pe prietenul Tariceanu, dar vine sa ne dea noua lectii. Vine televiziunea lui Vantu si ne da si ea lectii, cand are atatea datorii. Cei cu bani au ajuns cu tupeul dincolo de limite care pot fi acceptate. Ei mai au nevoie de o debandada ca la inceputul anului '90 ca sa poata controla tranzactiile statului", a mai declarat Basescu.

Ioan Niculae este unul dintre cei mai bogati romani, cu o avere estimata la 1,1 miliarde de euro, si controleaza grupul Interagro. Aceasta companie face parte, alaturi de combinatul de aluminiu Alro Slatina, combinatul side­rurgic ArcelorMittal Galati, grupul InterAgro si combinatul de ingra­sa­min­te chimice Azomures, din categoria de consumatori intreruptibili care se bucura, prin lege, de resurse ieftine de energie. Astfel, potrivit informatiilor aparute in presa, grupul controlat de Niculae cumpara gaz la un pret de putin peste 100 dolari/1.000 metri cubi, com­parativ cu 2009 cand dadea 197 dolari/1.000 mc, pret de cos in care era inclus si gazul luat din Rusia.