Premierull Emil Boc a declarat miercuri ca urmatoarea transa de la FMI va pleca in continuare la BNR, pentru consolidarea rezervei valutare.

Pana in acest moment, BNR a primit de la FMI suma de 7,9 miliarde de euro, iar Ministerul Finantelor 2,1 miliarde de euro. De asemenea, de la Comisia Europeana, Guvernul, prin Ministerul Finantelor, a primit 2,5 miliarde de euro.

"BNR utilizeaza acesti bani pentru consolidarea rezervei valutare a tarii si tot Banca Centrala ii va returna in transe stabilite prin Acordul cu FMI. Banii pe care ii imprumuta Guvernul vor fi rambursati de statul roman prin Ministerul Finantelor, in transe stabilite prin Acord", a precizat premierul Emil Boc, adaugand ca banii primiti de Guvern au ca scop finantarea deficitului.

Seful Executivului a mentionat, de asemenea, ca potrivit prognozei, in 2010 se estimeaza un deficit bugetar de 6,8% si o contractie economica de 1,9%, iar pentru 2011 se estimeaza un deficit bugetar de 4,4% si o crestere economica de 1,5%-2%.

Boc a subliniat ca prioritatea imediata este ca legea pensiilor sa fie adoptata.

Prim-ministrul Emil Boc a solicitat Camerei Deputatilor ca pana pe 1 septembrie comisia de specialitate sa adopte raportul la proiectul Legii pensiilor.

El a mentionat ca astfel legea ar trebui sa fie adoptata inainte de intrunirea boardului FMI din luna septembrie.

"Prioritatea este ca legea pensiilor sa fie adoptata... Am solicitat Camerei Deputatilor ca pana la 1 septembrie in comisie sa fie finalizata forma finala a proiectului de lege, iar de la 1 septembrie sa fie pus pe ordinea de zi, astfel incat proiectul pensiilor sa fie adoptat de Camera Deputatilor", a declarat Boc.

Premierul a mai anuntat ca rectificarea bugetara anuntata va avea loc in 18 august.

Emil Boc mai spune ca anularea ajutoarelor sociale acordate nejustificat, in urma verificarii unei parti din dosarele incheiate pentru venitul minim garantat, indemnizatii de handicap si pensii de invaliditate, a generat economii de aproximativ 26 de milioane de euro. Primul ministru a explicat ca din totalul celor 288.401 de persoane care beneficiaza de venit minim garantat, au fost verificate 85.000 de dosare, dintre care 20.000 au fost suspendate, rezultand astfel o economie anuala de aproximativ 11 milioane euro.