Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) a solicitat marti Universitatii Spiru Haret sa se incadreze in litera legii si sa organizeze atat procesul de inscriere la universitate cat si cel de sustinere a examenului de licenta intocmai dupa cum prevede legislatia in vigoare.

Directorul Directiei Juridice a MECTS Gabriel Ispas a declarat, marti, pentru Agerpres, ca "asertiunile" reprezentantilor Universitatii Spiru Haret sunt "complet nefondate, sunt departe de adevar" si sunt contrazise in mod flagrant atat de dispozitiile legale in vigoare cat si deciziile irevocabile ale instantelor de judecata.

Gabriel Ispas a tinut sa precizeze ca universitatile, indiferent ca sunt publice sau sunt private, au acelasi cadru normativ de organizare si functionare: Legea educatiei, Legea calitatii precum si Hotarari de Guvern.

"MECTS are in favoarea sa mai multe sentinte judecatoresti in ceea ce priveste USH. In acest moment, USH nu are dreptul de a organiza invatamant la distanta in acest sens Ordonanta Guvernului nr 10/2009 este in vigoare si stabileste foarte clar ca se desfiinteaza invatamantul ID de la USH", a spus directorul MECTS.

Referindu-se la modalitatea de sustinere a licentei de catre USH, Ispas a subliniat ca in Romania functioneaza principiul conform caruia "ce este nul produce efecte nule".

"O scolarizare care nu exista nu poate produce alte efecte decat cele ale actului pe care l-a savarsit universitatea", a explicat directorul MECTS facand referire la un anunt postat pe site-ul universitatii particulare care sustine ca "actele de studii eliberate de Universitatea Spiru Haret sunt valabile intrucat sunt legale si nicio autoritate administrativa sau instanta judecatoreasca nu s-a pronuntat cu privire la anulabilitatea acestora".

'In urma promovarii ordonantei 10/2009 MECTS a emis doua ordine unul care stabileste modalitatea de organizare a examenului de licenta si un altul care stabileste in mod clar monitorizarea USH pentru o perioada de trei ani. Fiecare din aceste acte este publicat in Monitorul Oficial. In metodologia de monitorizare s-a precizat ca USH poate sa desfasoare examenul de licenta insa comisiile nu sunt comisii ale universitatii ci de la alte universitatii acreditate", a atentionat reprezentantul MECTS.

El a aratat ca examenul de licenta se organizeaza conform cadrului general legal. "Exista Hotararea de Guvern care spune unde se poate da licenta. Nu poti sa scolarizezi decat pentru numarul maxim de studenti aprobat de ARACIS dar examenul de licenta poti sa il dai in conformitate cu prevederile legale. Licenta trebuie sa se dea la programe acreditate", a precizat Ispas.

Pe site-ul USH a fost publicat un anunt in atentia absolventilor potrivit caruia absolventii de studii universitare de licenta, desi au promovat examenul de licenta inainte de intrarea in vigoare a Ordonantei de Guvern nr.10/2009, pentru a intra in deplina legalitate fata de prevederile acestei Ordonante, vor sustine in interval de patru ani un nou examen de licenta, in sesiunile organizate de Universitatea Spiru Haret. Reprezentantii USH au mentionat ca actele de studii eliberate de Universitatea Spiru Haret "sunt valabile intrucat sunt legale si nicio autoritate administrativa sau instanta judecatoreasca nu s-a pronuntat cu privire la anulabilitatea acestora".