Ministerul Educatiei cere Universitatii Spiru Haret sa se incadreze in litera legii

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 3 august 2010, 19:15 Actualitate | Esenţial


Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) a solicitat marti Universitatii Spiru Haret sa se incadreze in litera legii si sa organizeze atat procesul de inscriere la universitate cat si cel de sustinere a examenului de licenta intocmai dupa cum prevede legislatia in vigoare.

Directorul Directiei Juridice a MECTS Gabriel Ispas a declarat, marti, pentru Agerpres, ca "asertiunile" reprezentantilor Universitatii Spiru Haret sunt "complet nefondate, sunt departe de adevar" si sunt contrazise in mod flagrant atat de dispozitiile legale in vigoare cat si deciziile irevocabile ale instantelor de judecata.

Gabriel Ispas a tinut sa precizeze ca universitatile, indiferent ca sunt publice sau sunt private, au acelasi cadru normativ de organizare si functionare: Legea educatiei, Legea calitatii precum si Hotarari de Guvern.

"MECTS are in favoarea sa mai multe sentinte judecatoresti in ceea ce priveste USH. In acest moment, USH nu are dreptul de a organiza invatamant la distanta in acest sens Ordonanta Guvernului nr 10/2009 este in vigoare si stabileste foarte clar ca se desfiinteaza invatamantul ID de la USH", a spus directorul MECTS.

Referindu-se la modalitatea de sustinere a licentei de catre USH, Ispas a subliniat ca in Romania functioneaza principiul conform caruia "ce este nul produce efecte nule".

"O scolarizare care nu exista nu poate produce alte efecte decat cele ale actului pe care l-a savarsit universitatea", a explicat directorul MECTS facand referire la un anunt postat pe site-ul universitatii particulare care sustine ca "actele de studii eliberate de Universitatea Spiru Haret sunt valabile intrucat sunt legale si nicio autoritate administrativa sau instanta judecatoreasca nu s-a pronuntat cu privire la anulabilitatea acestora".

'In urma promovarii ordonantei 10/2009 MECTS a emis doua ordine unul care stabileste modalitatea de organizare a examenului de licenta si un altul care stabileste in mod clar monitorizarea USH pentru o perioada de trei ani. Fiecare din aceste acte este publicat in Monitorul Oficial. In metodologia de monitorizare s-a precizat ca USH poate sa desfasoare examenul de licenta insa comisiile nu sunt comisii ale universitatii ci de la alte universitatii acreditate", a atentionat reprezentantul MECTS.

El a aratat ca examenul de licenta se organizeaza conform cadrului general legal. "Exista Hotararea de Guvern care spune unde se poate da licenta. Nu poti sa scolarizezi decat pentru numarul maxim de studenti aprobat de ARACIS dar examenul de licenta poti sa il dai in conformitate cu prevederile legale. Licenta trebuie sa se dea la programe acreditate", a precizat Ispas.

Pe site-ul USH a fost publicat un anunt in atentia absolventilor potrivit caruia absolventii de studii universitare de licenta, desi au promovat examenul de licenta inainte de intrarea in vigoare a Ordonantei de Guvern nr.10/2009, pentru a intra in deplina legalitate fata de prevederile acestei Ordonante, vor sustine in interval de patru ani un nou examen de licenta, in sesiunile organizate de Universitatea Spiru Haret. Reprezentantii USH au mentionat ca actele de studii eliberate de Universitatea Spiru Haret "sunt valabile intrucat sunt legale si nicio autoritate administrativa sau instanta judecatoreasca nu s-a pronuntat cu privire la anulabilitatea acestora".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6132 vizualizari

 • -2 (6 voturi)    
  lol (Marţi, 3 august 2010, 19:21)

  waxazy [utilizator]

  si te mai miri ca vezi anunturi de angajare gen "angajez bla bla , absolvent studii universitare , EXCLUS spiru haret".
  • +1 (5 voturi)    
   Oricum n-avem nici o scoala in Romania (Marţi, 3 august 2010, 20:32)

   Frankie [utilizator] i-a raspuns lui waxazy

   Toate sunt o apa si-un pamant. Dupa ce ai trecut granita, nimeni nu-ti recunoaste vreo diploma de la universitate romaneasca.
    #showComment() #showComment()
 • -1 (3 voturi)    
  Dar ce este "litera legii", tovarasi? (Marţi, 3 august 2010, 19:29)

  Ovidiu [anonim]

  Eu, din punctul meu de vedere, sa nu va fie cu banat, dar in Romania mi se pare ca legea nu mai seamana de mult cu o balanta, ci dimpotriva, incepe sa semene cu un pisoar.

  Desi, daca e sa filosofam pe tema Justiei, cred ca prima imagine din punct de vedere al utilitatii care imi vine in cap, este cea a unei toalete.

  Practic Justitia are acceasi functie ca o toaleta... Ea are rolul, la o scara macro sa elimine mizeriile si gunoaiele societatii...pentru a creea un "aer" si o "atmosfera" respirabila si placuta in societate. Cam acelasi rol il are si toaleta in locuinta fiecaruia dintre noi.

  Noah, si practic in Romania mie mi se pare ca aceasta "toaleta" care e Justitia s-a infundat si a inceput sa dea pe langa... Adica nu isi mai indeplineste rolul pentru care a fost conceputa...de a pastra curatenia...

  Incepand de la Carmen Paunescu ce a facut chiftele 3 amarati pe contrasens si nu a facut nici macar o zi de puscarie, si pana la Adrian Nastase care de 6 ani sta cu dosarul blocat si mereu ridica exceptii ca sa nu se judece....si pana la baietii din cel mai frumos oras al Romaniei - Craiova - care se impusca in trafic pentru o "cedeaza" trecerea....Justitia Romana s-a cam infundat si nu mai poate curata societatea de scursuri si de dejectii...

  De aia cand Min Educatiei ii roaga din suflet pe Spiru Haret sa respecte legea... mi se pare ca e ca si cum te-ai uita la o toaleta infundata si ai ruga "scaunul" sa se duca singur pe conducta, ca toaleta e infundata...

  Cat toaleta va fi infundata in Romania, greu vor veni investitorii iar oamenii de valoare vor pleca din tara...medici, ingineri, programatori, etc.
 • +1 (1 vot)    
  adevarul (Marţi, 3 august 2010, 21:08)

  ion [anonim]

  Care HG prevedea pentru inscrisii in anul I in 2005 si 2006 acreditarea formei de invatamant?
  HG 1609/2004 nu mai era aplicabil si tocmai domnia-sa nu face referire niciodata la acel act normativ.
  Doar specializarile trebuiau sa fie acreditate!
  Ce este nul, produce efecte nule! Corect!
  Ca si omul, cel fara caracter, ramane fara caracter!
  La doar 34 de ani, ca prima pregatire teolog, apare in mod ciudat cadru universitar la particulara Dimitrie Cantemir - inalt functionar public, suspectat de ANI. Sincer, ne asteptam sa predea Drept bisericesc!
  Juristul Ispas stie ca Universitatea Spiru Haret are un Corp profesoral format din elita juristilor Romaniei, tocmai la Facultatile de Drept?
  Multi au parul carunt si ar merita macar respect!
  Cel putin in interpretarea legilor!
 • +1 (1 vot)    
  lamuriri (Marţi, 3 august 2010, 21:53)

  ion1 [anonim]

  Ce inseamna aprecierea Ministerului?
  Ce inseamna asertiunea Universitătii?
  Cum ramane respectarea art.30 din Constitutia Romaniei la Comentarii?
 • +1 (1 vot)    
  Lasă-i să moară pe limba lor! (Marţi, 3 august 2010, 22:38)

  Wasile [utilizator]

  Cum bine zicea D-nul Vlaston în http://www.campusnews.ro/stiri-opinii-7656233-sfarsitul-fabricilor-diplome.htm , este bine să-i lăsăm să moară pe mâna lor.
  Am ocazia să fiu angajator. Nu mă uit la diplomă, la locul unde a făcut facultatea, dacă a terminat-o, dacă a început-o sau ce a mai făcut. Vreau oameni care știu, și interviul este exclusiv pe domeniul căutat.
  Va mai dura nițel până dispare "moda facultății pentru toată lumea". Dar va dispărea, și calitatea va crește iar. Până atunci, noroc absolvenților USH... dacă habar n-aveți meserie, hârtia de la USH (sau ASE sau Poli sau URA sau orice altă facultate) poate fi folosită și în alte scopuri :)
 • -1 (3 voturi)    
  Corectură (Marţi, 3 august 2010, 22:57)

  cobra [anonim]

  Domnul (doamna) VM (ca nu va place sa va dati numele complet, asa cum ar fi normal cand scrieti un articol), expresia "Legea educatiei, Legea calitatii precum si Hotarari de Guvern" se scrie corect "Legea educatiei (substantiv propriu), Legea calitatii (substantiv propriu) precum si hotarari de guvern (substantiv comun)". Aaaa, daca se spunea Hotărârea de Guvern nr. x/2010 era altceva. Dar, nu e cazul aici.
  Legat de cazul concret al USH, până nu se iau măsuri concrete de aplicare a legii, nu numai USH, dar şi alte universităţi cărora le place să încalce legea, vor defila după regulile proprii.
  Iar consecinţele se vor simţi pe termen lung.
  • +1 (1 vot)    
   bagatordeseama (Miercuri, 4 august 2010, 0:00)

   ush [utilizator] i-a raspuns lui cobra

   Observaţi neregulile de formă, dar le ignoraţi pe cele de fond!
   Cum puteţi afirma: universităţi cărora le place să încalce legea?
   Cui îi place să încalce legea?
   Sunteţi o masochistă care aţi dori să aflaţi şi adresa autorului articolului?
 • +1 (1 vot)    
  precizari (Miercuri, 4 august 2010, 0:21)

  masterand [anonim]

  Unde sunt găsibile integral declaraţiile directorului Ispas?
  Despre ce susţinere a licenţei este vorba, când examenul de licenţă se mai organizează doar la anul?
  La concret, despre ce este vorba?
 • +1 (1 vot)    
  argumentare (Miercuri, 4 august 2010, 7:18)

  absolvent USH [anonim]

  stimabile domn Ispas, daca tot esti pus in fruntea departamentului juridic al unui minister si emiti tot felul de 'judecati', te-ai gandit o secunda si la interpretarea juridica a vorbelor spuse SI MAI ALES A ORDINELOR SI HG-URILOR EMISE sub atenta dvs. observare??

  acest principiu al nulitatii despre care tot vorbesti are si exceptii stipulate tot in legea dreptului civil, anume : principiul ocrotirii bunei credinţe = principiu fundamental de care se pare ca, brusc, ati uitat. Cand veti fi in stare sa probati, in orice instanta doresti dumneata, reaua-credinta a celor care au urmat cursurile universitatii la care faceti referire....mai stam de vorba.

  pana una alta, nu sunteti in stare sa emiteti nici macar un ordin, o hotarare sau o ordonanta, in termeni inteligibili si corect interpretabili, pornind de la HG privind invatamantul la distanta, care incalca flagrant legea invatamantului (orice act normativ cu o putere mai mica decat a unei legi, trebuie sa vina in completarea acesteia, nu sa modifice fondul ei).

  in alta ordine de idei, uitati de principiul neretroactivitatii si nu inteleg de ce sustineti in continuare - in baza acestui principiu - invalidarea diplomelor deja detinute si blocati eliberarea diplomelor pentru promotia anului trecut??

  alt aspect ar fi - de care tot uitati - cel al cetateanului neprotejat....cum ramane cu cardasia dvs. in aceasta problema? ce-ati pazit atatia ani, daca tot sustineri ca USH era in legalitate? v-ati trezit abia acum cand ati vazut ca nu mai aveti studenti? si v-ati trezit sa emiteti judecati de valoare tocmai voi care trebuia sa aparati studentul si drepturile acestora??? RUSINE! RUSINE! RUSINE!

  mai jucati-va voi mult cu licentiatii USH si veti vedea ce urmeaza. sper doar sa aveti conturile pline...
 • 0 (0 voturi)    
  revoltator! (Joi, 12 august 2010, 21:38)

  serpina [anonim]

  Du-te,popa,la popie si lasa-ne in durerea noastra! A...esti absolvent de Titu Maoirescu? Pai,atunci,explica-ne matale,cum poate face Titu Maiorescu invatamant la distanta intr-o comuna din Maramures,Ulmeni? Si scoate pe banda rulanta administratori financiari,contabili,inspectori financiari! E mai in legalitate Titu Maiorescu doar pentru ca d-na decan lucreaza in MECTS? Multa coruptie e in tara asta,iti vine sa-ti iei lumea in cap si sa mergi incotro vei vedea cu ochii. Ce tot aveti cu USH? Sunt universitati-fantoma duium,in Romania.Doar pe asta o vedeti? De ce Titu Maiorescu poate avea ID iar Spiru Haret nu? Doar pentru ca acolo ai absolvit matale? Rusine sa-ti fie si tie si lui Funeriu,continuatorul Sinistrei de trista amintire.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by