Varianta finala a actului normativ care a fost publicata in Monitorul Oficial face o diferenta majora intre cei care primesc alte venituri pe langa salariu - in mod repetitiv si cei care primesc aceste venituri in mod ocazional.

Gabriel Sincu in dialog cu cititoriiFoto: HotNews.ro
  • Consultantul fiscal Gabriel Sincu, partener la compania Mazars, a discutat online cu cititorii HotNews.ro pe tema Normelor de aplicare a modificarilor la Codul Fiscal.
  • Intalnirea s-a incheiat

Iata ce spune documentul:

Art. 3 – (1) Persoanele care realizează exclusiv venituri de natură profesională cu caracter repetitiv,– lunar, trimestrial sau semestrial – sau ocazional datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale, de asigurări pentru şomaj şi de asigurări sociale pentru sănătate, prevăzute la art. III alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, denumite în continuare contribuţii individuale.

(2) Persoanele care, pe lângă veniturile de natură salarială, realizează şi venituri de natură profesională cu caracter repetitiv – lunar, trimestrial sau semestrial – datorează contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri de natură profesională.

(3) Persoanele care, pe lângă veniturile de natură salarială, realizează şi venituri de natură profesională în mod ocazional nu datorează contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri de natură profesională.

Diferenta intre veniturile cu caracter repetitiv si cele ocazionale este foarte importanta si din punct de vedere al bazei de calcul pentru plata contributiilor.

Astfel, toti cei care realizeaza veniturile cu caracter repetitiv(lunar, trimestrial, semestrial) platesc contributiile daca aceste venituri, calculate lunar sunt mai mici decat echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie - adica 9180 lei. Practic, sunt putini cei care se situeaza lunar peste acest plafon. In varianta de proiect, in aceasta situatie se gaseau numai cei cu venituri obtinute lunar.

In schimb, cei care realizeaza venituri ocazional platesc contributiile raportat la venituri de maximum 9180 lei anual, adica insumeaza veniturile nete obtinute de mai multe ori, pana la acel plafon; ceea ce obtin net peste suma de 9180 lei nu va fi supus contributiilor.

Astfel, Guvernul a inchis "portita" care ramasese valabila in varianta de proiect a acestui act normativ. In varianta de proiect, in cea de-a doua situatie erau inclusi si cei cu venituri obtinute trimestrial sau semestrial.

  • Gabriel Sincu - Cateva precizari:

Inainte de a incepe sa raspund intrebarilor dumneavoastra as dori sa precizez faptul ca actul normativ despre care vorbim acum a fost publicat in Monitorul Oficial abia ieri seara.

In consecinta, exista posibilitatea ca opiniile mele sa fie ulterior contrazise de oficiali din Ministerul Finantelor / Ministerul Muncii care sa vina cu puncte de vedere diferite in ceea ce priveste anumite aspecte.

Si din pacate sunt destul de multe neclaritati.

Va multumesc.