Ambasadorul R. Moldova, Iurie Renita, a discutat cu cititorii despre relatia bilaterala Romania-Republica Moldova

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 2 august 2010, 16:22 Actualitate | Esenţial


Iurie Renita
Foto: Ambasada R. Moldova
Dupa un an de zile in care R. Moldova nu a avut ambasador la Bucuresti, Iurie Renita devine primul diplomat al unei guvernari pro-europene de la Chisinau trimis in Romania.

Ambasadorul Republicii Moldova a discutat cu cititorii despre relatia bilaterala romano-moldoveana si despre toate chestiunile circumscrise ei: vize, cetatenie, cooperare economica, dar si despre viitorul relatiei politice in contextul alegerilor care vor avea loc in toamna, in tara sa.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 alex

  Buna ziua Excelenta,

  Legat de cooperarea economica intre Romania si R Moldova, ce eforturi se fac pentru:

  1. cresterea numarului de puncte de trecere a frontierei
  2. construirea/repararea infrastructurii de granita (poduri, cai ferate, sosele etc).
  3. deschiderea de zone cu facilitati vamale (antrepozite vamale, zone libere etc) atat pe partea moldoveneasca dar si pe cea romaneasca a granitei.

  Si o alta intrebare: cati ani credeti ca va dura pana vom avea o autostrada pornind de la granita romano-moldoveneasca pana la Chisinau?

  Va multumesc.

  • Iurie Renita

   Vroiam mai intai de toate sa multumesc tuturor celor care au participat, participa si pun intrebari indiferent de continutul lor. Ma bucur foarte mult pentru posibilitatea de a participa si a da raspunsuri la intrebarile domniilor voastre. e un privilegiu si o bucurie de a mentine un contact permanent atat cu autoritatile romane, cat si cu cetatenii acestei tari.

   Ma bucura foarte mult abordarea pragmatica a intrebarilor dvs., e tocmai stilul si modalitatea pe care ne propunem sa prevaleze in raporturile bilaterale, pe relatia Chisinau-bucuresti si viceversa, sa purcedem la o simbioza reusita, chiar fericita, dintre elementul liric, poetic si cel pragmatic. Va asigur in cazul acestei simbioze ca vom mai avea niste rezultate foarte frumoase. Concludent in acest sens este chiar si raspunsul la prima intrebare.

   Cresterea numarului de puncte de trecere a frontierei atunci cand exista o vointa clara politica si o vointa ferma putem realiza lucruri bune, necesare si frumoase. in acest context se inscrie si noua trecere a frontierei odata cu redeschiderea podului de la Liopcani-Radauti. Acesta este un exemplu de colaborare bilaterala si frateasca. Daca ati vazut secventele de la inaugurarea oficiala ati remarcat foarte multe flori, chiar pe pod. Concomitent cu faptul ca podul a fost unul din piatra, foarte rezistent si foarte necesar. E tocmai la ceea ce ma refeream anterior: imbinam elementul poetic cu materialul de constructie, cel pragmatic.

   Avem nevoie de poduri pentru a ajunge mai repede si in Europa. Vor urma si alte exemple, avem nevoie de timp, avem nevoie de sprijin financiar, atat din Romania, cat si international. deci e tocmai ceea ce ne dorim si atunci cand exita o vointa ferma in ambele capitale, drumul spre Bruxelles devine mult mai scurt.

   2. E o noua initiativa la care se lucreaza deja, un studiu de fezabilitate cu sprijin financiar pe partea de colaborare transfrontaliera. e vorba de constructia podului Leova-Bumbata, in localitatea Vetrisoaia.

  • Iurie Renita

   2. Suntem la un stadiu incipient, dar e foarte bine ca am identificat necesitatile si am procedat in consecinta. Asemenea initiative exista si in alte zone de itneres reciproc pe ambele maluri ale Prutului. Este important ca am demarat procesul ce va fi consolidat prin actiuni concrete.

   3. Vroiam sa fac initial referire la faptul ca in R. Moldova finctioneaza 7 zone economice libere: Expo Business Chisinau, cea din Ungheni, Oraci Business, Tvardita (in sud, in zona preponderent locuita de cetatenii etniei bulgare), Taraclia, Vulcanesti si Balti. Inclusiv portul international Giurgiulesti. Avem si trei parcuri industriale: hub-ul de la Marculesti. Toate aceste zone sunt cu facilitati vamale si fiscale. Prin analogie am putea proceda si pe partea romaneasca a Prutului. Dar avem un exemplu clasic de colaborare pe care urmeaza sa il valorifica si suntem in stadiul incipient: extraordinara realizare facuta prin semnarea conventiei la micul trafic de frontiera. Pe aceasta distanta stabilita de ambele parti - 30-50km - avem posibilitati extraordinare de colaborare, fie ca e vorba de cea economica, tehnica sau culturala.

   Exact in aceasta zona realtiile de rudenie, familiale sunt extraordinar de stranse si este de datoria noastra, a cetatenilor de pe ambele maluri ale Prutului, sa valorificam aceasta conjunctura. evident suntem la inceput de drum si nu am reusit sa constientiZam toate posibilitatile care au fost create. Dar e o oportunitate pe care urmeaza sa o valorificam cat mai plenar.

  • Iurie Renita

   N-as vrea sa imi dau cu parerea cat va dura constructia autostrazii, deoarece e imperativ necesara cat mai curand posibil. Chiar pentru anul viitor sau, daca ar exista o bagheta magica, am vedea-o chiar astazi sau maine. As pleca primul pe ea, pana la Chisinau.

   Segmentul respectiv face parte din coridoarele paneuropene, care vor traversa si teritoriul R. Moldova. Desi e de perspectiva, ne dorim ca ea sa fie una cat mai imediata.

 • Întrebarea nr. 2 buncrestin

  Buna ziua! As avea cateva intrebari pt. dvs:
  - Cand are de gand R.Moldova sa permita accesul cetatenilor romani in Moldova numai pe baza buletinului?
  - As dori sa vizitez R.Moldova ca turist, ce oferta turistica propune RM turistilor romani?
  - Care este stadiul proiectelor de conectare la reteaua europeana de cale ferata? Cand veti introduce noi trenuri catre Romania?
  - Romania ofera un numar de burse studentilor moldoveni. Beneficiaza studentii romani de vreo facilitate pentru a efectua studii in Moldova?
  Multumesc

  • Iurie Renita

   R. Moldova ramane o tara nedescoperita. Inclusiv si de catre unii cetateni ai Romaniei. de aceea va indemnam cu mai multa fermitate si incredere, sa treceti prutul si sa admirati foarte multe zone din R. Moldova. Zic sa admirati, eptnru ca am si suficiente motive, pornid de la rezervatiole naturale, care in unele cazuri sunt unicat in Europe, si aici ma refer la Padurea Domneasca, Plaiul Fagului, la Codrii Moldovei si, in final, ajungand la traseele vinicole, care sunt 7 la numar. E locul cel mai indicat dupa un itinerar lung sa mai stam la un pahar de vorba si la un sfat.

   de asemenea as sugera turistilor sa ajunga si pe malurile Nistrului, unde in partea istorica a Moldovei, pe langa lantul bisericilor renascute recent, ar avea posibilitatea sa admire Cetatea Sorocei si Tighinei. Sau orasul medieval de la Orheiul Vechi, Tinutul lui manuc Bei sau muzeul istoric sau cel de etnografie si natura.

   La Orhei avemun muzeu mic, dar interesant si vizitat, Muzeul Costumului National. deci avem suficiente oferte. evident ca nu le putem include pe toate acum, dar va asigur ca nu veti regreta niciodata venind la noi ini R. Moldova.

  • Iurie Renita

   Mi-as dori foarte mult ca in cel mai apropiat timp sa pot urca la Bucurestisi sa parcurg drumul pana la Chisinau pe un ecartament nou european. In egala masura as admira si savura din Lucian Blaga, din sfatosul humulestean si din geniul poeziei romanesti M. Eminescu, aflandu-ma ini drum spre Iasi, pana la Iasi, cat si admirandu-l pe Grigore Vieru si alti scriitori basarabeni, Nicolae Dabija, pe un ecartament european de la Iasi la Chisinau.

   Sub aspect tehnic a fost initiat un proiecty de catre 2 agenti economici: Calea ferata a Moldovei si o companie romaneasca ce a lansat ideea de a reabilita traseul de cale ferata de la Ungheni la Chisinau, prin dotarea acesteia cu a treia sina. Astfel avand posibilitatea de a se face circulatia pe doua tipuri de ecartament: cel european si cel din actualul spatiul CSI. Evident sunt detalii tehnice asupra carora nu ma pot pronunta, in virtutea faptului ca ma depaseste, categoric, domeniul in cauza. Oricum, e absolut necesar sa identificam o solutie ce ar urgenta acest proces.

   Mai este un studiu de fezabilitate recent care vorbeste despre o suma de aproape o jumatate de miliar de euro necesara pentru constructia acestui ecartament. E o suma enorma si pentru realizarea lui e nevoie de un efort comun, un efort european.

   Cooperarea in domeniul educatiei intre R. Moldova si Romania se realizeaza conform prevederilor protocolului de colaborare intre ministerele de resort din cele doua tari. Dupa o perioada extrem de indelungata si trista in sensul ruperii oricaror legaturi intre Bucuresti si Chisinau, din motive evident politice, in 2010 s-a semnat protocolul respectiv care se refera la invatamantul de toate nivelele, mai putin cel primar. Protocolul specifica oferta de locuri cu burse si cazare sau cu achitarea taxei de studii si fara cazare in caminele din centrele scolare si universitare. Este vorba de 5000 de locuri. Aceasta realizare se datoreaza noii conjuncturi politice stabilite intre Chisinau si Bucuresti.

  • Iurie Renita

   As mai dori sa specific ca orice cetatean al Romaniei se paote inscrie la orice facultate si institutie de invatamant din R. Moldova. Nu exista restrictii. Este vorba despre plata taxei de scolarizare stabilite de fiecare institutie de invatamant in parte. iar numarul cetatenilor romani inscrisi actualmente la universitati din R. Moldova este de ordinul miilor.

 • Întrebarea nr. 3 campean

  Excelenta,
  V-as ruga sa-mi spuneti daca este posibil sa obtin cetatenia Republicii Moldova intrucat parintii [care nu mai traiesc],bunicii si toti strabunii mei s-au nascut in Basarabia.Ce acte sunt necesare?
  Va multumesc.

  • Iurie Renita

   Evident ca aveti aceasta posibilitate. Si am sa ma straduiesc sa fiu cat mai concret posibil. Chiar am sa reproduc textul din legea cetateniei din 02.06.2000 care prevede ca cetatenia R. Moldova se dobandeste prin:
   - nastere, recunoastere, infiere, redobandire si naturalizare.
   Cererea privind cetatenia se adreseaza presedintelui R. Moldova si se depune in cazul persoanelor cu domiciliul in strainatate la reprezentanta diplomatica sau la institutia consulara a R. Moldova. Termenul de examinare a cererilor nu poate depasi un an de zile, din ziua in care au fost depuse toate doumentele necesare. As sugera persoanelor care doresc sa obtina mai multe detalii sa se adreseze sectiei consulare si consulatului nostru la Bucuresti si, in cel mai apropiat timp, si la Iasi.

 • Întrebarea nr. 4 teo

  Cum s-a ajuns,ca sudul Basarabiei sa intre in componenta RSS.Ucraineana si nu in componenta
  RSS.Moldoveneasca ?.
  Cum vedeti rezolvarea problemei trasnistrene,in conditiile geopolitice actuale ?
  Credeti intr-o unire,in viitorul apropiat,intre Romania si Moldova.Daca nu,care ar fi obstacolele infaptuirii maretului deziderat ?
  Va multumesc,

  • Iurie Renita

   - As vrea sa remarc ca istoria a fost foarte stramba si nedreapta cu noi. Dar pornim de la niste realitati, avand ferma convingere ca locul R. Moldova este in UE. R. Moldova este, prin excelenta, o tara europeana.

   - Odata cu venirea la putere a AIE, subiectul sau dosarul transnistrean a fost abordat de o maniera noua. Una mult mai concreta si pragmatica. S-a procedat la contacte directe intre cetatenii de pe ambele maluri ale Nistrului. S-a procedat la implementarea unor proiecte comune, preponderent in domeniul social, atat cu finante autohtone, cat si internationale. deci abordarea noastra e ca R. MOldova este supusa unui profund proces intern de modernizare si europenizare. Evident urmeaza sa devina o tara mult mai atractiva. In regiunea transnistreana locuiesc preponderent cetateni ai R. Moldova, care isi doresc o tara reintegrata. Dar, in virtutea conjuncturii nefavorabile de acolo, prin prezenta autoritatilor separatiste, acest proces devine mult mai dificil. de aceea solutionarea dosarului transnistrean urmeaza sa se produca prin intermediul mecanismului 5+2. Orice decizie care apropie ambele maluri ale Nistrului urmeaza sa fie analizat, sutidat in acest format. Doar el este in masura sa ia o decizie finala. Privim cu optimism la ultimele initiative germano-ruse, in sensul de a impulsiona si a revigora procesul de negociere. reiterez ca orice initiativa, orice propunere si decizie finala urmeaza a fi adoptata in cadrul acestui mecanism. Inclusiv si prevederile stabilite in memorandumul Merkel-Medvedev.

  • Iurie Renita

   As considera ca unirea s-a produs de multa vreme in simtire, in cultura, in limba si in istorie. Viitorul european al R. Moldova si integrarea efectiva a ei in marea familie europeana e locul perfect pentru regasirea noastra.

 • Întrebarea nr. 5 Traian Şchiopu

  Salutari şi toate cele mai bune urări din partea unui fost coleg de şcoală !

  Aş dori să pun trei întrebări.

  În perioada celui de al doilea mandat al preşedintelui Voronin, studenţii şi doctoranzii care făceau studii în România au fost catalogaţi de respectivul preşedinte drept “spioni ai României “.
  Cu alte cuvinte, studiile în România constituiau un dezavantaj pentru aceşti studenţi şi doctoranzi în ceea ce priveşte cariera lor profesională în Republica Moldova.

  La un an de la victoria Alianţei pentru Integrare Europeană la alegerile parlamentare din 29 iulie 2009, am observat o schimbare : cel puţin trei dintre ambasadorii Republicii Moldova, recent numiţi la post, au făcut studii în România.
  Mă refer la domnii Mihai Gribincea, în Belgia, Emil Druc, în Suedia, şi "at last but not the least" Iurie Reniţă, în România.

  Prima mea întrebare este : există în prezent un demers de promovare, cât de cât preferenţială, a studenţilor şi doctoranzilor care au făcut studii în România în structurile politico-administrative din Republica Moldova ?

  După referendumul din septembrie, în luna noiembrie 2010 vor avea loc importante evenimente electorale în Republica Moldova : alegeri prezidenţiale şi alegeri parlamentare generale.

  A doua mea întrebare este : ce spun sondajele de opinie în ceea ce priveşte intenţiile de vot ale populaţiei ?

  Vinurile constituie un important produs pentru export pentru Republica Moldova.
  Uniunea Europeană a dublat în 2010 cota pentru importurile de vinuri din Republica Moldova. Concomitent însă, Federaţia Rusă, din evidente motive politice, ameninţă să blocheze, din nou, importul de vinuri din Republica Moldova, sub pretextul unor probleme sanitare.

  A treia mea întrebare este : cât de mare este probabilitatea ca Federaţia Rusă să blocheze, din nou, importul de vinuri din Republica Moldova ?

  • Iurie Renita

   Un salut fratesc domnului Traian Schiopu. Draga coleg, te astept neaparat la Ambasada.

   1. As porni de la faptul ca s-a revenit la un proces firesc de normalitate in identificarea si promovarea diplomatilor, inclusiv si a ambasadorilor. Si aceasta evident s-a produs gratie noii situatii politice de la Chisinau. e pentru prima data in istoria tinerei diplomatii moldovenesti cand 99% dintre ambasadorii desemnati si chiar aprobati vin din domeniul diplomatiei. Adica sunt cei care cunosc foarte bine ce insamna o nota de convorbire, o nota informativa, nu numai denumirea, dar chiar si modalitatea de a o pregati si scrie. Fiindca aceasta obligatie apartine si ambasadorului. Il asigur pentru domnul Schiopu ca lista absolventilor de la Bucuresti este mult mai mare. dar principiul de baza la selectarea lor este profesionalismul si principiul meritocratiei. Sunt colegi care au o extraordinar de buna scoala facuta in strainatate, fie ca e vorba despre tarile UE, America sau chiar Rusia, unde exista o foarte buna scoala diplomatica. Conditiile actualmente de activitate in cadrul Ministerului de Externe sunt egale pentru toti. Au fost eliminate suspiciunile, dar si actiunile absolut nejustificate de a elimina persoanele cu studii in romania. Confirm ca a existat o asemenea abordare ini perioada comunista, chiar eu fiinid parte vatamata a acestui proces. In 2003, odata cu devenirea mea de la misiunea OSCE din Croatia mi s-a interzis de a mai activa in cadrul MAE fara nicio explicatie. Dar mesajul a fost foarte clar: nu avem nevoie de cei cu scoala la Bucuresti.

 • Întrebarea nr. 6 vdovii cristian sorin

  excelenta,
  sunt din balti si sunt student in iasi.
  cand se va deschide pana la urma consulatul republicii moldova de la iasi? au tot fost amanari ale inaugurarii astfel incat nu se mai stie data.
  este stabilita o data? si unde va fi amplasat pana la urma acest consulat? avem mare nevoie de el.

  multumesc!

  • Iurie Renita

   As vrea sa mentionez ca deschiderea unui consulat necesita o perioada anume. Daca doriti, e mai mult vorba despre partea tehnica. A existat o vointa politica ferma din ambele parti si deschiderea lui a fost agreata. Asta e extrem de important. Parcurgem etapele tehnice, iar in saptamana curenta urmeaza sa vina la Iasi primul functionar consular. Sper mult ca referendumul din 5 septembrie va fi organizat si la consulatul de la Iasi. Am suficiente motive de a fi atat de optimist.

 • Întrebarea nr. 7 Rafaila

  Domnule ambasador, as dori foarte mult ca intrebarea mea - care ar putea fi considerata jignitoare in conditiile in care Republica Moldova nu ar fi, de fapt, Basarabia - sa ajunga totusi la dumneavoastra. Lucrind in Toronto, Canada, am doi colegi romani, unul din Romania iar celalalt din Basarabia. Intrebarea noastra, comuna, si repetata in context de fiecare data cind ne intilnim, este: cind se va realiza unirea Basarabiei cu tara? Ce masuri intreprindeti, de pe pozitia pe care o detineti, pentru apropierea momentului marii uniri? Va multumesc si va doresc numai bine!

  • Iurie Renita

   As solicita respectuos sa vedeti raspunsul anterior la acest subiect.

 • Întrebarea nr. 8 i22eh

  Domnule ambasador, intrebarile mele sunt:

  1) Cum privesc celelalte tari ale Uniunii Europene problema Basarabiei ca stat roman si in ce masura Unirea depinde de UE? Cine ne sprijina si cine ne impiedica in anevoiosul proces de Re-Unire? In aceasta ordine de idei, credeti ca mai exista un alt Churchill?

  2) Cum proate contribui cetateanul de rand la grabirea procesului de Unire? In afara de mentinerea vie in amintirea cunoscutilor a nedreptatii care s-a savarsit, mai exista si altceva?

  As aprecia cateva idei concrete in raspunsul dumneavoastra. Va multumesc.

  • Iurie Renita

   1. Exista o deschidere fara precedent a UE fata de R. Moldova. Si exista o vointa politica ferma atat a conducerii, cat si a cetatenilor de integrare europeana. Integrarea in UE pune la punct toate aspectele a ceea ce tine de raporturile noastre bilaterale.

   2. Prin participarea activa si de o maniera concreta la parcurgerea cu succes a procesului de integrare europeana si printr-o participare activa a cetatenilor R. Moldova atat din itneriorul tarii, cat si de peste hotare, la viitoarele alegeri parlamentare si prezidentiale. Aceasta este contributia concreta.

 • Întrebarea nr. 9 Laura A.

  Excelenta Voastra, domnule ambasador,
  as dori sa imi spuneti daca se poate: ce conditii trebuie sa indeplineasca presedintele actual al Romaniei, domnul Traian Basescu pentru a candida la alegerile prezidentiale din toamna anului 2010 din Republica Moldova
  Va multumesc.
  Cu stima,
  Laura A.

  • Iurie Renita

   As dori sa fac referire la articolul 78 din Constitutia R. Moldova care mentioneaza urmatoarele:
   - poate fi ales presedinte al R. Moldova cetateanul cu drept de vot care are 40 de ani impliniti, a locuit sau locuieste permanent pe teritoriul R. Moldova, nu mai putin de 10 ani si poseda limba de stat.

   In consecinta, trageti concluziile de rigoare.

 • Întrebarea nr. 10 Valeriu

  1. Care sunt principalele obiective pe care doriți să le atingeți pe durata mandatatului dumneavoastră în calitate de ambasador?
  2. Ce ați dori ca studenții basarabeni care învață în România să aducă înapoi în țară?
  3. Când va fi deschis Consulatul R. Moldova la Iași? De ce deschiderea acestuia durează atât de mult?

  Mulțumesc!

  • Iurie Renita

   1. Obiectivele principale ale mele si ale echipei noastre de la Bucuresti coincid perfect cu cele stabilite in programul de guvernare al AIE. deci nu poate exista vreo diferenta intre obiectivele de acasa si cele de aici. Principalele domenii in care ne vom stradui sa avansam si sa valorificam plenar conjunctura favorabila stabilita intre cele doua capitale ar fi pe 3 paliere: cel politic, economic si cultural.

   Dimensiunea politica cunoaste o deschidere fara precedent. Exista o colaborare perfecta acceptata si agreata atat la Bucuresti, cat si la Chisinau. Urmeaza sa definitivam si sa semnam si documente care fac parte din cadrul juridic bilateral. nu conteaza denumirea documentului, intelegerii ce urmeaza a fi semnat. Este mult mai important ca exista o vointa, dar si o dorinta clara de a semna un document sau altul. Fie ca e vorba la acordul cu privire la regimul de frontiera sau la alte documente menite sa consolideze si sa extinda colaborarea bilaterala.

   In domeniul economic avem foarte mult de recuperat. Stiti foarte bine ca, pana in 2008, Romania era principala tara de destinatie a exporturilor moldovenesti. Dupa aderarea Romaniei la UE au aparut si unele restrictii, in virtutea exigentelor europene. Ne-am dori faorte mult ca Romania sa revina pe pozitia de altadata, pentru ca actualmente Romania este pe locul 2. dar este extraordinar de important sa solutionam de o maniera cat mai concreta interconectarea sistemelor de alimentare cu energie electrica si gaze naturale a celor doua tari, iar in perspectiva construirea caii ferate Iasi-Chisinau cu ecartament european. Sunt obiective fundamentale si de importanta strategica pentru securitatea economica a R. Moldova si a viitorului ei eurooean.

  • Iurie Renita

   Vizavi de dimensiune culturala, as putea face urmatoarea remarca: in ultimii 8 ani de zile, pe perioada guvernarii comuniste, relatiile oficiale in acest domeniu au fost profund infectate de catre virusul ideologic. Noua putere de la Chisinau a venit cu un mesaj clar de oxigenare a raporturilor bilaterale pe domeniul in cauza.deci au fost elaborare si sunt in curs de elaborare mai multe acorduri bilaterale menite sa creeze la nivel guvernamental cadrul legal propice.

   As vrea sa specific un detaliu extrem de important: intelectualitatea, uniunile de creatie in marea lor majoritate au fost acei piloni in R. Moldova pe care au promovat si s-au bazat valorile nationale, valorile europene. Cu buna stiinta, guvernarea anterioara s-a straduit sa le infecteze atat de profund. realtiile bune si foarte bune intre intelectuali, reprezentantii uniunilor de creatie au existat intotdeauna, la nivel personal, privat, si in aceasta consta meritul deosebit al intelectualitatii din R. Moldova. deci e obligatia noastra sa perseveram si in acest domeniu. sa oferim cadrul legal necesar, iar oamenii stiu foarte bine ce au de facut.

 • Întrebarea nr. 11 alex n.

  tatal meu, actualmente decedat s-a refugiat din basarabia in romania in timpul razboiului din cauza avansarii trupelor rusesti. s-a nascut la cainari raionul tighina. refugiindu-se cu familia in romania au lasat in urma proprietati (pamant, casa, animale); este posibil a se obtine despagubiri pt ceea ce a abandonat in actuala r. moldova? va multumesc.

  • Iurie Renita

   B-as ruga sa reveniti ulterior, urmeaza sa ma edific suplimentar asupra subiectului in cazua, deoarece este unul legal si as avea nevoie de mai mult timp. V-as sugera sa va adresati si sectiei consulare a ambasadei noastre.

 • Întrebarea nr. 12 Leonfd2004

  Domnule ambasador.Daca puteti sa raspundeti: cum cetatenii moldoveni care au depus dosar pu redobindirea cetateniei romine pot sa afle la ce stadiu de examinare se afla cererea lor.Mersi.

  • Iurie Renita

   V-as sugera sa va adresati Ministerului Justitie de la Bucuresti, precum si consulatelor Romaniei in R. Moldova recent deschise, pentru a obtine o informatie cat mai veridica.

 • Întrebarea nr. 13 ioana

  Domnule ambasador, vad in presa moldoveneasca un razboi care se profileaza intre Lupu si filat. In cazul ini care Marian Lupu va castiga presedintia - daca il voteraza si comunistii, acum ca Voronin nu mai poate candida si daca va parasi AIE pentru o alianta cu comunistii, fostii lui colegi - cum se va schimba relatia cu Romania? Stim ca Lupu e pro-rus si ca atitudinea lui fata de Romania difera de cea a lui Filat sau Ghimpu.

  • Iurie Renita

   Ziceam despre un proces ireversibil de integrare europeana al R. Moldova. De vreme ce ne-am obligat sa impartasim aceste valori, atunci e necesar sa constientizam o chestiune extrem de importanta: schimbarile interne in niciun caz nu ar trebui sa afecteze dramatic relatiile externe. Fie ca e vorba despre Romania sau alte state ale lumii. Siunt sigur ca orice guvernare care va veni in R. Moldova constientizeaza perfect necesitatea mentinerii unor relatii privilegiate si speciale, chiar strategice cu Romania.

2328 vizualizari

 • cooperare economica (Luni, 2 august 2010, 16:42)

  alex [anonim]

  Buna ziua Excelenta,

  Legat de cooperarea economica intre Romania si R Moldova, ce eforturi se fac pentru:

  1. cresterea numarului de puncte de trecere a frontierei
  2. construirea/repararea infrastructurii de granita (poduri, cai ferate, sosele etc).
  3. deschiderea de zone cu facilitati vamale (antrepozite vamale, zone libere etc) atat pe partea moldoveneasca dar si pe cea romaneasca a granitei.

  Si o alta intrebare: cati ani credeti ca va dura pana vom avea o autostrada pornind de la granita romano-moldoveneasca pana la Chisinau?

  Va multumesc.
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 13:10)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

   Vroiam mai intai de toate sa multumesc tuturor celor care au participat, participa si pun intrebari indiferent de continutul lor. Ma bucur foarte mult pentru posibilitatea de a participa si a da raspunsuri la intrebarile domniilor voastre. e un privilegiu si o bucurie de a mentine un contact permanent atat cu autoritatile romane, cat si cu cetatenii acestei tari.

   Ma bucura foarte mult abordarea pragmatica a intrebarilor dvs., e tocmai stilul si modalitatea pe care ne propunem sa prevaleze in raporturile bilaterale, pe relatia Chisinau-bucuresti si viceversa, sa purcedem la o simbioza reusita, chiar fericita, dintre elementul liric, poetic si cel pragmatic. Va asigur in cazul acestei simbioze ca vom mai avea niste rezultate foarte frumoase. Concludent in acest sens este chiar si raspunsul la prima intrebare.

   Cresterea numarului de puncte de trecere a frontierei atunci cand exista o vointa clara politica si o vointa ferma putem realiza lucruri bune, necesare si frumoase. in acest context se inscrie si noua trecere a frontierei odata cu redeschiderea podului de la Liopcani-Radauti. Acesta este un exemplu de colaborare bilaterala si frateasca. Daca ati vazut secventele de la inaugurarea oficiala ati remarcat foarte multe flori, chiar pe pod. Concomitent cu faptul ca podul a fost unul din piatra, foarte rezistent si foarte necesar. E tocmai la ceea ce ma refeream anterior: imbinam elementul poetic cu materialul de constructie, cel pragmatic.

   Avem nevoie de poduri pentru a ajunge mai repede si in Europa. Vor urma si alte exemple, avem nevoie de timp, avem nevoie de sprijin financiar, atat din Romania, cat si international. deci e tocmai ceea ce ne dorim si atunci cand exita o vointa ferma in ambele capitale, drumul spre Bruxelles devine mult mai scurt.

   2. E o noua initiativa la care se lucreaza deja, un studiu de fezabilitate cu sprijin financiar pe partea de colaborare transfrontaliera. e vorba de constructia podului Leova-Bumbata, in localitatea Vetrisoaia.
  • completare raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 13:16)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

   2. Suntem la un stadiu incipient, dar e foarte bine ca am identificat necesitatile si am procedat in consecinta. Asemenea initiative exista si in alte zone de itneres reciproc pe ambele maluri ale Prutului. Este important ca am demarat procesul ce va fi consolidat prin actiuni concrete.

   3. Vroiam sa fac initial referire la faptul ca in R. Moldova finctioneaza 7 zone economice libere: Expo Business Chisinau, cea din Ungheni, Oraci Business, Tvardita (in sud, in zona preponderent locuita de cetatenii etniei bulgare), Taraclia, Vulcanesti si Balti. Inclusiv portul international Giurgiulesti. Avem si trei parcuri industriale: hub-ul de la Marculesti. Toate aceste zone sunt cu facilitati vamale si fiscale. Prin analogie am putea proceda si pe partea romaneasca a Prutului. Dar avem un exemplu clasic de colaborare pe care urmeaza sa il valorifica si suntem in stadiul incipient: extraordinara realizare facuta prin semnarea conventiei la micul trafic de frontiera. Pe aceasta distanta stabilita de ambele parti - 30-50km - avem posibilitati extraordinare de colaborare, fie ca e vorba de cea economica, tehnica sau culturala.

   Exact in aceasta zona realtiile de rudenie, familiale sunt extraordinar de stranse si este de datoria noastra, a cetatenilor de pe ambele maluri ale Prutului, sa valorificam aceasta conjunctura. evident suntem la inceput de drum si nu am reusit sa constientiZam toate posibilitatile care au fost create. Dar e o oportunitate pe care urmeaza sa o valorificam cat mai plenar.
  • completare raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 13:18)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

   N-as vrea sa imi dau cu parerea cat va dura constructia autostrazii, deoarece e imperativ necesara cat mai curand posibil. Chiar pentru anul viitor sau, daca ar exista o bagheta magica, am vedea-o chiar astazi sau maine. As pleca primul pe ea, pana la Chisinau.

   Segmentul respectiv face parte din coridoarele paneuropene, care vor traversa si teritoriul R. Moldova. Desi e de perspectiva, ne dorim ca ea sa fie una cat mai imediata.
 • Intrebari (Luni, 2 august 2010, 16:48)

  buncrestin [utilizator]

  Buna ziua! As avea cateva intrebari pt. dvs:
  - Cand are de gand R.Moldova sa permita accesul cetatenilor romani in Moldova numai pe baza buletinului?
  - As dori sa vizitez R.Moldova ca turist, ce oferta turistica propune RM turistilor romani?
  - Care este stadiul proiectelor de conectare la reteaua europeana de cale ferata? Cand veti introduce noi trenuri catre Romania?
  - Romania ofera un numar de burse studentilor moldoveni. Beneficiaza studentii romani de vreo facilitate pentru a efectua studii in Moldova?
  Multumesc
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 13:24)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui buncrestin

   R. Moldova ramane o tara nedescoperita. Inclusiv si de catre unii cetateni ai Romaniei. de aceea va indemnam cu mai multa fermitate si incredere, sa treceti prutul si sa admirati foarte multe zone din R. Moldova. Zic sa admirati, eptnru ca am si suficiente motive, pornid de la rezervatiole naturale, care in unele cazuri sunt unicat in Europe, si aici ma refer la Padurea Domneasca, Plaiul Fagului, la Codrii Moldovei si, in final, ajungand la traseele vinicole, care sunt 7 la numar. E locul cel mai indicat dupa un itinerar lung sa mai stam la un pahar de vorba si la un sfat.

   de asemenea as sugera turistilor sa ajunga si pe malurile Nistrului, unde in partea istorica a Moldovei, pe langa lantul bisericilor renascute recent, ar avea posibilitatea sa admire Cetatea Sorocei si Tighinei. Sau orasul medieval de la Orheiul Vechi, Tinutul lui manuc Bei sau muzeul istoric sau cel de etnografie si natura.

   La Orhei avemun muzeu mic, dar interesant si vizitat, Muzeul Costumului National. deci avem suficiente oferte. evident ca nu le putem include pe toate acum, dar va asigur ca nu veti regreta niciodata venind la noi ini R. Moldova.
  • completare raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 13:31)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui buncrestin

   Mi-as dori foarte mult ca in cel mai apropiat timp sa pot urca la Bucurestisi sa parcurg drumul pana la Chisinau pe un ecartament nou european. In egala masura as admira si savura din Lucian Blaga, din sfatosul humulestean si din geniul poeziei romanesti M. Eminescu, aflandu-ma ini drum spre Iasi, pana la Iasi, cat si admirandu-l pe Grigore Vieru si alti scriitori basarabeni, Nicolae Dabija, pe un ecartament european de la Iasi la Chisinau.

   Sub aspect tehnic a fost initiat un proiecty de catre 2 agenti economici: Calea ferata a Moldovei si o companie romaneasca ce a lansat ideea de a reabilita traseul de cale ferata de la Ungheni la Chisinau, prin dotarea acesteia cu a treia sina. Astfel avand posibilitatea de a se face circulatia pe doua tipuri de ecartament: cel european si cel din actualul spatiul CSI. Evident sunt detalii tehnice asupra carora nu ma pot pronunta, in virtutea faptului ca ma depaseste, categoric, domeniul in cauza. Oricum, e absolut necesar sa identificam o solutie ce ar urgenta acest proces.

   Mai este un studiu de fezabilitate recent care vorbeste despre o suma de aproape o jumatate de miliar de euro necesara pentru constructia acestui ecartament. E o suma enorma si pentru realizarea lui e nevoie de un efort comun, un efort european.

   Cooperarea in domeniul educatiei intre R. Moldova si Romania se realizeaza conform prevederilor protocolului de colaborare intre ministerele de resort din cele doua tari. Dupa o perioada extrem de indelungata si trista in sensul ruperii oricaror legaturi intre Bucuresti si Chisinau, din motive evident politice, in 2010 s-a semnat protocolul respectiv care se refera la invatamantul de toate nivelele, mai putin cel primar. Protocolul specifica oferta de locuri cu burse si cazare sau cu achitarea taxei de studii si fara cazare in caminele din centrele scolare si universitare. Este vorba de 5000 de locuri. Aceasta realizare se datoreaza noii conjuncturi politice stabilite intre Chisinau si Bucuresti.
  • completare raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 13:32)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui buncrestin

   As mai dori sa specific ca orice cetatean al Romaniei se paote inscrie la orice facultate si institutie de invatamant din R. Moldova. Nu exista restrictii. Este vorba despre plata taxei de scolarizare stabilite de fiecare institutie de invatamant in parte. iar numarul cetatenilor romani inscrisi actualmente la universitati din R. Moldova este de ordinul miilor.
 • cetatenie (Luni, 2 august 2010, 17:52)

  campean [anonim]

  Excelenta,
  V-as ruga sa-mi spuneti daca este posibil sa obtin cetatenia Republicii Moldova intrucat parintii [care nu mai traiesc],bunicii si toti strabunii mei s-au nascut in Basarabia.Ce acte sunt necesare?
  Va multumesc.
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 13:35)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui campean

   Evident ca aveti aceasta posibilitate. Si am sa ma straduiesc sa fiu cat mai concret posibil. Chiar am sa reproduc textul din legea cetateniei din 02.06.2000 care prevede ca cetatenia R. Moldova se dobandeste prin:
   - nastere, recunoastere, infiere, redobandire si naturalizare.
   Cererea privind cetatenia se adreseaza presedintelui R. Moldova si se depune in cazul persoanelor cu domiciliul in strainatate la reprezentanta diplomatica sau la institutia consulara a R. Moldova. Termenul de examinare a cererilor nu poate depasi un an de zile, din ziua in care au fost depuse toate doumentele necesare. As sugera persoanelor care doresc sa obtina mai multe detalii sa se adreseze sectiei consulare si consulatului nostru la Bucuresti si, in cel mai apropiat timp, si la Iasi.
 • Despre Basarabia ! (Luni, 2 august 2010, 18:42)

  teo [anonim]

  Cum s-a ajuns,ca sudul Basarabiei sa intre in componenta RSS.Ucraineana si nu in componenta
  RSS.Moldoveneasca ?.
  Cum vedeti rezolvarea problemei trasnistrene,in conditiile geopolitice actuale ?
  Credeti intr-o unire,in viitorul apropiat,intre Romania si Moldova.Daca nu,care ar fi obstacolele infaptuirii maretului deziderat ?
  Va multumesc,
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 13:40)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui teo

   - As vrea sa remarc ca istoria a fost foarte stramba si nedreapta cu noi. Dar pornim de la niste realitati, avand ferma convingere ca locul R. Moldova este in UE. R. Moldova este, prin excelenta, o tara europeana.

   - Odata cu venirea la putere a AIE, subiectul sau dosarul transnistrean a fost abordat de o maniera noua. Una mult mai concreta si pragmatica. S-a procedat la contacte directe intre cetatenii de pe ambele maluri ale Nistrului. S-a procedat la implementarea unor proiecte comune, preponderent in domeniul social, atat cu finante autohtone, cat si internationale. deci abordarea noastra e ca R. MOldova este supusa unui profund proces intern de modernizare si europenizare. Evident urmeaza sa devina o tara mult mai atractiva. In regiunea transnistreana locuiesc preponderent cetateni ai R. Moldova, care isi doresc o tara reintegrata. Dar, in virtutea conjuncturii nefavorabile de acolo, prin prezenta autoritatilor separatiste, acest proces devine mult mai dificil. de aceea solutionarea dosarului transnistrean urmeaza sa se produca prin intermediul mecanismului 5+2. Orice decizie care apropie ambele maluri ale Nistrului urmeaza sa fie analizat, sutidat in acest format. Doar el este in masura sa ia o decizie finala. Privim cu optimism la ultimele initiative germano-ruse, in sensul de a impulsiona si a revigora procesul de negociere. reiterez ca orice initiativa, orice propunere si decizie finala urmeaza a fi adoptata in cadrul acestui mecanism. Inclusiv si prevederile stabilite in memorandumul Merkel-Medvedev.
  • completare raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 13:41)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui teo

   As considera ca unirea s-a produs de multa vreme in simtire, in cultura, in limba si in istorie. Viitorul european al R. Moldova si integrarea efectiva a ei in marea familie europeana e locul perfect pentru regasirea noastra.
 • 3 intrebari (Marţi, 3 august 2010, 10:52)

  Traian Şchiopu [anonim]

  Salutari şi toate cele mai bune urări din partea unui fost coleg de şcoală !

  Aş dori să pun trei întrebări.

  În perioada celui de al doilea mandat al preşedintelui Voronin, studenţii şi doctoranzii care făceau studii în România au fost catalogaţi de respectivul preşedinte drept “spioni ai României “.
  Cu alte cuvinte, studiile în România constituiau un dezavantaj pentru aceşti studenţi şi doctoranzi în ceea ce priveşte cariera lor profesională în Republica Moldova.

  La un an de la victoria Alianţei pentru Integrare Europeană la alegerile parlamentare din 29 iulie 2009, am observat o schimbare : cel puţin trei dintre ambasadorii Republicii Moldova, recent numiţi la post, au făcut studii în România.
  Mă refer la domnii Mihai Gribincea, în Belgia, Emil Druc, în Suedia, şi "at last but not the least" Iurie Reniţă, în România.

  Prima mea întrebare este : există în prezent un demers de promovare, cât de cât preferenţială, a studenţilor şi doctoranzilor care au făcut studii în România în structurile politico-administrative din Republica Moldova ?

  După referendumul din septembrie, în luna noiembrie 2010 vor avea loc importante evenimente electorale în Republica Moldova : alegeri prezidenţiale şi alegeri parlamentare generale.

  A doua mea întrebare este : ce spun sondajele de opinie în ceea ce priveşte intenţiile de vot ale populaţiei ?

  Vinurile constituie un important produs pentru export pentru Republica Moldova.
  Uniunea Europeană a dublat în 2010 cota pentru importurile de vinuri din Republica Moldova. Concomitent însă, Federaţia Rusă, din evidente motive politice, ameninţă să blocheze, din nou, importul de vinuri din Republica Moldova, sub pretextul unor probleme sanitare.

  A treia mea întrebare este : cât de mare este probabilitatea ca Federaţia Rusă să blocheze, din nou, importul de vinuri din Republica Moldova ?
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 13:46)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Traian Şchiopu

   Un salut fratesc domnului Traian Schiopu. Draga coleg, te astept neaparat la Ambasada.

   1. As porni de la faptul ca s-a revenit la un proces firesc de normalitate in identificarea si promovarea diplomatilor, inclusiv si a ambasadorilor. Si aceasta evident s-a produs gratie noii situatii politice de la Chisinau. e pentru prima data in istoria tinerei diplomatii moldovenesti cand 99% dintre ambasadorii desemnati si chiar aprobati vin din domeniul diplomatiei. Adica sunt cei care cunosc foarte bine ce insamna o nota de convorbire, o nota informativa, nu numai denumirea, dar chiar si modalitatea de a o pregati si scrie. Fiindca aceasta obligatie apartine si ambasadorului. Il asigur pentru domnul Schiopu ca lista absolventilor de la Bucuresti este mult mai mare. dar principiul de baza la selectarea lor este profesionalismul si principiul meritocratiei. Sunt colegi care au o extraordinar de buna scoala facuta in strainatate, fie ca e vorba despre tarile UE, America sau chiar Rusia, unde exista o foarte buna scoala diplomatica. Conditiile actualmente de activitate in cadrul Ministerului de Externe sunt egale pentru toti. Au fost eliminate suspiciunile, dar si actiunile absolut nejustificate de a elimina persoanele cu studii in romania. Confirm ca a existat o asemenea abordare ini perioada comunista, chiar eu fiinid parte vatamata a acestui proces. In 2003, odata cu devenirea mea de la misiunea OSCE din Croatia mi s-a interzis de a mai activa in cadrul MAE fara nicio explicatie. Dar mesajul a fost foarte clar: nu avem nevoie de cei cu scoala la Bucuresti.
  • completare raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 13:51)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Traian Şchiopu

   -Nu numai sondajele, dar chiar si starile de spirit din R. Moldova tradeaza o extraordinar de consolidata optiune pentru itnegrare europeana. de unde rezulta ca fortele democratie pro-europene vor fi sprijinite masiv.

   - Este extrem de important sa eliminam factorul politic in relatiile comercial-economice dintre cele doua tari. Vinurile tarii noastre s-au bucurat de o reputati deosebita nu numai pe piata ruseasca, ci si pe cea internationala. Admitand faptul ca ar fi putut atesta ceva cazuri de vin de calitate dubiioasa, nu este cazul sa generalizam. Iar cei care au comis asemenea "crime vinicole" sa fie pedepsiti, inclusiv cu retragerea licentei. dar aceste fapte sa le ateste expertii, nu factorul politic. Am dori ca expertii sa se pronunte exclusiv vizavi de calitatea vinului nostru. Expertii internationali, pentru a elimina orice suspiciune.

   este extrem de important, repet, sa eliminam, "turmentarea politicului" in relatiile bilaterale comercial-economice. Rusia este un partener strategic al R. Moldova, iar raporturile bilaterale urmeaza sa se deruleze pe un fagas al normalitatii, al respectului si interesului reciproc. Acesta este abordarea noastra.
 • consulat republicii moldova la iasi (Marţi, 3 august 2010, 16:46)

  vdovii cristian sorin [anonim]

  excelenta,
  sunt din balti si sunt student in iasi.
  cand se va deschide pana la urma consulatul republicii moldova de la iasi? au tot fost amanari ale inaugurarii astfel incat nu se mai stie data.
  este stabilita o data? si unde va fi amplasat pana la urma acest consulat? avem mare nevoie de el.

  multumesc!
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 13:54)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui vdovii cristian sorin

   As vrea sa mentionez ca deschiderea unui consulat necesita o perioada anume. Daca doriti, e mai mult vorba despre partea tehnica. A existat o vointa politica ferma din ambele parti si deschiderea lui a fost agreata. Asta e extrem de important. Parcurgem etapele tehnice, iar in saptamana curenta urmeaza sa vina la Iasi primul functionar consular. Sper mult ca referendumul din 5 septembrie va fi organizat si la consulatul de la Iasi. Am suficiente motive de a fi atat de optimist.
 • O singura tara (Marţi, 3 august 2010, 16:50)

  Rafaila [anonim]

  Domnule ambasador, as dori foarte mult ca intrebarea mea - care ar putea fi considerata jignitoare in conditiile in care Republica Moldova nu ar fi, de fapt, Basarabia - sa ajunga totusi la dumneavoastra. Lucrind in Toronto, Canada, am doi colegi romani, unul din Romania iar celalalt din Basarabia. Intrebarea noastra, comuna, si repetata in context de fiecare data cind ne intilnim, este: cind se va realiza unirea Basarabiei cu tara? Ce masuri intreprindeti, de pe pozitia pe care o detineti, pentru apropierea momentului marii uniri? Va multumesc si va doresc numai bine!
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 13:55)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Rafaila

   As solicita respectuos sa vedeti raspunsul anterior la acest subiect.
 • "Basarabia ne doare!" (Marţi, 3 august 2010, 21:27)

  i22eh [anonim]

  Domnule ambasador, intrebarile mele sunt:

  1) Cum privesc celelalte tari ale Uniunii Europene problema Basarabiei ca stat roman si in ce masura Unirea depinde de UE? Cine ne sprijina si cine ne impiedica in anevoiosul proces de Re-Unire? In aceasta ordine de idei, credeti ca mai exista un alt Churchill?

  2) Cum proate contribui cetateanul de rand la grabirea procesului de Unire? In afara de mentinerea vie in amintirea cunoscutilor a nedreptatii care s-a savarsit, mai exista si altceva?

  As aprecia cateva idei concrete in raspunsul dumneavoastra. Va multumesc.
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 13:57)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui i22eh

   1. Exista o deschidere fara precedent a UE fata de R. Moldova. Si exista o vointa politica ferma atat a conducerii, cat si a cetatenilor de integrare europeana. Integrarea in UE pune la punct toate aspectele a ceea ce tine de raporturile noastre bilaterale.

   2. Prin participarea activa si de o maniera concreta la parcurgerea cu succes a procesului de integrare europeana si printr-o participare activa a cetatenilor R. Moldova atat din itneriorul tarii, cat si de peste hotare, la viitoarele alegeri parlamentare si prezidentiale. Aceasta este contributia concreta.
 • Conditii candidatura (Marţi, 3 august 2010, 22:31)

  Laura A. [anonim]

  Excelenta Voastra, domnule ambasador,
  as dori sa imi spuneti daca se poate: ce conditii trebuie sa indeplineasca presedintele actual al Romaniei, domnul Traian Basescu pentru a candida la alegerile prezidentiale din toamna anului 2010 din Republica Moldova
  Va multumesc.
  Cu stima,
  Laura A.
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 13:59)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Laura A.

   As dori sa fac referire la articolul 78 din Constitutia R. Moldova care mentioneaza urmatoarele:
   - poate fi ales presedinte al R. Moldova cetateanul cu drept de vot care are 40 de ani impliniti, a locuit sau locuieste permanent pe teritoriul R. Moldova, nu mai putin de 10 ani si poseda limba de stat.

   In consecinta, trageti concluziile de rigoare.
 • Obiective (Miercuri, 4 august 2010, 4:38)

  Valeriu [anonim]

  1. Care sunt principalele obiective pe care doriți să le atingeți pe durata mandatatului dumneavoastră în calitate de ambasador?
  2. Ce ați dori ca studenții basarabeni care învață în România să aducă înapoi în țară?
  3. Când va fi deschis Consulatul R. Moldova la Iași? De ce deschiderea acestuia durează atât de mult?

  Mulțumesc!
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 14:07)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Valeriu

   1. Obiectivele principale ale mele si ale echipei noastre de la Bucuresti coincid perfect cu cele stabilite in programul de guvernare al AIE. deci nu poate exista vreo diferenta intre obiectivele de acasa si cele de aici. Principalele domenii in care ne vom stradui sa avansam si sa valorificam plenar conjunctura favorabila stabilita intre cele doua capitale ar fi pe 3 paliere: cel politic, economic si cultural.

   Dimensiunea politica cunoaste o deschidere fara precedent. Exista o colaborare perfecta acceptata si agreata atat la Bucuresti, cat si la Chisinau. Urmeaza sa definitivam si sa semnam si documente care fac parte din cadrul juridic bilateral. nu conteaza denumirea documentului, intelegerii ce urmeaza a fi semnat. Este mult mai important ca exista o vointa, dar si o dorinta clara de a semna un document sau altul. Fie ca e vorba la acordul cu privire la regimul de frontiera sau la alte documente menite sa consolideze si sa extinda colaborarea bilaterala.

   In domeniul economic avem foarte mult de recuperat. Stiti foarte bine ca, pana in 2008, Romania era principala tara de destinatie a exporturilor moldovenesti. Dupa aderarea Romaniei la UE au aparut si unele restrictii, in virtutea exigentelor europene. Ne-am dori faorte mult ca Romania sa revina pe pozitia de altadata, pentru ca actualmente Romania este pe locul 2. dar este extraordinar de important sa solutionam de o maniera cat mai concreta interconectarea sistemelor de alimentare cu energie electrica si gaze naturale a celor doua tari, iar in perspectiva construirea caii ferate Iasi-Chisinau cu ecartament european. Sunt obiective fundamentale si de importanta strategica pentru securitatea economica a R. Moldova si a viitorului ei eurooean.
  • completare raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 14:09)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Valeriu

   Vizavi de dimensiune culturala, as putea face urmatoarea remarca: in ultimii 8 ani de zile, pe perioada guvernarii comuniste, relatiile oficiale in acest domeniu au fost profund infectate de catre virusul ideologic. Noua putere de la Chisinau a venit cu un mesaj clar de oxigenare a raporturilor bilaterale pe domeniul in cauza.deci au fost elaborare si sunt in curs de elaborare mai multe acorduri bilaterale menite sa creeze la nivel guvernamental cadrul legal propice.

   As vrea sa specific un detaliu extrem de important: intelectualitatea, uniunile de creatie in marea lor majoritate au fost acei piloni in R. Moldova pe care au promovat si s-au bazat valorile nationale, valorile europene. Cu buna stiinta, guvernarea anterioara s-a straduit sa le infecteze atat de profund. realtiile bune si foarte bune intre intelectuali, reprezentantii uniunilor de creatie au existat intotdeauna, la nivel personal, privat, si in aceasta consta meritul deosebit al intelectualitatii din R. Moldova. deci e obligatia noastra sa perseveram si in acest domeniu. sa oferim cadrul legal necesar, iar oamenii stiu foarte bine ce au de facut.
 • domnule ambasador, (Miercuri, 4 august 2010, 8:21)

  alex n. [anonim]

  tatal meu, actualmente decedat s-a refugiat din basarabia in romania in timpul razboiului din cauza avansarii trupelor rusesti. s-a nascut la cainari raionul tighina. refugiindu-se cu familia in romania au lasat in urma proprietati (pamant, casa, animale); este posibil a se obtine despagubiri pt ceea ce a abandonat in actuala r. moldova? va multumesc.
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 14:11)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex n.

   B-as ruga sa reveniti ulterior, urmeaza sa ma edific suplimentar asupra subiectului in cazua, deoarece este unul legal si as avea nevoie de mai mult timp. V-as sugera sa va adresati si sectiei consulare a ambasadei noastre.
 • Intrebare (Miercuri, 4 august 2010, 9:53)

  Leonfd2004 [anonim]

  Domnule ambasador.Daca puteti sa raspundeti: cum cetatenii moldoveni care au depus dosar pu redobindirea cetateniei romine pot sa afle la ce stadiu de examinare se afla cererea lor.Mersi.
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 14:12)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Leonfd2004

   V-as sugera sa va adresati Ministerului Justitie de la Bucuresti, precum si consulatelor Romaniei in R. Moldova recent deschise, pentru a obtine o informatie cat mai veridica.
 • alegeri Moldova (Miercuri, 4 august 2010, 11:19)

  ioana [anonim]

  Domnule ambasador, vad in presa moldoveneasca un razboi care se profileaza intre Lupu si filat. In cazul ini care Marian Lupu va castiga presedintia - daca il voteraza si comunistii, acum ca Voronin nu mai poate candida si daca va parasi AIE pentru o alianta cu comunistii, fostii lui colegi - cum se va schimba relatia cu Romania? Stim ca Lupu e pro-rus si ca atitudinea lui fata de Romania difera de cea a lui Filat sau Ghimpu.
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 14:14)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui ioana

   Ziceam despre un proces ireversibil de integrare europeana al R. Moldova. De vreme ce ne-am obligat sa impartasim aceste valori, atunci e necesar sa constientizam o chestiune extrem de importanta: schimbarile interne in niciun caz nu ar trebui sa afecteze dramatic relatiile externe. Fie ca e vorba despre Romania sau alte state ale lumii. Siunt sigur ca orice guvernare care va veni in R. Moldova constientizeaza perfect necesitatea mentinerii unor relatii privilegiate si speciale, chiar strategice cu Romania.
 • festivalul vinului (Miercuri, 4 august 2010, 11:59)

  Pribeagu [anonim]

  Domnule Ambasador,pentru o mai buna cooperare economica s-ar putea relua manifestarile cultural-economice,gen "festivalul vinului din Moldova" care a avut mare succes acum cativa ani in Bucuresti?
  De asemenea,este posibil sa se dezvolte o retea de turism care sa faciliteze accesul celor care doresc sa viziteze obiective turistice din partea stanga a Prutului?Ar fi foarte interesant turismul rural dar nu numai acesta.
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 14:27)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Pribeagu

   Evident ne dorim foarte mult sa reluam o noua editie a festivalului Vinului din R. Moldova in Romania. Va asigur ca veti avea ocazia sa va convingeti de calitatea vinurilor noastre.

   Vizavi de aspectele turistice, v-as sugera sa cititi raspunsul anterior la subiectul in cauza. Doresc sa remarc faptul ca in zilele apropiate urmeaza sa am o itnrevedere cu domanna ministru Elena Udrea, in cadrul careia vom aborda si subliectele ce tin de impulsionarea aspectelor turistice intre cele doua tari, prin diverse posibiltiati si printr-un efort comun, atat financiar, cat si de incurajare.
 • intrebari (Miercuri, 4 august 2010, 12:57)

  Cosmin [anonim]

  Cum vedeti evolutia relatiilor dintre Republica Moldova si Rusia, in contextul condamnarii comunismului si a problemelor cu exportul vinului?

  Este posibil ca Moldova sa urmeze soarta Ucrainei si a altor foste republici sovietice, unde coalitiile pro-occidentale au pierdut alegerile dupa ce au fost la guvernare?
 • intrebari (Miercuri, 4 august 2010, 13:04)

  Bender [anonim]

  Domnule ambasador,
  1. Care credeti ca ar fi cea mai buna solutie pentru problema transnistreana?
  2. Cum caracterizati relatiile cu Ucraina?
  3. Cum se vede R. Moldova de la Bucuresti?
  4. De ce, dupa declararea indepedentei s-a optat pentru denumirea "Republica Moldova" si nu "Basarabia", de pilda?
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 14:29)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bender

   2. relatiile cu Ucraina ni le dorim a fi privilegiate si strategice, pornind si de la simp;lul fapt ca suntem vecini. de asemenea ne dorim ca raporturile bilaterale sa fie profund marcate de valorile si standardele europene.
  • completare raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 14:31)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bender

   3. Privita de la Bucuresti, R. Moldova este mai aproape de Europa. Chiar si geografic.
 • victor496@mail.ru (Duminică, 8 august 2010, 21:55)

  Cojocari Erica [anonim]

  Domnule ambasador,
  pentru dobindirea cetateniei rom. am depus actele in anul 2009, dupa care pina in prezent nu am primit nici un raspuns, anterior am aflat ca sunt blocate. Unde am putea apela pentru a afla cauza, poate exisa vre-un sait? Ce actiuni trebuie sa interprindem pentru deyblocarea acestor acte?
  Multumesc anticipat


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by