Guvernul estimeaza o crestere a somajului pana la sfarsitul acestui an, in contextul procesului de restructurare, dar si dublarea cheltuielilor la fondul de asigurari sociale pentru somaj, a declarat, duminica, premierul Emil Boc, citat de Mediafax. El a explicat ca scaderea ratei somajului in ultimele luni este una conjuncturala, determinata de perioada de vara, cand exista slujbe sezoniere.

"Pe aceasta analiza a executiei bugetare, se poate observa ca s-a inrautatit situatia bugetului de asigurari sociale pentru somaj, unde desi veniturile sunt similare cu cele din primele sase luni ale anului 2009, practic cheltuielile s-au dublat. Aici este o parte buna si o parte mai putin buna. Partea buna este ca veniturile nu au scazut, dar este de asteptat sa se dubleze cheltuielile legate de fondul de somaj, avand in vedere procesul de restructurare. Chiar daca, conjunctural, in ultimele patru luni avem o scadere a somajului - conjuncturala, determinata de perioada de vara - pana la sfarsitul anului vom in continuare o crestere a somajului", a afirmat Emil Boc.

Primul ministru a tinut, insa, sa aminteasca ca cifra somajului din Romania este inca cu mult sub media altor tari din Uniunea Europeana.

Potrivit datelor prezentate anterior de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, rata somajului in luna iunie a fost de 7,44%, fata de 7,67% in mai, numarul total al somerilor inregistrati fiind de 680.782, cu 21.072 mai putini decat in luna precedenta.