Romania a platit in 2010 despagubiri in valoare de 10 milioane de euro, dupa decizii ale CEDO

de Alina Neagu     HotNews.ro
Duminică, 1 august 2010, 17:55 Actualitate | Esenţial


Guvernul roman a platit, in primul semestru al acestui an, despagubiri impuse statului prin hotarari pronuntate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in valoare totala de peste  43,39 de milioane de lei (echivalentul a 10,2 milioane de euro), ceea ce inseamna mai mult decat sumele platite in intreg anul 2009 decat suma totala achitata in intervalul 1998-2007, releva un document oficial, citat de Mediafax.

Romania a mai fost obligata o singura data sa plateasca despagubiri mai mari decat in 2010 - in 2008, cand suma a fost de 47,18 milioane de lei, insa pentru intregul an, nu doar pentru un semestru.

Despagubirile au fost impuse de CEDO pentru incalcarea de catre autoritatile romane a drepturilor legale ale cetatenilor, in principal in domeniul proprietatii. Potrivit legii, despagubirile decise de CEDO sunt platite intr-un termen de trei luni de la data la care hotararea instantei europene ramane definitiva.

Conform sursei citate, in urma condamnarii statului roman de catre CEDO, cuantumul total al despagubirilor platite de Guvern incepand cu 1 ianuarie 2010 si pana in prezent se ridica la 43,39 milioane lei, peste despagubirile care au fost achitate pe parcursul intregului an 2009, de 41,23 milioane lei.

Documentul include si situatia despagubirilor achitate de Romania de la data ratificarii Conventiei Europene a Drepturilor Omului, defalcata pe anii trecuti. Aceasta releva ca pentru 1998 au fost achitate despagubiri de 15.735 lei, iar pentru 1999 nu au fost efectuate plati.

Suma impusa la plata statului de catre CEDO a crescut constant in urmatorii ani, de la 24.213 lei in anul 2000 la 136.868 lei in 2001, la 1,08 milioane lei in 2002 si la 7,6 milioane lei in 2003.

In 2004 au fost platite despagubiri in valoare de 2,23 de milioane de lei, cuantum cu o evolutie din nou ascendenta, la 2,27 milioane lei in 2005, la 3,04 milioane lei in 2006, la 14,05 milioane lei in 2007 si la 47,1 milioane lei in 2008.

Un raport al CEDO prezentat in primavara acestui an a indicat ca Romania a fost depasita in 2009 doar de Republica Moldova in ceea ce priveste despagubirile impuse la plata in urma condamnarilor ramase definitive.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1433 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  Practic, platim noi pentru hotararile unor judecat (Duminică, 1 august 2010, 18:05)

  nicu [anonim]

  Sumele acestea ar trebui sa fie platite de magistratii care au dat hotarari in defavoarea proprietarilor. Asa, plateste statul, din bugetul si asa insuficient! In plus, sunt si restante, carora le-a venit sorocul, si au fost platite in 2010, an de plina criza.
  • 0 (0 voturi)    
   Si inca nu platim TOT (Duminică, 1 august 2010, 21:40)

   Jude De Fac Tot [anonim] i-a raspuns lui nicu

   daca ne gandim ca doar o mica parte dintre cei nedreptatiti prin sentinte judecatoresti ajung sa faca plangere la CEDO ! De ce credeti ca ministrul Predoiu si inaintasii nu intreprind NIMIC,tocmai ptr.ca,asazisa a -4 - a putere in stat raspunde BINE la comanda politica a altei puteri in stat si asa se fac ECONOMII la buget de sute de milioane de Euro anual !
   CE STITI VOI,catelusilor !?
   • 0 (0 voturi)    
    esti cumva leu/tigru??? (Luni, 2 august 2010, 8:30)

    bula [anonim] i-a raspuns lui Jude De Fac Tot

    shpaga e comanda politica? ce economie la buget se face, cand sumele horatate de CEDO sunt mai mari decat cele date de instantele din RO? Iar ai fost instruit de partid?
    • 0 (0 voturi)    
     Bulache dute pe la scoala (Luni, 2 august 2010, 10:11)

     Jude Prim [anonim] i-a raspuns lui bula

     ca sa poti intelege sensul afirmatiei tizului de mai sus !
     Ca sa intelegi uite cum este treaba : din 10000 cazuri judecate,o mica parte sunt castigate de reclamanti(max 20 %).Din aceasta mica parte o alta mica parte s-au adresat CEDO unde au castigat in procent de 90 % ! Daca justitia din RO judeca corect toate cazurile reclamate,mai ales in speta proprietatilor imobiliare confiscate de comunisti,procentul de solutionare in favoarea fostilor proprietari,eliminand legile interne aberante ce vin in contradictie cu cele europene,putea ajunge la 100 % procentaj de castig.In acest caz imobilele trebuiau retrocedate in cazul existentei lor fizice.Dar statul s-a multumit a le vinde chiriasilor pe cateva mii de dolari ca dupa 10 ani sa-i despagubeasca pe proprietari cu cateva sute de mii de Euro ! Asa da castig ptr.satul roman ! Dar sa revenim,foarte multi din cei ce au pierdut pe plan local,din diferite motive nu au continuat lupta la CEDO.Iata de unde a iesit economia la buget ! Cu ajutorul celei de a-4-a putrere in stat !
 • +5 (5 voturi)    
  judecatorii nostrii (Duminică, 1 august 2010, 18:27)

  pasarea_dodo [anonim]

  chiar isi merita pensiile... noroc cu CEDO ca altfel nu i-am putea aprecia la justa lor valoare ;)
 • +6 (6 voturi)    
  CSM este direct raspunzator (Duminică, 1 august 2010, 18:39)

  stefan2008 [utilizator]

  Despagubirile n-ar trebui sa le plateasca romanii din impozite, ci membrii Consiliului Superior al Magistraturii cu averea lor, pe care ar trebui pus sechestru si ar trebui executati silit.
  CSM este singurul raspunzator de ceea ce se intampla in Justitia romaneasca.
 • +3 (5 voturi)    
  si va plati cineva pentru asta??!! (Duminică, 1 august 2010, 18:41)

  lili [anonim]

  Adica, exista cineva care sa fie responsabil in fiecare caz in parte ??!!! Sau vom plati inca mult si bine incompatenta unora platiti atat de bine in schimb in Romania noastra amarata ??!!!
 • +1 (3 voturi)    
  e mic opil pe langa ce va urma (Duminică, 1 august 2010, 18:42)

  smn [anonim]

  aproape toti cei care vor avea parte de reduceri in urma recalcularii pensiilor vor da statul in judecata,iar majoritatea vor avea castig de cauza in instantele romanesti,vor mai ramane si cei care vor ajunge la cedo unde vor castiga,ccr s-a pronuntat in 2010 ca pensiile speciale pot fi recalculatem insa nu a facut nici o apreciere cu privire la cuantumul rezultat in urma recalcularii,in 2007aceeasi ccr a spus ca pensiile pot fi recalculate dar daca in urma recalcularii rezulta un cuantum mai mic se va platii in continuare pensia dinainte,pensiile pot fi recalculare dar nu pot scadea,doar creste sau sta pe loc,statul va pierde enorm,ca sa nu mai vorbesc de cazu militariilor,care in toate tarile lumii au legi speciale de pensie pentru ca ei nu contribuie cu nimic,la ei nu se aplica principiul contributivitatii
  • 0 (0 voturi)    
   8 ani.. (Duminică, 1 august 2010, 20:49)

   masteryodda [utilizator] i-a raspuns lui smn

   poti spera, dar poate spre surprinderea ta 8 ani ai de asteptat pana as ajunga la cedo pe rol dosarul. Deci te agiti degeaba
   • 0 (0 voturi)    
    nam nici o treaba eu disper (Duminică, 1 august 2010, 22:02)

    smen [anonim] i-a raspuns lui masteryodda

    petru ca nu sunt pensionar,dar ma uimeste prostia statului care isi doreste sa piarda in loc sa casige,chiar si peste 8 ani,pensia dinainte va trbuii despaubita,cu cat e mai mare perioada cu atat e mai mare plata statului,intelegi matale,deci nu te imbata cu apa rece ca sunt 8 ani pana vor casiga,pentru ca va fi mai rau,statul va despagubii mai mult
    • 0 (0 voturi)    
     or ajunge si grecii? (Luni, 2 august 2010, 8:34)

     curios [anonim] i-a raspuns lui smen

     la CEDO, ca tocmai au redus pensiile! dar englezii care le-au inghetat? dar ungurii?
  • 0 (0 voturi)    
   cat p=aci sa te cred! (Luni, 2 august 2010, 8:33)

   curios [anonim] i-a raspuns lui smn

   pana cand am aflat ca GRECIA a redus pensiile!! iar alte tzari au inghetat!!! asa ca nu mai repetat prostiile de pe sticla securistilor Felix si Nus!
 • +4 (4 voturi)    
  Cine plateste de fapt .. (Duminică, 1 august 2010, 18:48)

  BartSimpson [utilizator]

  .. pentru incompetenta statului ? NOI ! Sa ne fie de bine. Cat timp judecatorii care iau decizii aberante nu sunt facuti responsabili si pusi sa plateasca in vreun fel, nu se va schimba nimic in domeniul justitiei. Si nici cu tara asta.
 • +5 (5 voturi)    
  Intrebare (Duminică, 1 august 2010, 18:57)

  Sam [anonim]

  Nu ar fi normal ca acesti bani sa li se impute judecatorilor care au dat aceste solutii? Nu are fi normal ca acesti judecatori care fac de ras Romania sa fie dati afara in ciuda inamovibilitatii?
  • 0 (0 voturi)    
   Nu ar fi normal (Duminică, 1 august 2010, 23:20)

   gigioc [anonim] i-a raspuns lui Sam

   Judecatorii dau aceste sentinete pe baza legilor din Rromania.
   Daca legile din Rromania nu garanteaza proprietatea, nu e vina judecatorilor.

   Ai mai invatat ceva azi.

   Acum inchide calculatorul si mergi la joaca.
   • +1 (1 vot)    
    Proprietatea este garantata (Luni, 2 august 2010, 8:10)

    Nicu [anonim] i-a raspuns lui gigioc

    Dar ajungi sa te judeci cu cineva care a pus mana pe casa ta si, ghici, judecatorii ii dau dreptate maharului (care sigur e cineva,ca a avut relatii sa isi insuseasca bunul altuia, facand sa dispara acte). A fost o mafie intrega, in anii '90, de la arhive pana la pronuntarea sentintei, in urma actiunii careia proprietarul pierdea.
 • +1 (3 voturi)    
  cu alte cuvinte... (Duminică, 1 august 2010, 19:40)

  me [anonim]

  la capitolul drepturile omului si respectat legile suntem varza
 • +4 (4 voturi)    
  "Romania a platit"... (Duminică, 1 august 2010, 20:11)

  Mih [anonim]

  ...adica fiecare cetatean, chiar daca nu suntem toti magistrati. De ce nu platesc cei ce dau sentinte incorecte? Daca eu gresesc la locul meu de munca, nu plateste magistratul din bietul salariu pe care il are, platesc eu, din buzunarul propriu (cat de putin incapator ar fi).
 • +6 (6 voturi)    
  sa plateasca judecatorii (Duminică, 1 august 2010, 20:20)

  Vali [anonim]

  Banii astia vor pleca de la bugetul de stat, adica de la NOI toti. Cine a dat verdictul gresit ala sa plateasca. Dar cum cum stiti cu totii, justitia e o zona in care colcaie toti fostii securisti, absolventi "stefan gheorghiu" reciclati.
 • +1 (1 vot)    
  Asta denota nivelul de coruptie (Duminică, 1 august 2010, 21:40)

  gigi [anonim]

  De la an la an creste nivelul de coruptie, ca urmare, decizii aberante, care ajung sa fie contestate la CEDO si in final , cetateanul de rand plateste pentru a le fi bine in continuare coruptilor. Aici curtea de conturi ar trebui sa ia fiecare caz la periat si sa-i scoata buni de plata pe cei care au gresit (judecatori sau functionari publici).
  Mai are cineva vreo reactie in tara asta la toata marlania si coruptia judecatorilor?
 • +1 (1 vot)    
  CEDO si justitia din Romania (Duminică, 1 august 2010, 22:05)

  Dan Florin [anonim]

  Sunt beneficiarul unui proces castigat la CEDO ,iar punctul meu de vedere este acela ca daca completul de judecata ar fi obligat sa plateasca suma castigata la CEDO in procesul castigat ,altul ar fi modul de judecata al unui proces. Pana atunci platim toti si sumele castigate la Curtea europeana ,dar si salariile si pensiile tovarasilor judecatori !!!.
 • +2 (2 voturi)    
  Justitia romana (Duminică, 1 august 2010, 22:23)

  HESS [utilizator]

  Care din partea cetateanului cred ca are cea mai proasta nota ,este o justitie de penala, care pur si simplu provoaca greata numai la auzul cuvantului JUSTITIE.Atat timp cat vom avea hoti si
  escroci in ministere si guvernul romaniei justitia va fi chipul si asemanarea lor.Uitati-va la dosarele coruptiilor plimbate la nesfarsit.In timp ce altii platesc eroriile lor voite.Cele 10 milioane impartite la nr de judecatori si trase din salar.Nu le comvine la sapa.
 • +2 (2 voturi)    
  Criterii de performanță (Duminică, 1 august 2010, 22:56)

  Wasile [utilizator]

  Hai să gândim managerialicește nițel, deși politicile normale de management se pare că nu se aplică pentru statul român.
  Care sunt criteriile de performanță pentru un judecător? Cum se decide că onorabilul X este mai bun în meseria sa decât Y? Uite, eu ca neștiutor în această meserie, aș pune criteriul de performanță "câte din deciziile lui X au fost răsturnate de o instanță superioară?".
  Și apoi facem simplu: media pe țară este de 0,02% din decizii schimbate în instanța superioară. Cei care au peste această medie, poc! mulțumim, la revedere, să aveți succes în calitatea Dvs. de avocați sau orice doriți, dar judecători nu mai sunteți.

  Nu-i așa că este simplu? Promovezi valoarea, elimini uscăturile, este ușor de aplicat, datele sunt la îndemâna noastră, și în o săptămână poți curăța sistemul.

  OK, sunt mereu situații speciale, că unii au trei cazuri și au greșit unu din trei, asta înseamnă 33%, nu-i poți compara cu cei care au avut mii de dosare. Dar toate astea sunt probleme ce se pot rezolva simplu și logic, și se găsesc soluții la orice. Doar să vrei, și să nu ne mai ascundem după deget.
 • 0 (0 voturi)    
  decizii cedo (Luni, 2 august 2010, 7:53)

  bc [anonim]

  basescu a avut dreptate justitia e la pamant. unde e doamna rugina sa nege. sa explice cum se pierde un proces in rom si cum acelasi proces se castiga la cedo. corect in magistratura trebuie sa fie salariile mari. dar si actul de juste, pe masura. sa plateasca cei din justitia romana a caror procese s-au castigat la cedo. dece sa platesc eu. un contribuabil umil cu putere din 4 in 4 ani si cu salariu din coada clasamentului pe ue ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by