Ministrul Sanatatii din Regatul Hasemit al Iordaniei, medicul Nayef Al-Fayez, a apreciat, in cadrul unei intalniri cu oficialii din judetul Mures, ca in Romania exista unul dintre cele mai evoluate sisteme de urgenta din lume si ar dori sa preia modelul in tara sa, transmite Mediafax.

Nayef Al-Fayez, care s-a specializat ca neurochirurg in Germania, a spus, vineri, intr-o conferinta de presa desfasurata la Targu Mures, ca este un cunoscator al sistemelor sanitare din Europa, dar in Romania functioneaza unul dintre cele mai evoluate sisteme de urgenta din lume.

"Sunt foarte interesat sa vad sistemul de urgenta si sa vad cum e coordonat. Stiu foarte mult ce se intampla in lume, dar ce vad aici este unul dintre cele mai evoluate sisteme de urgenta care exista in lume", a declarat Nayef Al-Fayez.

Acesta a adaugat ca este interesat de crearea unei relatii stranse intre Protectia Civila iordaniana si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, dupa modelul romanesc, subiect abordat in cadrul intalnirii pe care a avut-o cu premierul Emil Boc, in urma cu o zi.

El a adaugat ca este interesat sa aiba si in tara sa masini de interventie la calamitati precum cele pe care le-a vazut la Bucuresti, la IGSU si la SMURD.

Potrivit sursei citate, pana in prezent au fost trimise deja la pregatire in Romania doua grupe de medici iordanieni, iar o a treia va sosi in luna august.

El s-a declarat mandru de relatia "umana si medicala" existenta intre cele doua tari, avand in vedere ca sunt multi medici iordanieni care au terminat facultatea in Romania si s-au casatorit aici, dar si multe romance casatorite in Iordania, insa a aratat ca si-ar dori reducerea taxelor universitare din Romania pentru studentii medicinisti care provin din tara sa.

Ministrul iordanian a precizat, in acest context, ca, desi medicina de urgenta din Romania este una dintre cele mai evoluate din lume, multi studenti din tara sa invata in prezent in Ucraina, unde platesc 200 de euro pe luna, in timp ce in Romania taxa este de 380 de euro pe luna.

"Sub zece studenti iordanieni studiaza in Romania, candva erau 400-500 de studenti la Medicina. Studentii iordanieni mai studiaza in Anglia, Germania, Italia, Rusia, Ucraina si Bulgaria. Cei mai multi studiaza in Ucraina si asta datorita faptului ca este financiar accesibil. Si incercam sa gasim o solutie pentru a se intoarce studentii iordanieni si in Romania. Motivul principal pentru care aleg Ucraina este cel financiar, pentru ca taxa este mai mica", a declarat acesta.

Totodata, ministrul iordanian a aratat ca si-ar dori "solutii mai accesibile pentru studenti" si in ceea ce priveste cazarea.