Vicepresedintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, a declarat vineri ca nu intelege "isteria" creata in urma afirmatiilor sale "nevinovate" legate de autonomia Tinutului Secuiesc, pentru care maghiarii ar trebui sa iasa in strada daca va fi nevoie, si ca nu vede o problema in modificarea Constitutiei in favoarea autonomiei, pentru ca legea fundamentala "nu este Sfanta Scriptura", relateaza Mediafax.

Tokes a afirmat, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Oradea, ca este sigur de faptul ca maghiarii din Romania vor obtine autonomia Tinutului Secuiesc daca isi unesc fortele.

"Trebuie o cooperare deplina intre fortele politice maghiare. Totodata, contam pe sprijinul Ungariei si al vietii politice din exterior, deoarece autonomia este o institutie acceptata in lumea democratica", a declarat acesta.

Vicepresedintele PE a spus ca nu intelege "isteria" creata dupa niste "afirmatii nevinovate".

"Chiar romanii au luptat in mod inversunat pentru dobandirea autonomiei in Imperiul Habsburgic. Probabil, amnezia istorica i-a facut sa uite aceste lupte nobile duse in urma cu 100-130 de ani", a comentat Tokes.

Totodata, europarlamentarul a declarat ca, in demersurile pentru autonomie, mizeaza si pe sprijinul politicienilor romani, pe acei "politicieni luminati si democrati" care isi dau seama ca autonomia ar fi un factor de stabilitate.

"E trist ca la 20 de ani dupa caderea regimului Ceausescu inca se poate crea o atmosfera atat de dusmanoasa, national-sovinista", a afirmat el, completand ca aceste atacuri se indreapta nu numai impotriva sa, ci si impotriva drepturilor democratice colective ale comunitatii maghiare, a presedintelui Traian Basescu si a Guvernului PDL.

Tokes sustine in continuare autonomia Tinutului Secuiesc, spunand ca "e clar ca se va respecta Constitutia Romaniei", dar considera ca legea fundamentala trebuie modificata.

"Constitutia nu este Sfanta Scriptura. Constitutia se schimba, notiunile se schimba, democratizarea avanseaza. Vom reusi, daca nu vom da inapoi", a spus Tokes.

Cat despre implicarea UDMR in acest demers, vicepresedintele PE a declarat ca "nomenclatura UDMR are un discurs politic duplicitar", facand propaganda pentru autonomie in preajma alegerilor, dar uitand ulterior de aceasta problema.

Intrebat daca va incuraja mitingurile stradale in vederea obtinerii autonomiei, cum s-a putut intelege dupa declaratiile sale de la Baile Tusnad, Tokes a raspuns ca in prima faza sustine forumurile pe aceasta tema.

"Treptat, se pot pune in folosinta diferite instrumente politice, dar deocamdata suntem la nivelul liberei exprimari. Este mare lucru ca este loc pentru discutii despre autonomie", a conchis el.

Vicepresedintele Parlamentului European Tokes Laszlo a pledat pe 22 iulie, la Baile Tusnad, pentru autonomia Tinutului Secuiesc si a spus ca, daca va fi nevoie, maghiarii trebuie sa iasa in strada si sa adopte modelul catalan. Declaratiile liderului maghiar au venit dupa ce Curtea de Justitie de la Haga a decis ca proclamarea independentei provinciei Kosovo nu a incalcat dreptul international.