MAE apreciaza ca "situatia cetatenilor care comit infractiuni in state UE trebuie abordata fara stereotipii si in niciun caz pe baze etnice", iar declaratiile prin care sunt stigmatizate grupuri etnice, respectiv prin care se creeaza o imagine negativa asupra unui stat sau popor nu sunt conforme UE.

Intr-un raspuns transmis la solicitarea Mediafax, in legatura cu situatia romilor romani din Franta, MAE subliniaza totodata importanta aplicarii efective a principiului nediscriminarii in modul in care autoritatile statelor membre UE actioneaza. "Declaratiile prin care sunt stigmatizate grupuri etnice, respectiv prin care se creeaza o imagine negativa asupra unui stat sau a unui popor nu sunt in concordanta cu spiritul si principiile europene", considera MAE.

MAE reaminteste ca autoritatile romane sunt deschise continuarii cooperarii cu partea franceza, atat in domeniul politienesc, cat si in ceea ce priveste promovarea de proiecte de incluziune sociala.

MAE reitereaza faptul ca este esentiala o abordare europeana a integrarii romilor si identificarea de solutii comune de catre statele membre si Comisia Europeana, complementar fata de eforturile nationale, in domenii precum educatia, formarea profesionala, sanatatea si locuintele.

"Este, de asemenea, importanta adoptarea unor politici de protectie sociala adecvata pentru categoriile de persoane defavorizate aflate pe teritoriul altor state europene, adaptata la situatia specifica a acestora; in mod punctual, Romania sustine consolidarea initiativelor deja existente la nivelul Uniunii Europene si adoptarea unei politici unitare si coerente la nivel european, de natura sa asigure solutii durabile pentru imbunatatirea conditiei cetatenilor europeni de etnie roma, dat fiind ca acestia traiesc in mai multe state membre ale UE. Solutia la situatia socio-economica dificila cu care se confrunta romii este incluziunea sociala a acestora in societatile in care traiesc, atat in tarile lor de origine, cat si in cele de destinatie, insa cu respectarea stricta a drepturilor omului si a drepturilor care decurg inerent din calitatea lor de cetateni ai Uniunii Europene, considera MAE, adaugand ca sustine consolidarea mecanismelor de cooperare europeana si internationala in domeniul combaterii discriminarii si a cooperarii pe linia educatiei tineretului in spiritul necesitatii de a accepta diferentele, de a respecta drepturile celuilalt si diversitatea umana", mai arata MAE.

Ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a promis miercuri, in urma unei reuniuni la Palatul Elysee, ca romii care comit delicte vor fi repatriati "aproape imediat" spre Romania si Bulgaria.

Hortefeux a adaugat ca jumatate dintre taberele ilegale de romi si nomazi din Franta vor fi desfiintate in termen de trei luni. Ministrul a estimat la 300 numarul taberelor din tara, care sunt adesea cartiere marginase si dintre care unele sunt, potrivit Guvernului, "surse de trafic ilicit, de exploatare a copiilor in scopul cersetoriei, prostitutiei sau delincventei".

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a convocat pentru miercuri o reuniune speciala controversata la Palatul Elysee, pentru a examina "problemele puse de comportamentul unora" dintre romi si nomazi, dupa violentele petrecute in urma cu circa zece zile intr-o localitate din centrul Frantei.

Romii aflati in situatie ilegala vor fi impiedicati sa revina in Franta prin prelevarea amprentelor digitale in momentul expulzarii lor in Romania sau Bulgaria, a declarat joi ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, intr-un interviu pentru postul de radio RTL, publicat in pagina electronica.

Intrebat daca romii repatriati in Romania si Bulgaria nu vor putea reveni in Franta, avand in vedere ca sunt cetateni ai Uniunii Europene, ministrul a raspuns ca, intr-adevar, dupa primirea unui ajutor de repatriere voluntara, de circa 300 de euro, in multe cazuri romii revin.

"Astfel, am decis, in realitate, sa reactivam un fisier, care este deja validat de C.N.I.L (autoritatea franceza pentru protectia datelor personale-n.r.) si care, gratie amprentelor digitale, va permite impiedicarea acestor reveniri (...). Altfel spus, cand un rom va fi repatriat, va exista - daca se afla in situatie ilegala sau daca tulbura ordinea publica si asa mai departe - o prelevare de amprente digitale", a afirmat Hortefeux.

"Astfel, aceste reveniri nu vor mai fi posibile. Nu va mai exista posibilitatea de a frauda. Si acesta este, natural, obiectivul oricarui stat, al oricarei puteri publice, sa lupte impotriva fraudei", a precizat el.

Referindu-se la taberele ilegale ale romilor, ministrul a mentionat ca vor fi desfiintate cate doua pe saptamana in provincie, adaugand ca cele mai afectate regiuni sunt Seine-Saint-Denis, Essonne, Val-d'Oise, dar si Paris.