44 de turisti de pe litoralul Marii Negre au ajuns in ultimele zile la spital, dupa ce au fost intepati de un peste denumit popular "dragonul de mare". Starea de sanatate a acestora este insa buna, niciunul dintre cei 44 de turisti neavand nevoie de internare, anunta Mediafax. Numai joi, pana la orele dupa-amiezei, s-au inregistrat 15 astfel de cazuri, potrivit unui bilant al Ministerului Internelor.

Cele mai multe persoane care au venit in contact cu aceasta de specie de peste se aflau in statiunea Mamaia, dar au fost solicitari pentru SMURD Constanta si in Neptun, Saturn, Olimp, Navodari (Hanul Piratilor, Camping Holliday) si plaja "Trei Papuci" din Constanta.

Potrivit Directiei de Sanatate Publica Judeteana Constanta, in perioada 25 - 29 iulie, 44 de persoane s-au prezentat la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, dupa ce au fost intepate de dragonul de mare - 43 de persoane, dar si de pisica de mare - o persoana. Dintre cele 44 de cazuri, 31 au fost adulti, iar 13 copii.

"Pacientii nu au necesitat internare prezentand numai reactii minime alergice locale pentru care au primit tratament in serviciul de urgenta al spitalului", au precizat reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Judeteana Constanta.

Medicii le recomanda turistilor sa evite contactul cu pestii marini, dupa ce unele persoane au incercat sa prinda cu mana pestii respectivi, dar si sa solicite asistenta medicala in cazul in care sunt intepati de pesti.

Specialistii in cercetari marine, cat si echipajele SMURD Constanta, solicita tuturor celor aflati pe litoral sa trateze cu foarte mare seriozitate pericolul pe care il reprezinta contactul direct cu aceasta specie de peste pentru organismul uman. Totodata, turistii trebuie sa fie foarte atenti cand intra in apa marii, intrucat "dragonul de mare" sta afundat in nisip si pot calca pe el din greseala.

Directorul medical al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, Liliana Tuta, a explicat ca, in cazul in care nu se iau masurile necesare, pacientul intepat de aceasta specie de peste poate face soc anafilactic si, in unele cazuri mai grave, asociat cu alte boli, acesta poate chiar deceda. Medicii constanteni s-au confruntat si in anii trecuti cu astfel de cazuri.

Dragonul de mare (trachinus draco) traieste pe fundul nisipos al marii, in apropierea tarmului si, de multe ori, pescarii il prind accidental cu momelile folosite la guvide. Este un peste foarte periculos, din cauza ca la inotatoarea dorsala are tepi veninosi, a caror intepatura este extrem de periculoasa.