Legea salarizarii ar trebui modificata, pentru a isi produce efectele din 2011, iar intarzierea legii pensiilor este de inteles, insa ar fi bine ca Parlamentul sa o aprobe in luna septembrie, a declarat, joi, seful misiunii Fondului Monetar International la Bucuresti, Jeffrey Franks, dupa discutii cu ministrul Muncii. In ceea ce priveste legea salarizarii unitare, oficialul Fondului spune ca trebuie luate in considerare schimbarile din structura salariala pentru a fi asigurata sustenabilitatea fiscala, potrivit Mediafax.

In ceea ce priveste legea pensiilor, Jeffrey Franks a subliniat faptul ca intelege amanarea termenului privind aprobarea acesteia, deoarece in Parlament au existat presiuni legate de alte chestiuni, insa a apreciat ca este bine daca va fi aprobata in luna septembrie, astfel incat sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2011.

Cu privire la modificarea Codului Muncii, Franks a afirmat ca, pe viitor, este important ca Romania sa aiba o flexibilizare a fortei de munca, pentru a genera o productivitate mai mare. El spune ca trebuie facute modificari la Codul Muncii, astfel incat angajarile, dar si disponibilizarile sa se faca mai usor.

La randul sau, ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat, dupa intalnirea cu reprezentantii Fondului, ca la Codul Muncii trebuie avute in vedere si modificari privind situatia zilierilor, astfel incat acestia sa poata fi angajati mai usor. Seitan a mai adaugat ca Romania trebuie sa renunte la acordul cu FMI.

Noua grila a Legii salarizarii unitare va fi finalizata si prezentata in dezbatere in jurul datei de 12-13 august, urmand ca proiectul de lege sa fie adoptat de Guvern la inceputul lunii septembrie si transmis Parlamentului, declara, in urma cu o saptamana, ministrul Muncii, Mihai Seitan, pentru Mediafax.

O misiune comuna a Fondului Monetar International si a Comisiei Europene se afla in perioada 26 iulie - 4 august la Bucuresti pentru cea de-a cincea revizuire a acordului cu Romania, care va evalua modul in care Romania a indeplinit criteriile de performanta stabilite pentru finele lunii iunie. Dupa incheierea evaluarii, Consiliul Director al FMI urmeaza sa supuna aprobarii, in luna septembrie, eliberarea celei de-a sasea transe din imprumutul de la Fond, in valoare de peste 900 milioane de euro.