O zi nationala a Romaniei la Expo 2010 care iti reaminteste de 23 august: canicula, 30 de grade cu multa umezeala in aer, steaguri tricolore fluturate de-a lungul covorului rosu si fanfara. Baconschi i-a "tentat" pe chinezi sa vina in Romania ca turisti sau ca investitori, chinezii ne-au spus ca Romania le evoca filmul despre Stefan cel Mare si Ciorcarlia, Carpatii si Delta Dunarii.

Foto:

Click pe poza pentru galerie foto.

In momentul in care s-a oprit microbuzul cu jurnalistii romani in fata Expo Center, locul in care urma sa aiba loc ceremonia oficiala, s-a produs rumoare in delegatia de jurnalisti - rasete si comentarii de genul "ma simt ca la Oscar".

De-a lungul unui covor rosu, chinezi de toate varstele, dar in mare lor majoritate oameni de varsta a doua, fluturau tricolorul Romaniei. Cand am coborat si am inceput sa ii fotografiem, steguletele erau fluturate mai cu entuziasm.

Delegatia oficiala a Romaniei - formata din ministrul de externe Teodor Baconschi, comisarul general al pavilionului Romaniei, Ferdinand Nagy, ambasadorul Romaniei in China, alti diplomati si oameni politici din Romania (am remarcat-o pe senatorul Sorina Placinta) -, alaturi de care era si ministrul turismului Elena Udrea, parea asteptata cu nerabdare. Dar, pana la urma, nerabdarea putea fi justificata mai ales de temperaturile ridicate si ideea imbietoare a aerului conditionat din interiorul cladirii.

De organizare s-a ocupat partea chineza, iar oamenii pareau destul de stresati de faptul ca jurnalistii romani nu stateau aliniati, ci continuau sa faca poze. In momentul aparitiei ministrului de externe, insotit de comisarul general al Expo 2010, Hua Junduo, fanfara a inceput sa cante, iar presa romana s-a ingramadit sa faca fotografii.

In acordurile imnului national al Romaniei, steagul national - nu e o coincidenta ca ziua Romaniei in cadrul expo 2010 a fost stabilita la aceeasi data cu Ziua Drapelului - a fost arborat in fata principalului centru de conferinte din incinta expozitiei.

Baconschi le-a vorbit chinezilor despre marul ispitei

"Marul pe care il oferim Chinei este o dubla ispita, o dubla tentatie", a spus ministrul de externe in discursul sau. Prima este adresata turistilor chinezi. "Ne dorim cat mai multi turisti chinezi in Romania si avem cu ce sa-i imbiem. Ati gustat din mancarurile si vinurile noastre, ne-ati ascultat muzica si v-ati convins, sper, ca aveti ce sa descoperiti in Romania", a spus Teodor Baconschi.

A doua ispita le e adresata investitorilor: "Romania se pregateste sa isi modernizeze hidrocentralele sau sa construiasca unele noi, iar companiile chineze sunt binevenite sa participe la licitatii. Vrem sa construim sosele si autostrazi, sau facilitati industriale: expertiza si capitalul chinez sunt, la randul lor, binevenite. China este doar pe locul 17 intre investitorii straini in Romania: sunt convins ca exista infinit mai mult potential".

Agricultura ar putea fi, potrivit ministrului roman, un alt domeniu de manifestare pentru pentru oamenii de afaceri chinezi. "Avem una dintre ele mai putin poluate suprafete agricole din Europa si intentionam sa o pastram astfel. romania are deci vocatia de a deveni unul dintre principalii exportatori de produse agricule biologice", sustine oficialul roman.

Pentru chinezi, Romania inseamna Stefan cel Mare si Ciocarlia

Romania este o tara de o deosebita importanta in estul Europei, crede comisarul general al Expo 2010, Hua Junduo, insa pentru chinezi ea inseamna filmul Stefan cel Mare, Ciocarlia, Delta Dunarii si Carpatii.

"Filmul Stefan cel Mare si melodia Ciocarlia sunt arhicunoscute in China, iar Muntii Carpati si Delta Dunarii sunt de o fascinatie extraordinara. Romanii sunt foarte primitori, iar cantecele si dansurile romanesti se bucura de un mare renume', a spus oficialul chinez.

Iti scapa un zambet: hm, stia doamna Udrea ce stia. Poate nici nu mai avea nevoie de studiile pe 6 piete - niciuna din Asia insa si cu atat mai putin din China, unde urmeaza sa fie lansat oficial brandul de tara - ale caror turisti si-au exprimat intentia de a veni in Romania in urmatorii 5 ani si care i-au indicat acest rezultat.

Comisarul chinez si-a exprimat in final speranta ca marul verde va aduce tuturor "sanatate si fericire".

Basescu n-a mai ajuns in China

Teodor Baconschi conduce delegatia Romaniei in China. La deschiderea expozitiei - in luna mai 2010 - cand nicio inalta oficialitate romana nu a luat parte la eveniment, insa mai multi sefi de stat si de guvern din lume si-au facut programul in asa fel incat sa fie in China cu aceasta ocazie, s-a spus ca presedintele Basescu va fi prezent la Shanghai de ziua nationala a Romaniei la Expo2010.

S-a spus atunci ca urma sa aiba o intalnire la Beijing cu presedintele chinez, Hu Jintao, dupa care urma sa mearga la Shanghai si sa participe la forumul de afaceri romano-chinez, organizat - se spunea atunci- sub patronajul Presedintiei. Acesta va avea loc vineri, oraganizat de Ministerul Economiei.