Aproape 60 de medici straini au primit aviz sa lucreze temporar in clinicile nationale, in ultimii doi ani, in timp ce peste 8.000 de doctori au plecat sa lucreze in alte state, putini dintre acestia revenind in tara, dar pe salarii ca in strainatate, potrivit unor statistici, transmite Mediafax.

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a acordat, in 2009, 31 de avize pentru activitate temporara, iar in primul semestru al acestui an, alte 25. Cei mai multi doctori straini "visiting professors" sunt maghiari, respectiv 30 din cei 56 care au venit in Romania in ultimii doi ani. In clinicile din Romania lucreaza, de asemenea, cu aviz temporar medici germani, irlandezi, finlandezi, suedezi, israelieni si bulgari.

Pe de alta parte, din 2007 si pana in iulie 2010, peste 8.000 de medici, dentisti si farmacisti au primit certificate de conformitate pentru a putea lucra in strainatate, iar 2.000 au depus cereri, dar nu si-au luat documentele, potrivit unei statistici a Ministerului Sanatatii.

O alta categorie este alcatuita din medicii romani care lucreaza de multi ani in strainatate, care ar vrea sa revina, dar numai daca primesc salarii ca in strainatate.

Aproape 15 medici romani care lucreaza in Franta, Israel, Canada sau SUA au fost adusi, din 2007, in cateva clinci private din Capitala.