Romania este o tara suverana, care poate decide daca vrea sa intrerupa intelegerea cu FMI, insa Guvernul nu crede ca trebuie sa renunte la acord, a declarat seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, referindu-se la afirmatiile lui Dinu Patriciu privind continuarea aranjamentului stand-by. Omul de afaceri a declarat miercuri ca reprezentantii FMI "traiesc intr-o lume teoretica" si nu stiu nimic despre economia romaneasca, iar autoritatile romane ar trebui sa gaseasca o solutie pentru a renunta la acordul cu institutia internationala.

"Din pacate, acesti domni (de la FMI - n.r.) traiesc intr-o lume teoretica. Nu stiu nimic despre economia romaneasca. Asta ii face periculosi in relatia cu un guvern care nici el nu vrea sa faca deloc reforma. Cred ca ar trebui sa gasim, ca si altii inaintea noastra, o metoda rapida astfel incat sa ii trimitem acasa", a afirmat Patriciu, potrivit Mediafax.

  • "Important este ca guvernul nu este de parerea lui Dinu Patriciu", a spus Jeffrey Franks, dupa discutiile purtate miercuri cu presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru, si cu omul de afaceri Dinu Patriciu, transmite Agerpres. Franks a mai precizat ca oamenii de afaceri au prezentat o lista de revendicari pentru relansarea economiei, iar FMI "a luat nota de acestea".
  • "Romania este o tara suverana. Daca guvernul decide ca ar fi mai bine fara FMI, atunci ar putea cere sa mearga pe propriul drum. Este foarte clar insa ca Guvernul nu crede acest lucru. Guvernul crede ca noi jucam un rol foarte important, iar intentia noastra este sa ajutam in orice fel putem ca Romania sa iasa din criza", a mai afirmat Franks, potrivit Mediafax.

Seful misiunii FMI pentru Romania a explicat ca "intotdeauna ne place sa ne intalnim cu oamenii de afaceri si cu sindicatele, sa le cunoastem opiniile privind mersul economiei, sa aflam care considera acestia ca sunt cele mai bune cai pentru relansarea economiei, dar si lucrurile care ii ingrijoreaza. Am avut un schimb util de opinii cu oamenii de afaceri", a spus in incheiere Jeffrey Franks.

O misiune comuna a FMI si Comisiei Europene se afla in perioada 26 iulie - 4 august la Bucuresti pentru cea de-a cincea revizuire a acordului cu Romania, care va evalua modul in care Romania a indeplinit criteriile de performanta stabilite pentru finele lunii iunie. In urma incheierii acestei revizuiri, Consiliul Director al FMI ar trebui sa supuna aprobarii in luna septembrie eliberarea celei de-a sasea transe din imprumut, in valoare de peste 900 milioane de euro.