"Cred ca Romania, impreuna cu toate celelalte tari europene au o obligatie comuna in privinta problemei romilor", a declarat premierul Emil Boc intrebat de un jurnalist daca aderarea Romaniei la Schengen ar putea fi afectata din cauza modului in care este gestionata problema romilor. Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a criticat guvernul roman pentru modul in care actioneaza in problema romilor.

Intr-uninterviu pentru RFI, el reproseaza autoritatilor de la Bucuresti ca nu isi indeplinesc promisiunile si spune ca Franta are "rezerve" in privinta aderarii Romaniei la spatiul Schengen in 2011. Pierre Lellouche mai spune ca statele europene sunt responsabile pentru ceea ce fac cetatenii lor si ca Romania este prima responsabila pentru romii romani.

Emil Boc a mai precizat ca Romania are un secretar de stat desemnat pentru problematica romilor. Aceste este Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii. Precizarea a fost facuta in urma afirmatiei secretarului de stat francez care a spus ca premierul i-a promis "cu greu, ca va numi un secretar de stat pentru insertia romilor" fapt care nu s-a intamplat desi discutiile au avut loc in februarie.