Comisia Europeana a transmis o avertizare scrisa Romaniei in legatura cu posibile nereguli la procedura de achizitii in cadrul proiectului de desulfurare a gazelor la Complexul Energetic Craiova

de I.M.     HotNews.ro
Miercuri, 28 iulie 2010, 19:11 Actualitate | Esenţial


Surse din cadrul Comisiei Europene au confirmat pentru HotNews.ro ca Executivul de la Bruxelles a transmis o prima scrisoare de avertizare ("Letter of Formal Notice") autoritatilor romane, vizand posibile nereguli la atribuirea contractului pentru instalatii de desulfurare a gazelor la Complexul Energetic Craiova "ca urmare a plangerilor primite de mai multi participanti la licitatie": "Pe baza informatiilor disponibile, Comisia a considerat ca Romania ar putea sa nu respecte anumite prevederi ale Directivei 2004/17/CΕ". Este vorba despre Directiva Parlamentului European si a Consiliului din 31 martie 2004 de coordonare a procedurilor de atribuire a contractelor de achizitii în sectoarele apei, energiei, transporturilor si serviciilor postale. HotNews.ro a detaliat controversa din jurul proiectului in cauza inca din luna martie. Este un proiect finantat cu 22 milioane de euro din fonduri structurale europene.

Reprezentantii Comisiei Europene au explicat ca, in iulie 2009, Autoritatea de Management pentru Programul Operational "Cresterea Competitivitatii Economice", adica Ministerul Economiei, a transmis la Bruxelles o aplicatie pentru un proiect major de instalatii de desulfurare a gazelor pentru unitatile 1 si 2 ale Complexului Energetic Craiova II. Comisia a evaluat dosarul si a decis acordarea finantarii. Ca urmare a acestui proiect, Complexul ar trebui sa indeplineasca in intregime cerintele de protectie a mediului impuse de legislatia in vigoare pana la sfarsitul anului 2010, asa cum este prevazut in Tratatul de aderare al Romaniei la UE.

Autoritatile au lansat procedura de achizitii publice pentru contractul de lucrari in cadrul acestui proiect. "In data de 7 mai, in urma plangerilor primite de la mai multi participanti la licitatie, si in acord cu Articolul 258 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, Comisia a adresat o prima avertizare scrisa ("Letter of Formal Notice") autoritatilor romane, solicitand precizari asupra neregulilor suspectate in procedura de achizitii. Pe baza informatiilor disponibile, Comisia a considerat ca Romania ar putea sa nu respecte anumite prevederi ale Directivei 2004/17/CΕ", au explicat sursele citate.

Pana la deadline-ul de 7 iulie, autoritatile romane au transmis o serie de precizari, mai mentioneaza reprezentantii CE contactati de HotNews.ro, care sunt in analiza oficialilor de la Bruxelles.

Transmiterea unei scrisori de avertizare de catre Comisia Europeana reprezinta primul pas in declansarea unei proceduri de infringement.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4753 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  infringement (Miercuri, 28 iulie 2010, 19:57)

  cobra [anonim]

  infringement = încălcare
  deadline = termen limită
  zice Google.
  Mă gândesc că dacă Hotnews vrea să fie cât mai popular trebuie să scrie pe înţelesul oricui.
  Pe de altă parte, autorităţilor române trebuie să le intre odată şi-odată bine în cap că dacă vor să beneficieze de bani de la Comisia Europeană trebuie să respecte nişte reguli. Dar chestia asta cu respectatul "e grea".
 • +1 (1 vot)    
  opinia unui om de afaceri despre guvernanti..... (Miercuri, 28 iulie 2010, 20:56)

  lili [anonim]

  Cristian Cornea, directorul general al filialei locale a grupului polonez Can-Pack, care deţine o fabrică de ambalaje din aluminiu în Bucureşti cu afaceri de 40 de milioane de euro, a declarat că începe să-şi piardă încrederea în evoluţia României. "Bâlbâielile lamentabile ale autorităţilor denotă, în viziunea mea, o pierdere fără precedent a autorităţii statului. Lansarea de dezbateri publice fără sfârşit pe subiecte haotice (colectare bonuri fiscale, impozit progresiv, creştere/scădere TVA) cu punctarea ocazională a unor măsuri concrete în contradicţie totală cu pilonii principali care ne-ar putea salva, şi anume restabilirea încrederii populaţiei în viitor şi creşterea consumului, par doar un vis", este de părere Cristian Cornea.

  No COMMENT !!!!!
  Sa ne traiasca guvernantii....
 • 0 (0 voturi)    
  JAF la ROVINARI 90 MILIOANEde EUR cu ALSTOM!!! (Joi, 29 iulie 2010, 13:25)

  Costi [anonim]

  Ha Ha Ha
  Buna si tare!!!
  Pai hai sa vedeti ce a facut mafia Italo Franceza de la Alstom Milano la cel mai mare combinat energetic din Romania si anume ala de la Rovinari.

  mafia respectiva in timpul guvernarii Tariceanoide, liberal-liberiste a organizat o licitatie pt o instalatie similara la Rovinari iar in 2007 au facut castigatori pe mafiotii italo-francezi ai lui Alstom cu toate ca pretul oferit era de 160 mil Euro fatade cca 90mil Euro oferit de aia de pe locul 2 si asta doar pt faptul ca oferea un termen de realizare cu 3 luni mai scurt la un proiect care se intinde pe cca 4 ani!!!! . Mai rau una din conditiile de calificare erau ca sa mai fi facut astfel de instalatii adica si puse in functiune cu documente in regula...ceea ce surpriza Italo-Francezii nu au reusit sa demonstreze. O alta mare excrocherie politica-mafiota a fost faptul ca desi pretul ofertat trebuia sa includa toate taxele locale adica si TVA mafiotii dupa adjudecarea licitatiei au pretins ca pretul lor nu includea tva...si au mai cerut mafiei Tariceanoide o majorare de in 19% adeca vreo 30 mil Euro desi in atari conditii trebuiau descalificati si declararti castigatori cei de pe locul 2. Cu toate ca priectul a fost acceptat cu un asa pret mai mare practic dublu decat al celor de pe locul 2 in schimbul unui termen de realizare mai scurt cu cc 4 luni chiar si in atari situatii Alstom se afla in intarsiere cu realizarea termenilor contractuali cu mai mult de 18 luni deja fara ca macar un sfert din proiect sa fie realizat!!!! AIci trebuiesc cel putin aplicate penalisari sau terminarea contractului cu aplicare de penalizari de rgoare plus darea in judecata a corupatorilor pt recuperarea daunelor!!!! Autoritatile trabuiesc sa se sesizeze sa inceapa investigatiile si sa aplice legea ca la carte!!!

  astfel romania PRIN UNA DIN MAFIILE DE PARTID DE DATA ASTA PNL-TARICEANU pierde 90 milioane de Euro doar pt a ingrasa mafia de partid.

  IAR ROMANIA SE AFLA IN FALIMENT DATORITA NOR ASTFEL DE CONTRACTE


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by