Surse din cadrul Comisiei Europene au confirmat pentru HotNews.ro ca Executivul de la Bruxelles a transmis o prima scrisoare de avertizare ("Letter of Formal Notice") autoritatilor romane, vizand posibile nereguli la atribuirea contractului pentru instalatii de desulfurare a gazelor la Complexul Energetic Craiova "ca urmare a plangerilor primite de mai multi participanti la licitatie": "Pe baza informatiilor disponibile, Comisia a considerat ca Romania ar putea sa nu respecte anumite prevederi ale Directivei 2004/17/CΕ". Este vorba despre Directiva Parlamentului European si a Consiliului din 31 martie 2004 de coordonare a procedurilor de atribuire a contractelor de achizitii în sectoarele apei, energiei, transporturilor si serviciilor postale. HotNews.ro a detaliat controversa din jurul proiectului in cauza inca din luna martie. Este un proiect finantat cu 22 milioane de euro din fonduri structurale europene.

Reprezentantii Comisiei Europene au explicat ca, in iulie 2009, Autoritatea de Management pentru Programul Operational "Cresterea Competitivitatii Economice", adica Ministerul Economiei, a transmis la Bruxelles o aplicatie pentru un proiect major de instalatii de desulfurare a gazelor pentru unitatile 1 si 2 ale Complexului Energetic Craiova II. Comisia a evaluat dosarul si a decis acordarea finantarii. Ca urmare a acestui proiect, Complexul ar trebui sa indeplineasca in intregime cerintele de protectie a mediului impuse de legislatia in vigoare pana la sfarsitul anului 2010, asa cum este prevazut in Tratatul de aderare al Romaniei la UE.

Autoritatile au lansat procedura de achizitii publice pentru contractul de lucrari in cadrul acestui proiect. "In data de 7 mai, in urma plangerilor primite de la mai multi participanti la licitatie, si in acord cu Articolul 258 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, Comisia a adresat o prima avertizare scrisa ("Letter of Formal Notice") autoritatilor romane, solicitand precizari asupra neregulilor suspectate in procedura de achizitii. Pe baza informatiilor disponibile, Comisia a considerat ca Romania ar putea sa nu respecte anumite prevederi ale Directivei 2004/17/CΕ", au explicat sursele citate.

Pana la deadline-ul de 7 iulie, autoritatile romane au transmis o serie de precizari, mai mentioneaza reprezentantii CE contactati de HotNews.ro, care sunt in analiza oficialilor de la Bruxelles.

Transmiterea unei scrisori de avertizare de catre Comisia Europeana reprezinta primul pas in declansarea unei proceduri de infringement.