Daniel Daianu: “Constatarile FMI si CE trebuie insotite de recomandari concrete. Este nevoie de parteneriate public private. Proiectele mari trebuie finantate masiv cu bani europeni nerambursabili

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 28 iulie 2010, 16:02 Actualitate | Esenţial

Daniel Daianu
Foto: Agerpres
"Ne facem griji in legatura cu slaba absorbtie a fondurilor europene de catre Romania", a declarat, marti, Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International la Bucuresti. Oficialul FMI a spus ca absorbtia fondurilor "trebuie imbunatatita", adaugand ca "exista o suma mare de bani pe care Romania o poate accesa gratis" si pe care tara noastra o poate pierde. Declaratiile par similare cu cele facute ieri in Grecia de catre delegatia FMI aflata la Atena.

Intre solutii: parteneriate public private care sa permita unor intreprinderi de stat, ce se bucura de garantii de stat, sa beneficieze de finantari bancare cu ajutorul carora sa cofinanteze lucrari de infrastructura. Evident grosul finantarii acestor lucrari ar fi cu fonduri europene, explica profesorul de economie Daniel Daianu.

Rep: Absorbtia fondurilor europene este tema centrala a discutiilor cu FMI si Comisia Europeana...

Daniel Daianu, profesor de economie: De mai mult timp subliniez ca pentru Romania si alte tari nou intrate in UE absorbtia fondurilor europene capata o dimensiune strategica in conditiile crizei, ca este singura modalitate de activism bugetar pe care o putem practica in conditiile necesitatii de consolidare fiscala. Actiunea contra-ciclica a absorbtiei de fonduri europene, pe fondul crizei, am evocat-o si in timpul activitatii ca europarlamentar, cat si in contacte cu reprezentanti ai FMI. Consolidarea fiscala trebuie sa aiba drept contrapartida simultana un efort strategic in domeniul absorbtiei fondurilor europene. Si aici FMI si Comisia ar fi trebuit sa vina cu sugestii concrete inca din debutul programului de consolidare fiscala.  Intrucat, era evident ca la noi corectia bugetara va amplifica mersul in jos al economiei. Imi pare rau ca de-abia acum se fac constatari....

Rep: La fel ca si in cazul Greciei, delegatia FMI a constatat si in Romania ceea ce stiam cu totii: ca stam prost la capitolul absorbtiei fondurilor europene. E un mod de a ne transmite ca avem de facut corectii institutionale si operationale consistente?
D.D. Da, confirma o stare de fapt trista; arata neputinta de a corecta un cadru institutional si operational care nu functioneaza cum se cuvine; semnaleaza ca singura forta motrice capabila sa compenseze efectele reducerii unor cheltuieli publice si ale restrangerii activitatii economiei private asupra cererii si ofertei agregate –adica injectia intensa de fonduri europene—nu are loc. Jeffrey Franks a facut o constatare grava, dar care nu este o noutate pentru cei avizati si anume, ca abosorbtia fondurilor europene este scazuta in Romania, ca riscam sa pierdem mult din banii disponibili.

Rep: E suficient ca autoritatilor romane sa li se atraga atentia asupra acestei probleme pentru ca ea sa se rezolve?
D.D.: Constatarile venite din partea FMI si Comisiei nu sunt suficiente; ele trebuie sa fie insotite de recomandari concrete, de imaginarea unor cai de surmontare a unor blocaje autohtone. In tara s-au facut sugestii in aceasta privinta, inclusiv externalizarea unor servicii din cadrul unitatilor de management. Vreau aici sa reiau o idee, pe care am intalnit-o in discutii pe care le-am avut cu bancheri din Romania si care este extrasa din experienta europeana; de altfel am mai vorbit despre aceasta modalitate in cateva interventii publice si articole in media. Este vorba de parteneriate public private, care sa permita unor intreprinderi de stat, ce se bucura de garantii de stat, sa beneficieze de finantari bancare cu ajutorul carora sa cofinanteze lucrari de infrastructura. Evident grosul finantarii acestor lucrari ar fi cu fonduri europene.

Rep: E posibil in Romania? Experienta ne arata ca...
D.D.: Ca este posbil asa ceva si ca nu trebuie sa mai intarziem reiese si din experienta Austriei intre anii 1995-1999. Asa cum, de pilda, arata economistul Franz Nauschnigg, pentru a intra in UE, Austria a trebuit sa efectueze o corectie in jos a deficitului bugetar de cca. 3% din PIB. A facut ajustarea recurgand totodata la finantarea unor mari lucrari de infrastructura pe calea parteneriatelor public private scopul fiind de a sustine activitatea economica, de a asigura locuri de munca. Normele de contabilitate din UE permit ca acest tip de finantare a lucrarilor de infrastructura sa nu intre in contradictie cu cerintele  consolidarii fiscale.

Rep: In mod concret, care ar fi contextul pentru Romania?
D.D.: Apar cateva aspecte. Unul este ca mult din finantare ar fi asigurat din bani europeni nerambursabili, ceea ce ar trebui sa usureze sarcina pentru bugetul public in ansamblu. Alt aspect priveste modul in care FMI trateaza garantiile de stat: daca acestea inseamna o suplimentare a datoriei publice (a deficitului bugetar) si, mai ales, imediata, avem o mare dificultate. Din acest punct de vedere FMI trebuie sa fie pe aceeasi lungime de unda cu optica europeana, in sensul pe care l-am subliniat. Mai ales in conditiile crizei economice grave actuale si a nevoii acute de a compensa efectele prociclice ale consolidarii fiscale. Sa ne gandim ca in timp ce Austria a facut o corectie a deficitului de 3% din PIB de-a lungul a 5 ani Romaniei i se cere o corectie aproape dubla ca dimensiune si in circumstante internationale extrem de nefavorabile. Opinia mea este ca runda actuala de discutii intre autoritatile romane, FMI si Comisie trebuie sa adopte aceasta experienta europeana ca modalitate concreta de a ajuta economia romaneasca intr-o perioada foarte dificila. Proiecte mari (de infrastructura), dintre care unele sunt deja demarate si care au utilitate nu numai pentru Romania, trebuie sa fie finantate masiv cu bani europeni partea de cofinantare fiind asigurata de catre banci care sa beneficieze de garantii de stat. In plus, exista si proceduri adoptate de CE care au micsorat coeficientul de cofinantare.


Citeste mai multe despre   1017 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  bine spus dar.... (Miercuri, 28 iulie 2010, 16:09)

  un roman [anonim]

  aveti dreptate domnule daianu dar nu vedeti sleahta portocalie ci este setata pe distrugerea tarii,au cerut din nou derogari la arierate,politica fiscala dezamagitoare si tot tacamul,ce sa mai spunem suntem in prapastie cu asmenea oranduitori de tara...
 • +1 (1 vot)    
  Soarele rasare dimineata si apune seara (Miercuri, 28 iulie 2010, 16:29)

  Dedalus [anonim]

  Citate din DDaianu:

  "De mai mult timp subliniez ca pentru Romania si alte tari nou intrate in UE absorbtia fondurilor europene capata o dimensiune strategica in conditiile crizei".

  Daaaa... noroc ca ne spui tu, noi astia care nu suntem doctori in economie nu am ajuns la asemenea concluzii destepte....


  "Este vorba de parteneriate public private, care sa permita unor intreprinderi de stat, ce se bucura de garantii de stat, sa beneficieze de finantari bancare cu ajutorul carora sa cofinanteze lucrari de infrastructura."

  Alta modalitate de muls bugetul pentru proeicte imposibile, cum sunt alea cu autostrazile in Ro..


  "Opinia mea este ca runda actuala de discutii intre autoritatile romane, FMI si Comisie trebuie sa adopte aceasta experienta europeana ca modalitate concreta de a ajuta economia romaneasca intr-o perioada foarte dificila. Proiecte mari (de infrastructura), dintre care unele sunt deja demarate si care au utilitate nu numai pentru Romania, trebuie sa fie finantate masiv cu bani europeni partea de cofinantare fiind asigurata de catre banci care sa beneficieze de garantii de stat".

  Ia te uita, ce noutate... Ciudat insa, garantia de stat intra la datoria publica, asa ca nu prea stiu cum s-ar putea reduce datotria si creste garantia in acelasi timp... adica stiu o modalitate dar nu cred ca ar fi pe placul bugetarilor si pensionarilor.

  Uite, stii ceva dom Profesor: nu toata lumea se ia dupa cum suna vorbele. Unii mai si pricep prostiile de le debitezi dumenata.

  Ma linisteste totusi faptul ca nimeni nu te ia in serios.
  • +2 (2 voturi)    
   Ma bucur ca nu sunt singurul (Miercuri, 28 iulie 2010, 18:51)

   Sile [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Care a constatat ca d-l Daianu nu a iesit nici el din mintea si limba de lemn. Nu ma bucur insa deloc ca nu a iesit din ea. O zi buna!
 • 0 (0 voturi)    
  experimentul FMI (Miercuri, 28 iulie 2010, 16:31)

  Dr. Gionescu [anonim]

  "A trecut mai bine de un an de la încheierea acordului cu FMI. Şi, în ciuda prezentării sale ca o salvare şi chiar în ciuda unor, de altminteri, foarte suspecte indulgenţe din partea instituţiei financiare de la Washington, lucrurile merg din rău în mai rău, luând în ultimul timp chiar o alură abruptă în acest sens. Din păcate pentru FMI - căci oricum la România nu s-a gândit şi nu se gândeşte nimeni! -, acordul şi împrumutul însoţitor nu puteau avea decât asemenea rezultate. Era aproape o chestiune de aritmetică. Atunci când o ţară cu un buget de numai vreo 40 de miliarde de euro este pusă să împrumute 20 de miliarde de euro, din care 70% pentru alţii spre a le asigura acestora finanţare, ţara respectivă nu poate merge decât către o fundătură, indiferent ce strângeri de curea i s-ar cere şi administra. Şi, indiferent dacă FMI recunoaşte sau nu, aşa ceva a constituit un experiment, căci aşa ceva nu avusese vreun precedent în istoria de aproape şase decenii a instituţiei de la Washington."
  vezi tot
  http://www.jurnalul.ro/stire-editorial/zece-intrebari-pentru-fondul-monetar-550448.html
 • -1 (1 vot)    
  n-avem specialisti (Miercuri, 28 iulie 2010, 16:36)

  eb [anonim]

  n-avem specialisti
  n-avem bani de cofinantare
  n-avem proiecte fara spaga
  n-avem viziune
  n-avem siguranta destinatiei fondurilor
  n-avem idealuri
  n-avem premier
  .......dar avem presedinte!
 • 0 (0 voturi)    
  Fonduri nerambursabile (Miercuri, 28 iulie 2010, 16:59)

  Observer [anonim]

  Este de neimaginat cum nu suntem in stare sa cheltuim banii primiti pomana, in conditiile in care, materiale sunt, shomeri avem, infrastructura e varza. Macar drumurile sa le punem la punct.
  • -1 (1 vot)    
   se vor cheltui pe shpagi, stai linistit... (Miercuri, 28 iulie 2010, 17:10)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui Observer

   Nu cheltuim din doua motive:
   a) nimic din care nu iese spaga repede nu e in atentie
   b) legea achizitiilor publice pana acum vreo doi ani mai oprea spagile si aranajmentele; dar asta s-a rezolvat, noile modificari fac inoperabila legisaltia achizitiilor publice, asa ca se vor cheltui banii vei vedea.

   Insa vor intra in buzunarele cui trebuie, gratie doamnei Traila, Presedinta ANRMAP - ce care s-a straduit din greu sa faca viata usoara spagarilor si pana la urma a reusit.

   Nu pune semnul egal intre chelutirea banilor si cheltuireal or utila....
 • 0 (0 voturi)    
  Ar putea d-l Daianu (Miercuri, 28 iulie 2010, 18:48)

  Sile [anonim]

  Sa ne explice ce inseamna sintagma asta de lemn, recpmandari concrete? Mie imi aminteste de o alta de pe vremea lui Ceasca: activizarea membrilor de partid cu sarcini concrete.Adica LOLOURI. Chiar daca U E si FMI ar veni cu programe concrete(mura-n gura) pariez ca oficialii nostri se vor uita la ele ca curca-n lemne.Si vor intelege cine stie ce nazbitii.Noroc ca s-au prins si nu mai dau bani fara sa controleze pe ce se duc.O zi buna!
 • 0 (0 voturi)    
  Dle Daianu, Dvs spuneti, FMI spune.... (Miercuri, 28 iulie 2010, 19:39)

  lili [anonim]

  Dar asta-i Romania. Adica, cei care conduc Romania, indiferent de partid, nu sunt in stare sa duca la indeplinire aceste marete , adica ffff mari obiective. O clica politica indiferent de culoare, asta are Romania la conducere de 20 de ani. Nici macar sa te angajezi in sistemul public fara relatii cu cei de culoarea politica aflata la putere nu mai e posibil in Romania de ani de zile. Pai, si-atunci cum sa asteptam COMPETENTELE alea necesare , ca nu-i simplu ce este de facut, de la oameni angajati pe alte criterii decat COMPETENTA. Este strigatoare la cer lipsa acesteia si de-aici nu ne mai miram unde suntem. Asa cum sunt cei de la varf asa sunt si celelate nivele din administratia publica. Romania va fi campioana pierderii fondurilor europene. PACAT.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi