Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, a prezentat masurile care vor fi luate pentru reducerea cheltuielilor cu 25%, conform normelor legislative impuse de Guvern, ceea ce va duce, sustine acesta, la neutilizarea a 21,5 milioane de lei din bugetul administratiei locale pe anul 2010.

Printre masurile care vor fi luate se numara ''intreruperea becurilor de pe bulevarde, astfel incat sa functioneze in zig-zag'', sistarea iluminarii trotuarelor, precum si a ''iluminatului arhitectural al muzeelor, bisericilor, Salii Sporturilor'', dar daca reducerile nu sunt suficiente, primarul spune ca va opri iluminatul de tot cu o ora - doua mai devreme, relateaza Agerpres.

Administratia locala va reduce serviciile de paza, protectie civila si politie comunitara, va renunta la pazirea intersectiilor si, spune Mazare, ''acestea vor fi pline de cersetori''. Va fi redusa frecventa intretinerii prin salubrizare a parcurilor de la 15 la 8 ori pe luna, gazonul nu va mai fi cosit de doua ori pe luna, ci doar o singura data, udarea spatiilor verzi cu furtunul si cu aspersoarele se va reduce de la 10 la 4 ori pe luna, iar taierea si toaletarea se vor face doar la copacii care sunt in pericol sa se prabuseasca.

Aleile din parcuri nu vor mai fi maturate de 8 ori pe luna, ci doar de doua ori, se va reduce si frecventa golirii cosurilor de gunoi din parcuri si de pe strazi si se va renunta la 'lucrarile de plivit buruieni, garduri vii, borduri si la lucrarile de prasit', a avertizat Mazare.

Reducerile vor viza drepturile speciale ale salariatilor, numarul autoturismelor, serviciile de curatenie, deplasarile salariatilor, reparatiile cladirilor, cheltuielile cu unitatile de invatamant, precum si cu serviciul de ecarisaj, programele de dezinsectie, iar timpul de functionare a fantanilor arteziene se va injumatati.

Primaria va renunta la plantarea de arbori si arbusti, locurile de joaca nu vor mai fi reamenajate, statuile nu vor mai fi curatate, iar trei din cele 12 cluburi pentru pensionari vor fi desfiintate.