Tinta de deficit bugetar ramane aceeasi, in cadrul discutiilor cu delegatia FMI - 6,8% pentru 2010, potrivit declaratiilor ministrului de Finante Sebastian Vladescu. Cezar Coraci, presedintele patronatului UGIR 1903 a spus la randul sau, la finalul discutiilor cu echipa FMI ca tinta de deficit bugetar "nu este discutabila, cu o singura exceptie - daca ar implica cheltuieli pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri europene". In schimb, contractia economica pentru 2010 ar putea fi recalculata la 1,5-2%, in urma masurilor recent adoptate de Guvern. "Efectul introducerii TVA de 24% trebuie analizat si vom vedea daca discutam despre o scadere de 1-1,5 sau 2%", a confirmat Vladescu.

Acesta a mai spus ca nu se discuta cu FMI in acest moment variantele de crestere a TVA si reducere a cotei unice, in variantele mentionate de presa: TVA 25% si cota unica 10%. De asemenea, Vladescu a mai spus ca nu se discuta in acest moment despre un nou imprumut cu FMI.

Posibilitatea unui nou imprumut cu FMI a fost mentionata, pe de alta parte, de Cezar Coraci in contextul in care patronatele au solicitat FMI sa impuna Guvernului solutii pentru a stimula mediul de afaceri - "poate aceste solicitari ar fi realizabile in cadrul unui imprumut viitor", ar fi declarat reprezentantii Fondului, potrivit lui Coraci. Autoritatile romane ar fi facut deja demersuri pentru un nou imprumut, mai spun sursele din cadrul patronatelor.

UPDATE Premierul Emil Boc a declarat marti la Targoviste ca Romania nu discuta in acest moment cu Fondul Monetar International (FMI) despre un nou acord, fiind prematura existenta unor astfel de consultari.

"Este prematur sa vorbim despre un nou acord cu FMI. Nu avem in acest moment discutii despre un nou acord cu FMI", a spus Boc citat de Mediafax.

Legat de tinta de deficit bugetar, mai spune Coraci, "poate ar fi discutabila daca ar fi vorba despre cheltuieli pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri europene". Mai concret, daca ar fi vorba despre niste bani alocati Fondului National de Garantare a IMM. "Din pacate, mecanismul nu este functional, Fondul de Garantare inca mai are bani pe care nu ii cheltuie - in conditiile in care, citez exact cuvintele lui Jeffrey Franks, absorbtia fondurilor europene este dezastruoasa".