O misiune a Fondului Monetar International, condusa de Jeffrey Franks, se afla la Bucuresti pana la 4 august, pentru evaluarea modului in care Romania si-a indeplinit conditionalitatile din Acordul stand-by, semnat in mai 2009. Discutiile vor continua, marti, la sediul Ministeruli Finantelor. Potrivit Radio Romania Actualitati, reprezentantii FMI si cei ai Comisiei Europene au discutat, luni, despre rectificarea bugetara pe acest an, precum si despre constructia bugetara a anului viitor. Urmatoarea transa depinde si de respectarea graficului privind reducerea arieratelor.

In negocierile anterioare, partile au stabilit ca in 2012 bugetul Romaniei trebuie sa inregistreze un deficit de numai 3% din PIB.

In paralel, o alta echipa a FMI, coordonata de seful misiunii, Jeffrey Franks, a purtat convorbiri la Banca Nationala a Romaniei. FMI va revizui, in perioada urmatoare, prognoza privind scaderea PIB al Romaniei pe 2010, in prezent de 0,5%. Jeffrey Franks a spus ca previziunea Fondului privind evolutia PIB in acest an este mai optimista, comparativ cu cea a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, care a previzionat o reducere a PIB cu 3%.

"As spune ca previziunile BERD sunt foarte pesimiste. Eu nu as fi asa de pesimist. Sunt cateva reforme care merg foarte bine si altele care ar trebui accelerate. Este adevarat ca trebuie sa continuam cu reforma sistemului de pensii, care a fost intarziata cu cateva luni, situatie in care se afla si implementarea legii salarizarii unice. Dar, in general, au fost facute multe progrese in ultimele luni" - a adaugat Jeffrey Franks.