Hidrologii au emis, luni seara, o avertizare cod galben de inundatii pe rauri din 21 de judete din nordul si centrul tarii, valabila pana marti, la ora 22.00.

Avertizare hidrologica 26.07-27.07Foto: INHGA

Potrivit avertizarii emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, avand in vedere situatia hidrologica actuala si precipitatiile anuntate, pe raurile din bazinele hidrografice Tisa, Viseu, Iza, Tur, Somes, Crasna, Barcau, Crisuri, Mures, Bistra (afluent al Timisului), Jiu, Olt, Vedea, Arges, Ialomita se pot produce cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de atentie, scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie cu efect de inundatii locale, transmite Mediafax. Hidrologii mentioneaza ca aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai acestor rauri.

Astfel, hidrologii au instituit cod galben pe raurile Tisa - cu afluentii Iza si Viseu, pe Tur - cu afluentii Turt, Valea Rea, pe Somesul Mic - cu afluentii Somesul Cald, Gadalin, Aghires, Luna si Fizes, pe Bistrita - cu afluentii Dipsa, Budac, Bargau si Bistrita Bargaului, pe Lapus - cu afluentii Firiza, Cavnic si Suciu, pe Barsau, pe Somes in aval de Dej (Almas, Agrij), in bazinele superioare ale raurilor Barcau, Crisul Repede, Crisul Alb - in amonte de Gurahont, pe Aries, Gurghiu, Niraj, Tarnava Mare, Tarnava Mica, Jiu - in amonte de Sadu si afluentii sai Gilort si Amaradia, pe Oltul superior si mijlociu - cu afluentii sai Homoroade, Raul Negru, Covasna, Baraolt, Varghis, Sercaia, Saliste, Arpas, Cibin, Hartibaciu, Lotru si Oltet, pe Vedea, pe Arges (Raul Doamnei, Valsan, Rausor, Dambovita), pe Ialomita (Ialomicioara, Bizdidel, Slanic, Prahova, Teleajen, Cricovul Sarat) si pe Buzau (Basca Mare, Basca Mica, Basca Chiojdului), aferente judetelor Maramures, Cluj, Bistrita-Nasaud, Salaj, Bihor, Arad, Hunedoara, Alba, Mures, Sibiu, Gorj, Mehedinti, Covasna, Harghita, Brasov, Valcea, Arges, Olt, Dambovita, Prahova si Buzau.

De asemenea, se mentine avertizarea de inundatii pe raul Prut pana la sfarsitul lunii iulie. Astfel, sectorul Falciu-Dunare al Prutului este sub avertizare cod rosu, zonele Prisacani si Dranceni sunt avertizate cu cod portocaliu, iar zona de la barajul Stanca Costesti si pana la Prisacani ramane sub avertizare cod galben, la fel ca si zona Chiperesti de pe Jijia.

Meteorologii au prelungit, pentru o zi, avertizarea cod galben de ploi torentiale transmisa anterior, ea fiind valabila de luni seara pana marti seara in 22 de judete din nordul si centrul tarii. Potrivit ANM, de luni, ora 18.00, pana marti, la aceeasi ora, in Transilvania, Maramures si in Carpatii Orientali si Meridionali, precum si in subcarpati "vor fi averse ce vor avea si caracter torential". Meteorologii atentioneaza si asupra faptului ca in Campia Romana, Dobrogea si Moldova, zone pentru care nu a fost emis cod galben, vor cadea "cantitati importante" de precipitatii, insa pe arii mai restranse.