"Sosirea delegatiei FMI la Bucuresti la aproximativ o saptamana dupa plecarea furtunoasa din Ungaria este marcata de o anumita ironie", remarca Financial Times, intr-un articol publicat luni, 26 iulie care analizeaza succint relatia Romaniei cu FMI comparativ cu cea a Ungariei. "Preferand rolul de pugilist aceluia de pudel, primul ministru al Ungariei Viktor Orban le-a transmis celor de la FMI sa reformuleze conditiile sau sa renunte la acord", arata cotidianul citat. "Pietele financiare vor decide pana la urma daca stilul <> sau cel <> reprezinta o strategie mai buna", scrie Financial Times.

Romania a facut un pas inainte, asumandu-si niste masuri fiscale de la care Ungaria, acum, da inapoi - se mai arata in materialul citat. Cu un deficit bugetar care tinde catre 9% in acest an, Guvernul si FMI au agreat asupra unui pachet de masuri de austeritate, la care a fost adaugata cresterea TVA cu 5 procente.

Analiza Capital Economics, citata si de cotidianul financiar, spune ca nici aceste masuri nu sunt suficiente pentru a ajunge la tinta de 6,8% stabilita cu FMI. Singurul avantaj pare sa fie acela ca autoritatile par decise sa respecte masurile de austeritate, in contrast cu ceea ce s-a intamplat de curand in Ungaria.

Pe de alta parte, Ungaria ar putea fi nevoita pana la urma sa reia negocierile cu FMI, mai arata analistii citati.