Romania nu trebuie "sa se spele pe maini" de responsabilitatea pe care o are in cazul integrarii romilor, chiar daca incluziunea sociala a acestei etnii este "o urgenta" in intreaga Europa, declara duminica presedintele Societatii Universale de Hinduism, Rajan Zed, citat de Thaindian News.

Rajan Zed spune despre conditiile de viata ale romilor din Romania ca "poarta cele mai multe semne de apartheid" iar tara noastra ar trebui sa faca urgent ceva concret pentru a opri maltratarea lor. Potrivit rapoartelor, intre 1,8 si 2,5 milioane de romi traiesc in Romania si aproximativ 75% traiesc in saracie.

In acelasi timp si rabinul Jonathan B. Freirich, lider proeminent al comunitatilor evreiesti din Nevada si California a declarat recent: "A sosit momentul ca Uniunea Europeana sa intervina de urgenta in Romania pentru a face ceva "concret si real" pentru imbunatatirea situatiei romilor.

Reactiile vin dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, la Baile Tusnad, ca incluziunea romilor nu este doar o problema a Romaniei sau a Ungariei, lansand un nou apel pentru elaborarea unui proiect european in acest sens.

"Un proiect de interes pentru Romania si Ungaria este incluziunea romilor. Stiu ca nu ne place sa vorbim deschis despre acest subiect, dar in niciun caz problema incluziunii romilor nu mai este o problema nationala a Romaniei sau a Ungariei sau a oricarei alte tari care gazduieste aceasta minoritate pe teritoriul sau", a declarat Traian Basescu.

"Si romii sunt cetateni europeni! Lansez din nou ideea ca UE trebuie sa aiba un program la nivel european pentru incluziunea romilor, pentru ca teoria conform careia vreun stat care gazduieste romi ar putea sa le interzica accesul in Europa este fals, iar Romania nu va recurge la o astfel de abordare", a mai spus Basescu.