Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, vineri, ca expertii MAE in drept international public analizeaza in detaliu avizul consultativ al Curtii Internationale de Justitie privind Kosovo, reafirmand totodata pozitia Romaniei de nerecunoastere a statalitatii Kosovo.

"In prezent, avizul consultativ al Curtii este studiat in detaliu de catre expertii in drept international public ai Ministerului Afacerilor Externe. Este vorba despre un document complex, care face trimitere la o multime de chestiuni punctuale si care necesita o analiza detaliata. Trebuie sa insist asupra unui aspect de maxima importanta pentru rezultatul acestei analize interne si anume faptul ca modalitatea formularii nu a permis Curtii abordarea fondului acestei chestiuni. Cu alte cuvinte, Curtea a analizat numai legalitatea actului propriu-zis de a face o declaratie de independenta, fara sa examineze consecintele juridice ale acestuia, adica problema legalitatii constituirii unui pretins nou stat", se arata intr-un comunicat al MAE.

Avizul mentioneaza caracterul restrans si specific al intrebarii, subliniind ca aceasta nu s-a referit si la consecintele declaratiei si anume daca provincia Kosovo a dobandit sau nu statalitate sau la validitatea efectelor juridice de recunoastere a Kosovo de catre acele state care s-au angajat intr-un asemenea demers.

"Reafirm, prin urmare, pozitia cunoscuta cu privire la nerecunoasterea statalitatii Kosovo, pe care Romania a exprimat-o constant in ultimii ani.

Ne exprimam speranta in reluarea dialogului dintre Belgrad si Pristina in vederea identificarii unei solutii care sa corespunda intereselor ambelor parti si care sa vizeze stabilitatea si perspectiva europeana a regiunii", se mai arata in comunicat.

In prezent, o majoritate de state membre UE a recunoscut Kosovo, dar, in acelasi timp, la nivelul comunitatii internationale, din 192 de state membre ONU, numai 69 s-au pronuntat in directia recunoasterii acestei entitati. Prin urmare, doua treimi din comunitatea internationala se situeaza pe linia pe care a mers constant si tara noastra, a subliniat ministrul roman de Externe.