Vicepresedintele Parlamentului European Tokes Laszlo a pledat joi, la Baile Tusnad, pentru autonomia Tinutului Secuiesc si spus ca, daca va fi nevoie, maghiarii trebuie sa iasa in strada si sa adopte modelul catalan, anunta Agerpres.Declaratiile liderului maghiar vin dupa ce Curtea de Justitie de la Haga a decis ca proclamarea independentei provinciei Kosovo nu a incalcat dreptul international.

Tokes Laszlo a participat la Sedinta Forumului de Coordonare Maghiar din Transilvania, programata in cadrul Universitatii de Vara Tusvanyos, la care au mai luat parte vicepremierul Marko Bela, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, si presedintele executiv al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Toro T. Tibor.

Vicepresedintele Parlamentului European a vorbit despre importanta actiunilor comune ale maghiarilor, despre unitate si solidaritate si a acuzat atat UDMR cat si Partidul Civic Maghiar ca sunt vinovate ca aceasta unitate nu s-a infaptuit.

Tokes Laszlo a comparat, din nou, Secuimea cu Kosovo si a sustinut ca maghiarii din Romania trebuie sa obtina autonomie asa cum Kosovo a obtinut independenta.

"Trebuie sa ajungem in taramul unitatii comune. O microregiune de talia Kosovo este si Secuimea. Kosovo si-a dobandit independenta, de ce nu ar putea si Secuimea sa aiba autonomie?", s-a intrebat europarlamentarul.

El a fost indelung aplaudat atunci cand a spus ca, daca va fi nevoie, maghiarii trebuie sa iasa in strada pentru a cere autonomia, asa cum fac catalanii.

"Trebuie sa iesim in strada daca este nevoie, daca trebuie atunci Secuimea are nevoie de un instrument de tip catalan, dar atunci UDMR nu va mai fi la guvernare pentru ca vom manifesta impotriva lor. (...) Va fi autonomie, bineinteles ca va fi, dar cu cat vor fi mai multi care nu vor crede in ea, autonomia se va obtine mai greu. Trebuie sa revenim si asupra autonomiei invatamantului. Daca nu cerem mult, vom primi putin. Nu trebuie sa renuntam la obiectivele noastre de baza", a spus Tokes Laszlo.

Vicepremierul Marko Bela a fost mult mai rezervat in declaratii si chiar a recunoscut, la un moment dat, ca daca UDMR ar fi fost in opozitie, ar fi putut sa faca declaratii mai dure. El a subliniat ca este important ca maghiarii sa colaboreze si sa aiba aceleasi obiective, pentru ca altfel autonomia nu se va putea obtine.

"Fara cooperare autonomie nu va exista. Daca nu mergem impreuna intr-o singura directie, nu vom obtine autonomie", a afirmat Marko.

El a preferat sa vorbeasca de instrumentele pe care UDMR le are prin prezenta sa la guvernare si a subliniat ca descentralizarea si trecerea spitalelor in subordinea autoritatilor locale tine de conceptul de autonomie. De asemenea, Marko Bela a tinut sa precizeze ca UDMR nu doreste sa creeze o regiune pe criterii etnice, ci doar tine cont de criteriile obiective ale unei regiuni economice. Vicepremierul a subliniat ca "trebuie convins Bruxelles-ul ca este nevoie de dezvoltarea acestei regiuni si nu numai".

Unul dintre cei mai vehementi vorbitori a fost presedintele executiv al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Toro T. Tibor, care a afirmat ca a inceput sa-si piarda rabdarea privind lipsa de rezultate. Toro a spus ca nu crede ca maghiarii vor iesi in strada intr-un numar atat de mare precum catalanii dar s-ar multumi "cu 100.000 care sa iasa in strada la Miercurea Ciuc".

Lucrarile Universitatii de Vara de la Baile Tusnad continua pana sambata, cand este asteptat premierul Ungariei, Orban Viktor, organizatorii sustinand ca la manifestare va fi prezent, in ultima zi, si presedintele Romaniei, Traian Basescu.