Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, considera ca fermierii solicita lucruri imposibile de la institutia pe care o conduce. "Am impresia ca fermierii si reprezentantii sectorului agricol asteapta mai mult de la Ministerul Agriculturii de cat poate face acesta", a spus Dumitru. Potrivit acestuia, cand ploua, producatorii agricoli ii cer sa intervina pentru a putea sa stranga recoltele de pe camp. Ministrul a mai spus ca mai primeste reprosuri pentru faptul ca albinele nu pot "capaci" fagurii din cauza ploilor.

Mihai DumitruFoto: Oana Boncu / HotNews.ro

"Ministerul Agriculturii nu poate opri ploaia. Mi s-a reprosat ca din cauza ploii albinele nu mai pot capaci fagurii pentru a face miere. Ce poate face Ministerul Agriculturii? Sa ia rolul albinelor?", s-a adresat ministrul agriculturii unor fermieri prezenti la seminarul Mediafax Talks about Romanian Agriculture.

Producatorii s-au plans ministrului ca principalele probleme din agricultura sunt subventiile mult prea mici, evaziunea fiscala extrem de ridicata si accesul dificil la creditele bancare. De asemenea, fermierii prezenti la seminar au acuzat reprezentantii Ministerului Agriculturii ca sunt responsabili pentru situatia dezastruoasa din agricultura din ultima perioada.

Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Patronatelor din Agricultura (FNPAR), a afirmat ca fermierii romani au proiecte bune, dar care se lovesc de problema finantarii. In plus, dobanda la credite este de 15-20%. "Nu suntem agricultori europeni, ci suntem cobaii Europei. Credeti ca fermierul roman poate rezista cu o subventie inexistenta?", a mai spus Viorel Matei. Potrivit acestuia, anul trecut agricultorii care si-au facut asigurari nu si-au primit banii, pentru ca statul nu a dat o lege prin care seceta sa fie considerata factor de calamitate. In aceste conditii, multi fermieri au renuntat sa-si mai faca asigurare si pe anul acesta.

"Noi putem face agricultura si fara minister, dar ministerul nu exista fara noi", a mai spus Viorel Matei.