Guvernul a aprobat disponibilizarea a 1.330 de persoane de la Ministerul Administratiei si Internelor, a anuntat ministrul Vasile Blaga."S-a redus numarul total de posturi din Aparatul Central al ministerului de la 2.919 la 1.249, deci o diminuare de 1.670. Din totalul de 1.670 de posturi reduse, sunt 1.332 incadrate", a spus Blaga. Din totalul functiilor desfiintate, 150 erau de conducere.

Blaga a precizat ca dintre functiile de conducere au fost desfiintate 54%, iar in total, 57% din functii. Vasile Blaga a mai spus ca a fost eliminat si sporul de aparat central de 0,25%, pe care il primeau 3.671 de angajati. Totodata, s-a redus numarul structurilor aparatului central de la 22 la 18.

Ministrul a mai spus ca urmeaza si restructurarea Politiei si Jandarmeriei. "O sa restructuram toate armele. In continuare, suntem intr-un proces de restructurare a Politiei, a Politiei de Frontiera, Inspectoratului de Aviatie, a Jandarmeriei, a Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta", a afirmat Vasile Blaga.

Prin restructurari, la nivelul unitatilor Aparatului Central se vor regasi numai posturi cu atributii specifice managementului de tip strategic: elaborare de strategii si politici sectoriale, reglementare, reprezentare, coordonare, indrumare si control pentru desfasurarea activitatilor.

De asemenea, managementul structurilor Aparatului Central al MAI se organizeaza pe maximum trei niveluri: directie generala sau directie, servicii sau birouri si vor fi desfiintate toate birourile din cadrul serviciilor, a mai spus Blaga.

Actul normativ adoptat de Guvern prevede si infiintarea ca structuri subordonate Ministerului Administratiei si Internelor, la nivel de directie, a Agentiei Nationale Antidrog si a Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persoane, in vederea corectarii unor neajunsuri existente la acest nivel. Ministrul Vasile Blaga a amintit ca Romania a pierdut, in 2009 si 2010, 54 milioane de euro prin desfiintarea acestor agentii, iar contradictia dintre rolul de agentii coordonatoare la nivel national, dar aflate in subordonarea ierarhica a Politiei romane, a fost mentionat in rapoartele Departamentului de stat al SUA. Modificarile aduse astazi vor permite accesarea fondurilor europene si relansarea programelor de interes national si international, si va fi facilitat accesul Romaniei in programul pentru eliminarea vizelor pentru SUA.