Interviu HotNews.ro

VIDEO Leonard Orban: A existat, la un moment dat, ideea ca daca raportul este negativ, sa nu se mai acorde transele din imprumutul acordat Romaniei de FMI, CE si Banca Mondiala

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Miercuri, 21 iulie 2010, 20:16 Actualitate | Esenţial


Leonard Orban
Foto: Hotnews
"A existat, la un moment dat ideea, ca in cazul in care raportul e negativ, sa nu se mai acorde transele respective. Haideti sa speculam: imaginati-va ce s-ar fi intamplat daca raportul ar fi iesit asa cum a iesit marti si ar fi existat o legatura intre transele urmatoare si MCV. Ar fi putut conduce la neacordarea transelor din imprumut, chiar daca din punct de vedere economic conditiile ar fi fost indeplinite", a spus consilierul prezidential Leonard Orban intr-un interviu pentru HotNews.ro.

Fostul comisar european spune ca a incercat, in timpul mandatului sau in Comisia Europeana, sa impiedice o legatura intre Mecanismul de cooperare si verificare si alte chestiuni precum fondurile europene, aderarea la spatiul Schengen, zona euro sau chiar cu imprumutul acordat in 2009 de FMI, Comisie si Banca Mondiala Romaniei.
 • S-a pus la un moment dat problema foarte serios privind asistenta financiara pentru Romania. In demersurile pe care le-am facut, acum pot sa spun, ma bucur ca am reusit sa fac o separare a proceselor, sa nu leg mecanismul de aceste procese, ceea ce inseamna ca am beneficiat de un sprijin din partea celorlalti comisari si al presedintelui Comisiei.
 • In exemplul despre care am vorbit, inlaturarea unei legaturi intre MCV si alte procese, am reusit sa impiedic fragilizarea de o maniera importanta a pozitiei Romaniei legata de anumite procese, precum imprumutul primit de Romania de la FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana. A existat, la un moment dat ideea, ca in cazul in care raportul e negativ, sa nu se mai acorde transele respective. Haideti sa speculam: imaginati-va ce s-ar fi intampla daca raportul ar fi iesit asa cum a iesit marti si ar fi existat o legatura intre transele urmatoare si document. Ar fi putut conduce la neacordarea transelor finale, chiar daca din punct de vedere economic conditiile ar fi fost indeplinite.


Leonard Orban despre fondurile europene:
 • Exista in momentul de fata, in legislatia comunitara, suficiente mecanisme care pot conduce la suspendarea, blocarea sau chiar taierea fondurilor unui stat membru sau al altuia. De altfel, au fost cazuri in ceea ce priveste gestiunea unor programe finantate din Fondul Social European cand au fost blocate fonduri pentru o anumita perioada de timp in cursul anului 2009. Nu exclud ca s-ar putea intampla asta si in perioada viitoare. Dar in niciun caz nu cred ca s-ar ptuea lua o decizie generala legata de blocarea fondurilor pentru Romania. Nici nu e posibila. Exista posibilitatea insa a unor fonduri.
 • Cat am fost comisar am insistat sa nu existe niciun fel de legatura care sa poata fi facuta intre acest mecanism si procesul de gestionare a fondurilor comunitare. As mai adauga o dificultate suplimentara la cele existente deja. Deja s-a creat un anumit supliment, in conditiile in care Comisia Europeana intocmeste - atunci cand vorbeste despre fondurile pentru Romania si Bulgaria - un raport pentru cele doua tari, separat de raportul general privind modul in care s-au cheltuit fondurile comunitare. Sigur, el nu are deocamdata niciun fel de consecinta asupra sanctionarii Romaniei. Dar s-a creat un precedent.
 • Ma astept la amplificarea afirmatiilor de genul acesta (n.r. eurodeputata germana Ingeborg Grassle a spus ca taierea fondurilor pentru Romania nu ar afecta foarte mult tara noastra, intrucat oricum capacitatea de absorbtie este mica si ar putea fi amanata astfel si aderarea la Schengen). (...) Genul acesta de afirmatii conteaza in decantarea unei decizii la nivelul fiecarui stat membru. Trebuie privite cu circumspectie, dar si cu o anumita ingrijorare.Despre achizitiile publice introduse in raportul prezentat marti:

 • E o chestiune de principiu, de aceea nu am fost de acord cu includerea chestiunilor privind achizitiile publice in raportul privind mecanismul. Pentru ca, pe fond, observatiile CE sunt absolut corecte si recomandarile corecte sunt absolut cele necesare nu numai pentru a evita orice fel de risc legat de gestionarea fondurilor comunitare, ci in general pentru gestionarea tuturor fondurilor Romaniei. Si partea romana e hotarata sa realizeze ajustarile necesare.
 • Chestiunea e ca ele nu trebuiau abordate aici, in raportul privind sistemul judiciar si lupta anticoruptie. Am plecat la drum in 2006 cu anumite conditionalitati, cu patru repere si in momentul de fata constatam ca se aduc lucruri suplimentare si ca obiectivul pe care ni-l propunem, sa finalizam mecanismul, se indeparteaza din ce in ce mai mult. Pentru ca mecanismul va fi finalizat in momentul in care vor fi indeplinite toate acele conditionalitati.
 • Mi-e greu sa spun cu hotarare de ce chestiunea achizitiilor publice a fost introdusa acum si nu anterior. Pentru ca multe dintre problemele sesizate existau si anterior. S-a mai avansat in procesul de cheltuire a fondurilor comunitare. (...) Existau mecanisme si proceduri care permit Comisiei Europene sa sanctioneze statele care nu pun deplin in aplicare legislatia in domeniu. Inclusiv in ceea ce priveste fondurile comunitare. Exista penalizari si intrebarea e, in momentul in care ai aceste mecanisme reale si efective ce pot conduce la sanctiuni foarte dure, de ce e nevoie sa le incluzi intr-un mecanism existent si care fusese definit de o anumita maniera. Practic ajungi la o dubla monitorizare? Astea sunt intrebari care tin de principiu, nu de fond.
 • E clar ca aceste recomandari, odata incluse, vor fi urmarite, monitorizate si vor trebui indeplinite. Este absolut evident. (...) In principal tonul viitoarelor rapoarte este dat de deciziile pe care le va lua clasa politica. Uitati-va in momentul de fata tonul este puternic negativ si pleaca de la ce s-a intamplat cu legea ANI, vazuta de CE ca o lipsa de vointa politica de a face reformele necesare modernizarii sistemului.
 • Ca sa fiu mai direct: daca nu se va gasi o solutie in ceea ce priveste legea ANI si nu va exista o institutie care sa aiba anumite atributii si care sa poata verifica averile ilicite, nu ma astept in niciun fel la o imbunatatire semnificativa a tonului pe care CE il va avea.
 • Decizia de aderare la spatiul Schegen e una politica, desi e bazata pe evaluari tehnice
  • In mod formal, n-ar trebui sa existe o legatura (n.r. intre raport si aderarea la Schengen). Raportul privind MCV este un document politic al CE, in timp ce decizia de aderare la spatiul Schengen prevazuta pentru martie 2011 este o decizie tehnica, ce se ia in unanimitate la nivelul ministrilor de interne din statele membre Schengen. Pe de alta parte, in realitate lucrurile sunt mult mai complexe si decizia de intrare in spatiul Schengen este primordial o decizie politica.
  • Si alte aspecte colaterale pot fi legate de aderarea la spatiul Schengen. Am spus, cred ca acum doi ani, acest lucru, cand am aratat ca nu numai chestiunea MCV, dar inclusiv chestiuni legate de prezenta romanilor in diferite state membre ar putea fi aduse in discutie. Este, in primul rand, o decizie politica, sigur, bazata pe niste criterii tehnice clare in ceea ce priveste indeplinirea unor conditionalitati legate de securizarea frontierelor. (...) Sunt chestiuni discutate, sunt misiuni de experti, dar decizia este, pana la urma, una politica.
  • Nu exclud ca aceste formulari (n.r. ca Romania nu isi indeplineste angajamentele asumate la aderare) sa aiba o influenta in discutiile care vor avea loc legate de aderarea la Schengen in martie 2011. Deci nu exclud in niciun fel.


  Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

  1860 vizualizari

  • +6 (6 voturi)    
   Sacrificarea intereselor Romaniei ... (Miercuri, 21 iulie 2010, 21:11)

   motul [anonim]

   ... de catre clasa politica si institutiile statului,ca sa-si salveze privilegiile si averile obtinute prin coruptie si frauda, este prioritara..In ultimii 20 de ani s-a furat sau distrus intreaga economie si in plus suntem si datori cu aproape 100 miliarde Euro. Multi concetateni au parasit tara ,nemaisuportand umilintele la care au fost supusi.Impotriva acestor hoti fara scrupule ar trebui sa iasa lumea in strada si sa procedeze ca in anul 1907. Altfel nu se potolesc !
  • -4 (4 voturi)    
   Bravo guvernarii portocalii-UDMRiste...... (Miercuri, 21 iulie 2010, 22:03)

   lili [anonim]

   Ati adus Romania in prag de FALIMENT.... ati izolat-o complet de lume, Dl Basescu nu exista pentru cancelariile occidenatle , imaginile cu intalnirile la care particippa laolalta cu alti sefi de stat din Europa si in care se-nvarte de colo-colo nebagat in seama sunt relevante..... Ma mir ca nu ne-au taiat de tot fondurile, veti intra in istoria recenta a Romaniei pe lista neagra iar la guvernare nu mai vedeti voi in anii urmatori.......Sunteti paraleli cu realitatea din Romania , cu interesele Romaniei....
  • +1 (1 vot)    
   ...procesul dela Nurenberg... (Miercuri, 21 iulie 2010, 22:31)

   John [anonim]

   ...recent am revazut pe un canal international documentarul BBC 'Procesul dela Nurenberg'...fara indoiala un astfel de documentar nu va fi difuzat de TVR sau alt canal din romania..de ce...???...morala este ca un asemenea documentar tine treaza constiinta colectiva fata de pericolul 'genocidului produs de minti bolnave si mediocritati ratate si deraiate'...
   ...in dec '89 cu executarea cuplului ceausescu s-a incheiat un capitol...din pacate tribunalul si procesele care au urmat nu si-au atins scopul...mediocritatile scapate de orice control au invadat scena politica fara jena si teama si au produs genocide marcate de fiecare din 'presedintii' care au urmat...din prostie, nestiinta sau intentionat rezultatul a fost acelasi...comparabil cu genocidul nazistilor...
   ...crimele lui iliescu - toate in propriul interes, larg dezbatute public au ramas fara nicio consecinta...
   ...genocidul produs de politica lui constantinescu fata de potentialul uman pierdut a ramas aproape neobservat...am ramas stupefiat atunci cand in loc sa se roage in genuchi ca tinerii sa nu paraseasca tara el s-a dus la aeroport sa le ureze sa nu-si uite tara...cati romani au murit si mor din cauza lipsei personalului medical iar economia, invatamantul, etc nu se pot remedia din lipsa de oameni capabili...
   ...genocidul produs de basescu prin lipsa sa de pricepere si mentinere in jurul sau a mediocritatilor incapabile au produs descompunerea totala a economiei, saracia si stresul unui intreg popor...
   ...dar si toti ceilalti vinovati - toti care au avut responsabilitati in partide, parlament, guverne...
   ...numai un tribunal international capabil sa produca sentinte similare cu tribunalul dela Nurenberg ar putea face ca pe viitor niciun incapabil sau mediocritate notorie sa nu mai indrazneasca sa acceseze o functie publica...
  • +1 (1 vot)    
   Solutii. (Joi, 22 iulie 2010, 7:19)

   Ioan [anonim]

   Revolutiile, razboaiele, dictaturi, etc., nu sunt nicidecum rezolvari ale problemelor pe care le are un popor sau o populatie. Disolutia statului in varii forme, nu este cauza, ci consecinta disolutiei standardelor morale, a elitei nationale, a intelectualitatii in general. Nu exista soutii instant. Numai Educatia ( Nu invatamantul), Si Timpul mai pot sa indrepte neamul acesta stricat pe un drum ascendent.
  • 0 (0 voturi)    
   Fara comentariu (Joi, 22 iulie 2010, 11:01)

   cetateanul turmentat [anonim]

   Este clar ca avem o clasa politica de kkt,corupta pana in maduva oaselor,si o justitie pe masura clasei politice!!!!"Vinovatii fara vina, cer sa se faca lumina"cam asta spune tot,nici un partid nu e mai bun ca altul si in mod special PDL nu are cum sa starpeasca mafia inradacinata de 20 ani(poate UE).


  Abonare la comentarii cu RSS
  Întâlniri on-line | #deladistanță

  Top 10 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri
  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.  powered by
  developed by