Legea pentru modificarea si completarea cadrului legislativ de functionare a Agentiei Nationale de Integritate nu respecta normele de tehnica legislativa menite sa asigure sistematizarea, unificarea si coordonarea legislatiei, arata Curtea Constitutionala, in motivarea deciziei de luni, potrivit Agerpres. Cu doua zile in urma, CCR a anuntat ca a admis sesizarea sefului statului, declarand neconstitutionale dispozitiile Legii privind integritatea in exercitarea functiilor publice si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr.144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea ANI, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative.

Potrivit CCR, legea nu respecta nici normele menite sa asigure continutul, forma juridica, limbajul si stilul actului normativ.

Judecatorii Curtii arata ca, in conformitate cu dispozitiile Legii 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, textul legislativ trebuie sa fie formulat clar, fluent si inteligibil fara dificultati sintactice si pasaje obscure sau echivoce.

CCR mai sustine ca forma si estetica exprimarii nu trebuie sa prejudicieze stilul juridic, precizia si claritatea dispozitiilor: "Or, in conditiile in care normele de tehnica legislativa sunt obligatorii la elaborarea proiectelor de lege de catre Guvern si a propunerilor legislative apartinand deputatilor sau senatorilor, Curtea constata ca actul normativ nu a fost sistematizat corespunzator si nici redactat intr-un limbaj si stil juridic specific, normativ, concis, clar si precis care sa excluda orice echivoc", se arata in motivarea Curtii Constitutionale.

  • Legea ANI, intoarsa pentru a doua oara la Parlament dupa sesizarea lui Traian Basescu

In urma cu 8 zile,Traian Basescu a sesizat CCR in legatura cu neconstitutionalitatea legii ANI reexaminate, Curtea admitand, in urma cu 2 zile, sesizarea presedintelui.

Citeste aici textul integral al sesizarii trimise de seful statului Curtii Constitutionale.

Legea se va intoarce acum la Camera Deputatilor, care este camera decizionala, pentru a fi pusa in acord cu prevederile Constitutiei.

Practic, seful statului a contestat un viciu in procedura de adoptare a legii in Parlament, sesizand CCR in legatura cu faptul ca adoptarea dispozitiilor Legii privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice era de competenta Camerei Deputatilor, in calitate de camera decizionala, si nu a Senatului.

Este pentru a doua oara cand Legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate este declarata neconstitutionala de catre CCR. In luna aprilie, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale mai multe articole ale Legii de functionare a Agentiei. Practic, in urma acestei decizii, Agentia de Integritate a ramas fara atributiile principale, senatorii, deputatii, ministrii si alti demnitari nemaifiind obligati sa isi faca publice declaratiile de avere si de interese.