De ce statul roman nu isi respecta promisiunile luate in fata Uniunii Europene? In ce conditii ar intra in politica? Sunt doua dintre intrebarile la care au raspuns Alexandru Balasescu si Alexandru Manaila in studioul Hotnews.

Alexandru Manaila si Alexandru BalasescuFoto: Hotnews

V.M.: Alexandru Balasescu a plecat din Romania in urma cu 13 ani, indragostit fiind de explorarea unor lumi noi, considerand ca astfel va atinge maturizarea completa. Ati gasit peste hotare maturizarea completa?

Al. Balasescu: In niciun caz si nu inainte de a ma intoarce in Romania. Fiecare asteapta alte lucruri de la viata si de la maturitate.

V.M.: Ati gasit ce cautati acum 13 ani plecand din Romania in Franta sau in Statele Unite?

Al. Balasescu: Dar n-am terminat calatoria, n-am terminat

Alexandru Balasescu este doctor in antropologie al Universitatii California Irvine si a predat la Paris, in Statele Unite si in Bahrain. S-a intors de patru ani in Romania.

carte de vizita

explorarea. E ca si cum intoarcerea in Romania ar fi o definitivare. Cred ca asta este o optica de viata paguboasa: a merge intre doua puncte si a face un sant intre ele. Viata e mai degraba un drum, iar ariile geografice pe care le parcurgi sunt tot atatea posibilitati de deschidere. A te intoarce dupa o serie de locuri explorate, a reveni in locul in care te-ai nascut, nu inseamna ceva definitiv si poti gasi la intoarcere un loc la fel de ciudat ca cele dinainte.

V.M.: Alexandru Manaila are o licenta in Economie la Harvard si a plecat din Romania in timpul liceului pentru ca i se rapea libertatea de exprimare in scoala romaneasca. In Statele Unite, patria limbajului corect politic, ati gasit aceasta libertate?

Al. Manaila: Am plecat la 16 ani cu o bursa la un liceu privat. Diferenta cea mai mare intre cele doua sisteme este ca in Romania sistemul este mnemonic. Memorezi ceva si redai la examen. In Statele Unite se incurajeaza foarte mult ideea de discutie libera si asta creeaza adevarati lideri. In momentul in care acorzi de mic sansa unui tanar sa-si exprime parerea, sa fie critic, sa-si contrazica profesorul, il inveti sa-si cladeasca propriile ganduri si-i dai stofa necesara pentru a fi un lider, nu un executant.

"Romania nu stie sa-si creasca lider" (AUDIO):

Descarca fisierul audio in format MP3

V.M.: Amandoi ati avut la revenirea in Romania experiente neplacute, probleme cu partenerii alaturi de care ati incercat sa coagulati anumite initiative. In Romania exista aceasta prezumtie de vinovatie care polueaza foarte mult societatea. De unde vine aceasta poluare? De la Basescu? Ceausescu? De la fanarioti? Decebal si Traian?

Al. Manaila: Nu pot spune ca am avut probleme cu partenerii

Alexandru Manaila are o licenta in Economie la Harvard University si a lucrat pentru companii de pe Wall Street. De doi ani s-a intors la Bucuresti.

carte de vizita

de afaceri in Romania. In prezent lucrez cu niste parteneri extraordinari intr-o casa de investitii.

V.M.: Va amintesc de problemele pe care le-ati intampinat in organizarea Targului International al Universitatilor la Bucuresti.

Al. Manaila: Da, se mai intampla intr-adevar ca, printre multele activitati pe care le ai, sa apara si mici neajunsuri. Dar la ora actuala partenerii cu care lucrez sunt extraordinari. Ceea ce e mai greu cand te intorci in Romania este acomodarea la practicile locale, care sunt diferite de cele din Statele Unite. Dar asta nu inseamna ca nu sunt oportunitati. Tocmai pentru ca e mai greu sa faci anumite lucruri in Romania, daca inveti sa navighezi in sistemul actual poti avea un succes mult mai mare decat in Franta sau SUA.

Al. Balasescu: As vrea sa revin la subiectul cresterii liderilor. Cred ca frana aceea nu vine de la fanarioti sau de la Burebista ci de la faptul ca, de la o varsta frageda, oamenii sunt crescuti in sentimentul rusinii. Le este rusine sa faca ceva. Orice. In acelasi timp le este foarte greu sa accepte o judecata de valoare asupra a ceea ce ei fac. Prezumtia de vinovatie vine dintr-un control social difuz care spune “nu iesi din rand”. Daca iesi din rand nu e bine...

V.M.: Domnule Alexandru Balasescu, ati lucrat un an de zile intr-o pozitie importanta in Ministerul Culturii. Vorbiti despre rusinea de a iesi din rand. Este acesta principalul defect al mecanismului de stat din Romania?

Al. Balasescu: Sa va spun o poveste. Dupa patru luni, un functionar public de nivel inalt a venit la mine si mi-a spus: “Domnule Balasescu, dumneavoastra vreti sa schimbati lucrurile aici. Oamenii nu va plac din cauza asta. Si-au dat seama si nu va plac”.

In politica as intra doar daca as putea lua decizii care sa schimbe lucrurile.

Alexandru Manaila

V.M.: Domnule Alexandru Manaila, sunteti un om tanar, aveti o pregatire buna, cunoasteti mediul de afaceri din Romania, nu v-ati gandit sa intrati in politica?

Al. Manaila: La ora actuala poate ca este un pic prematur sa intri in politica pana nu ai o anume experienta. Cred ca e important ca tot mai multi tineri sa intre in politica, dar nu pur si simplu sa obtii o pozitie si, cum spunea Alex inainte, sa nu poti face schimbari. Mi-as dori sa intru in politica doar pe o pozitie de “decision maker”. Sa pot lua decizii si sa pot schimba lucrurile. Daca ma duc doar intr-un rol consultativ sau intr-o functie inalta de la 9 la 17.00 pentru un salariu, nu as face-o.

"Invatam de mici sa incalcam regulile" (AUDIO):

Descarca fisierul audio in format MP3

V.M.: Comisia Europeana a afirmat ca Romania isi incalca angajamentele de aderare. De ce credeti ca statul roman incalca angajamente atat de serioase?

Invatam de mici ca trebuie sa incalcam regulile si angajamentele.

Alexandru Balasescu

Al. Balasescu: Romania isi incalca aceste angajamente pentru ca 90% dintre cetatenii romani invata, cand au 3-4 ani, ca singurul mod in care pot alerga dupa un fluture este sa incalce cea ce le spun parintii sa faca. Parintii le spun “nu face aia, nu face aia”. Psihanaliza spune foarte clar ca referinta si raportarea la spatiul legal se formeaza prin raportarea la parinte. Suntem crescuti sa percepem spatiul legal ca fiind un spatiu al interdictiei, nu al comunicarii si dialogului. Evident ca, pentru a ne atinge scopul invatam de mici ca trebuie sa incalcam regulile si angajamentele. Optimismul meu este prezent, dar moderat si observator.

Al. Manaila: Eu cred foarte mult in Romania si, in ciuda crizei, cred ca oportunitatile exista aici. E clar ca va exista foarte multa convergenta in domeniul afacerilor. Suntem una dintre cele mai inapoiate tari din punct de vedere economic in UE. E imposibil sa nu convergem, in urmatorii 5-10-15 ani, catre tarile din UE.

V.M.: Desi nu ne onoram promisiunile.

Al. Manaila: Economic vorbind. Uitati cum erau Portugalia si Spania in 1980 si cum sunt acum.

Al. Balasescu: Grecia e totusi in pragul falimentului.

Al. Manaila: Intr-adevar, dar astfel de probleme sunt prezente in toata lumea. Dar cand te uiti in cursa lunga la PIB-ul per capita, acesta a crescut enorm. E clar ca si in Romania acest PIB se va apropia de UE. Asta inseamna ca vor fi mai multe oportunitati de afaceri, salarii mai mari, locuri de munca.

V.M.: Asadar va construiti viitorul in Romania?

Al. Manaila: Momentan da.

Al. Balasescu: Momentan da. ​