Presedintele Traian Basescu a avertizat marti toate firmele care utilizeaza bani europeni ca accesarea acestor fonduri este verificata in timp de organismele UE si a citat exemplul a 211 programe SAPARD care vizau industria carnii si productie de oua, unde OLAF a cerut deja returnarea a peste 12 milioane de euro in cazul a 17 programe unde s-au constatat nereguli.

"Industria carnii sunt baietii aceia veseli care vin mereu la televiziuni si ne anunta cum cresc preturile, daca bate vantul dintr-o parte, daca nu-i da Guvernul nu stiu ce bani de buzunar sau de construit casa (...) Ce a constatat OLAF-ul pana acum: din 211 proiecte, care vizeaza industria carnii si productia de oua, 62 sunt suspecte, sunt in evaluare, suspecte de fraudare, fraudele constand in fals in facturi, selectii de oferte formale, deci nu au fost trei competitori, in mod real, manipularea procedurilor de achizitii", a explicat seful statului.

Presedintele a facut aceste afirmatii in contextul in care raportul Comisiei Europene asupra Justitiei a mentionat la punctele negative decizia Curtii Constitutionale referitoare la Departamentul de lupta antifrauda DLAF: "Va dau informatia cu privire la DLAF, de ce mi se pare foarte grava punerea sub semnul intrebarii a functionarii acestei structuri, care este prelungirea OLAF-ului in Romania".

"Azi, vedeam ca dl. Zegrean definea CCR ca fiind o instanta politico-jurisdictionala. Ma intreb in al cui interes politic s-au luat deciziile cu privire la amputarea ANI sau DLAF", a comentat el.

Fraudele constatate constau in facturi false, selectii de oferte formale sau manipularea procedurilor de achizitii.

In plus, OLAF a decis extinderea cercetarilor, probabil la toate cele 211 proiecte, a spus Basescu.

"De aceea e foarte periculos sa scoatem din functiune DLAF, pe baza hotararii CCR", a aratat el.

Traian Basescu a insistat asupra acurateiti respectarii procedurilor, in conditiile in care UE poate cere rambursarea integrala a fondurilor, in cazul in care constata nereguli: "Vreau sa trag un semnal de alarma catre beneficiarii de fonduri europene: fie ca sunt administratii locale, fie firme care primesc surse financiare europene, e o atentionare publica asupra faptului ca acesti bani se verifica in timp".