Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat ca judecatorii au incetat orice legatura cu partidele din care au facut parte in momentul in care au fost numiti la CCR, precizand ca CCR nu este o curte pur juridica, ci una juridico-politica, transmite Agerpres.

"Noi nu mai suntem membri de partid. Noi, chiar daca am fost membri de partid la momentul in care am fost numiti aici, am incetat orice legatura cu partidul. Mie imi pare rau, am auzit si eu discutii de felul asta. Toti judecatorii din Europa, constitutionali, se numesc politic. Deci Curtea Constitutionala nu este o curte pur juridica. Este o curte juridico-politica. Toata lumea accepta lucrul asta", a declarat Augustin Zegrean la postul public de radio.

Presedintele Traian Basescu a spus marti, in cadrul unei declaratii de presa pe tema raportului pe justitie a Comisiei Europene, ca se "intreaba in al cui interes politic s-au luat deciziile cu privire la amputarea ANI, la pensii sau la DLAF" (Departamentul pentru Lupta Antifrauda).

"Noi judecam si discutam mult, dezbaterile la noi dureaza uneori foarte multe ore si ne straduim sa nu ne inclinam politic si sa judecam dupa lege. Sigur ca vom fi totdeauna criticati, ba de unii, ba de altii. Totdeauna judecatorul este criticat. Ati observat probabil ca nu ripostam la astfel de critici. Noi, daca am intra de fiecare data in polemici cu cei care ne critica, n-am mai termina niciodata si ar fi in dezavantajul nostru. Nu pentru ca n-am avea ce spune, nu pentru ca toti cei care ne critica au dreptate, dar pentru ca noi am constatat ca este mai bine asa. Ori nu asta este rolul nostru, sa discutam ce face un ministru, sau ce face un sef de partid", a sustinut Zegrean.

Despre cat de unitare sunt deciziile Curtii Constitutionale, Augustin Zagrean a explicat ca de fiecare data cand judecatorii iau o decizie, studiaza mai intai practica anterioara, dar ca nu sunt obligati sa pastreze jurisprudenta.

"Nu suntem obligati sa tinem seama de practica. Tocmai de aceea poate fi sesizata Curtea si a doua oara si a treia oara si a zecea oara pe o lege cu o exceptie de neconstitutionalitate, pentru ca nu suntem tinuti, nu suntem obligati sa pastram jurisprudenta. Sigur ca, de regula, respectam jurisprudenta, pentru ca altfel ar insemna sa spunem ca atunci cand s-a luat o decizie anterioara ori au gresit ori n-au stiut. Nu se poate face asa ceva!", a aratat Zegrean.

Presedintele CCR a subliniat, insa, ca de fiecare data cand judecatorii modifica practica, judeca cu foarte multa raspundere situatia respectiva.

"Scriem in decizii 'nu au intervenit elemente care sa determine modificarea Curtii'. Daca intervin situatii noi, lumea este in permanenta miscare, totul se schimba, de la zi la zi, intervin situatii noi si noi putem sa le acceptam", a precizat Zegrean.

Presedintele CCR a spus ca doar prin deciziile pe care judecatorii constitutionali le iau pot convinge cetatenii de independenta lor.

"Numai prin deciziile pe care le dam. Altfel nu avem cum sa-i convingem. Nu pot nici sa-i chem aici sa vada, nu pot nici sa ma jur in fata dumneavoastra ca este asa si nu cred ca din decizia noastra rezulta ca ar fi o curte politica sau inclinata politic", a mentionat Zegrean.

Referindu-se la afirmatia guvernatorului BNR, care a declarat ca "nu am avut decat un pas" pana cand Curtea Constitutionala declara si legea gravitatiei neconstitutionala, Zegrean a spus ca "este o mare greseala ca s-a spus asa ceva si nu ma asteptam la guvernatorul Bancii Nationale sa faca o astfel de greseala".

Augustin Zegrean a precizat ca nu a simtit niciodata de cand este la CCR ca ar fi o influenta politica in adoptarea unor solutii.