Presedintele Traian Basescu urmareste visul Romaniei Mari, iar astfel sute de mii de nefericiti din Republica Moldova, carora Bucurestiul le va elibera pasapoarte romanesti, vor putea intra liber in Uniunea Europeana, tarile europene fiind astfel pacalite, noteaza un material publicat luni de cotidianul italian Il Giornale, citat de Jurnal de Chisinau.

"Suntem 28 de state membre in Uniunea Europeana si nici macar nu stiam asta. Bucurestiul are grija de a face cadou Uniunii Europene un nou, invizibil si nedorit stat membru. Acestuia i se adauga si o multitudine de imigranti gata de mutare. Pentru a intelege fenomenul, este de ajuns sa mergi in cartierul cu ambasadele din Chisinau, capitala Republicii Moldova, cea mai abandonata tara europeana, un reziduu al fostului imperiu sovietic si in care economia nu depaseste standardele din Sudan.In aceasta lume a mizeriei uitate, celebra o buna perioada doar pentru traficul de autovehicule furate si de fete destinate pietelor prostitutiei, oamenii isi petrec ziua la coada in fata Ambasadei Romaniei, unde, la ordinul presedintelui roman Traian Basescu, s-au deschis frontierele unui nou El Dorado. Acolo lucreaza din plin mecanismul perversului laborator destinat crearii Romaniei Mari. Acolo este la incubator noul flagel care va impinge in Italia si in alte tari ale UE o noua hoarda de nefericiti ai sortii", se afirma in articolul semnat de jurnalistul Gian Micalessin in cotidianul ce apartine trustului media al familiei Berlusconi.

"In birourile Ambasadei, functionarii fabrica pe banda rulanta noi pasapoarte romanesti care pot garanta moldovenilor dreptul la libera circulatie in Italia si in alte 27 (sic!) de tari ale UE. Pana astazi, politica Bucurestiului a facut cadou documentul miraculos pentru peste 120.000 de moldoveni. Dar e doar inceputul. Pentru a da mai mult elan multiplicarii numarului moldovenilor cu pasaport romanesc, Bucurestiul tocmai a deschis doua noi consulate in orasele Balti, din nord, si in Cahul la sud. Totul este pregatit, in concluzie, pentru miracolul urmarit, a darui Italiei si Uniunii Europene peste 800.000 de turisti nedoriti in cautare de munca sau activitati subscrise sectorului criminalitatii", mentioneaza articolul din Il Giornale.

Si The Telegraph scria, duminica, despre situatia din Republica Moldova, ai carei cetateni vor fi primiti in Europa cu ajutorul Romaniei. "Romania deschide usa din dos pentru mii de moldoveni", titreaza publicatia. Jurnalistii avertizeaza ca sute de mii de moldoveni vor cere beneficii sociale in Marea Britanie.

Traian Basescu a cerut sa fie primite pe luna 10.000 de cereri de acordare a cetateniei Romaniei din R. Moldova, o tara unde PIB-ul pe cap de locuitor este echivalent cu cel al Sudanului, mai scrie publicatia britanica.

"Este uimitor ca aproape un milion de moldoveni au solicitat cetatenia romana. E esential ca Marea Britanie sa actioneze, impreuna cu partenerii ei din UE, sau vom avea alt val de forta de munca ieftina care va fi nedorita intr-o recesiune", a cerut Sir Andrew Green, presedintele Migration Watch.

Saptamana trecuta, revista germana Der Spiegel comenta: presedintele Romaniei, Traian Basescu, intentioneaza sa ofere cu generozitate sute de mii de pasapoarte romanesti locuitorilor din R.Moldova, astfel ca acestia ajung "pe usa din spate" in paradisul economic al Uniunii Europene.